Tsakos Asparagus: Το στοίχημα του πράσινου σπαραγγιού στην Ημαθία από την οικογένεια Τσάκου

Η ιστορία της επιχείρησης Tsakos Asparagus, με έδρα τη Μελίκη Ημαθίας, είναι ένα πραγματικό success story, γεμάτο επιμονή, προσαρμοστικότητα και αγάπη για τη γη. Σε μια περιοχή, όπου η καλλιέργεια του άσπρου σπαραγγιού γνώρισε μεγάλη άνθηση πριν από δύο δεκαετίες, αλλά τελικά «μαράζωσε» λόγω έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος και καταναλωτικής κουλτούρας, η συγκεκριμένη οικογενειακή επιχείρηση έκανε τη διαφορά. Αντί να εγκαταλείψει την παραγωγή, έκανε αλλαγή… χρώματος, επενδύοντας στο πράσινο σπαράγγι, το οποίο σήμερα έχει ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά.
«Σπαράγγια καλλιεργώ από το 2004. Εκείνη την εποχή, υπήρχαν πολλοί παραγωγοί στην Ημαθία και αρκετά εργοστάσια που δέχονταν τα προϊόντα μας. Τα ακτινίδια και το σπαράγγι ήταν δυναμικές καλλιέργειες και όλη η παραγωγή έφευγε στο εξωτερικό. Ωστόσο, επειδή οι τιμές ήταν χαμηλές, λόγω μειωμένης ζήτησης, άρχισαν οι αγρότες να την εγκαταλείπουν και να στρέφονται σε πιο συμφέρουσες και αποδοτικές παραγωγές.
Σε αυτό συνετέλεσε και το γεγονός ότι μόλις έβγαιναν τα κεράσια τα εργοστάσια δεν τα συσκεύαζαν, αφού έπαιρναν προσωπικό για τα κεράσια, με συνέπεια να μην μπορούμε να τα επεξεργαστούμε, αλλά και το ότι δεν υπήρχαν φορτηγά για να γίνουν οι μεταφορές. Έτσι, η καλλιέργεια γνώρισε φθίνουσα πορεία», εξηγεί ο Κωνσταντίνος Τσάκος, που μαζί με τον αδελφό του, Γιώργο, είναι ο ένας από τους τρεις παραγωγούς πράσινου σπαραγγιού σε όλη την Ημαθία.
Το γεγονός αυτό δεν πτόησε επιχειρηματικά τα αδέλφια Τσάκου. Παρά τις όποιες δυσκολίες και αμφιβολίες, δεν μετάνιωσαν για την επιλογή τους. Το πράσινο σπαράγγι αποδείχθηκε μια εξαιρετική επένδυση και, παράλληλα, διαφάνηκε πως με σωστή στρατηγική και προσωπική στήριξη η αγροτική παραγωγή μπορεί να γνωρίσει νέα άνθηση.
«Δεν ξέραμε τι να κάνουμε. Βάζαμε σπαράγγια και οι άλλοι παραγωγοί μάς έλεγαν ότι θα καταστραφούμε. Τότε, καλλιεργούσαμε παράλληλα και μπάμιες. Ερχόταν το φορτηγό για να τις παραλάβει και από συγκυρία, σιγά σιγά, δίναμε και τα σπαράγγια που είχαν ιδιαίτερη ζήτηση στην Αθήνα. Στέλναμε και ζητούσαν παραπάνω», επισημαίνει ο κ. Τσάκος.
Έτσι, με επιμονή και υπομονή, διαφοροποίησαν τις διαδικασίες της καλλιέργειας, αύξησαν σε 100 στρέμματα την καλλιέργειά τους και πιστοποίησαν τα προϊόντα τους, θέτοντας αυστηρά πρότυπα ποιότητας. Η επιχείρηση λειτουργεί με οικογενειακό χαρακτήρα, με τα μέλη της οικογένειας να συμμετέχουν ενεργά στη συγκομιδή, ενώ παράλληλα έχουν προσλάβει εργάτες από την Ταϊλάνδη για να ενισχύσουν το εργατικό τους δυναμικό.
«Δύσκολη και ακριβή καλλιέργεια»
Περιγράφοντας την υφιστάμενη εικόνα της παραγωγής, ο κ. Τσάκος τονίζει ότι «η συγκομιδή των σπαραγγιών φέτος ήταν όψιμη. Ξεκινήσαμε μέσα στον Μάρτιο και θα διαρκέσει έως και τα τέλη Μαΐου. Είναι δύσκολη και ακριβή καλλιέργεια και πρέπει να ασχολείσαι με αυτήν όλο τον χρόνο. Στη συγκομιδή συμμετέχει όλη η οικογένεια, ενώ ήμασταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που φέραμε μετακλητούς εργάτες γης από την Ταϊλάνδη. Δεν γνώριζαν τη δουλειά, τους εκπαιδεύσαμε και κάθε χρόνο τους καλούμε στα κτήματά μας».
Σημειώνει, ακόμη, ότι προκειμένου να τους κρατήσει περισσότερους μήνες στην Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί ο παραγωγικός κύκλος του πράσινου σπαραγγιού γίνεται καλλιέργεια μπάμιας, που είναι –επίσης– ιδιαίτερα εκτεταμένη στην περιοχή.
«Το ενδιαφέρον στρέφεται προς το εξωτερικό»
Και προσθέτει: «Εμπορικά, η ζήτηση είναι έντονη. Ωστόσο, από άποψη τιμών, είναι σαν το χρηματιστήριο: Πότε μας ανεβάζει πολύ και πότε είναι ιδιαίτερα χαμηλά. Θα έλεγα ότι το θέμα έγκειται κυρίως στην προώθηση του προϊόντος. Κάποια χρονιά, είχαμε πετάξει 7 τόνους συσκευασμένο σπαράγγι. Δεν είχαμε πού να το προωθήσουμε, γιατί η ελληνική αγορά είναι περιορισμένη. Συνεπώς, όλο το ενδιαφέρον στρέφεται προς το εξωτερικό», καταλήγει ο κ. Τσάκος.
Σήμερα, τα σπαράγγια της Tsakos Asparagus διατίθενται στις Κεντρικές Αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ η ανάγκη για περισσότερες εμπορικές διόδους, κυρίως του εξωτερικού, είναι επιτακτική, ώστε τα προϊόντα τους να φτάσουν σε μεγαλύτερο κοινό. Στα επόμενα σχέδια της οικογενειακής επιχείρησης είναι η ένταξή της σε επενδυτικά προγράμματα για τη δημιουργία μεγαλύτερου συσκευαστηρίου, αλλά και διαλογητηρίου και βελτίωση και άλλων υποδομών.
Παράλληλα, ο κ. Τσάκος ζητά περισσότερη στήριξη των αγροτών από την πολιτεία και απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τις προσλήψεις μετακλητών εργατών, οι οποίες παραμένουν περίπλοκες.