Τσιάρας στο Συνέδριο Φυτοπροστασίας: Στόχοι του ΥΠΑΑΤ, παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, μείωση κόστους παραγωγής και προστασία της δημόσιας υγείας

02.07.2024
5' διάβασμα
tsiaras-sto-synedrio-fytoprostasias-stochoi-tou-ypaat-paragogi-poiotikon-proionton-meiosi-kostous-paragogis-kai-prostasia-tis-dimosias-ygeias-325157

Έναν τετραπλό στόχο για την ποιότητα των παραγομένων προϊόντων, καθώς και την παραγωγή ποιοτικά καλών και περισσότερων τροφίμων προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια, προέβαλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 20ού Διεθνούς Συνεδρίου Φυτοπροστασίας, που γίνεται στην Αθήνα (1-5 Ιουλίου), ενώ τόνισε ότι προτεραιότητά του θα είναι η επένδυση στη γνώση μέσω της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Το Διεθνές Συνέδριο Φυτοπροστασίας που διοργανώνεται αυτήν την εβδομάδα είναι ένα κορυφαίο Συνέδριο στο οποίο μετέχουν περισσότεροι από 700 καταξιωμένοι επιστήμονες, εγνωσμένου κύρους, από 80 και πλέον χώρες της υφηλίου.

Ο τετραπλός στόχος στα θέματα φυτοπροστασίας, όπως τον περιέγραψε ο κ. Τσιάρας, εστιάζεται στα εξής:

 • την πλήρη προστασία του φυτικού κεφαλαίου και της φυτικής παραγωγής
 • την παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας,
 • τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων και, ταυτόχρονα,
 • την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

Για την επίτευξη αυτών των στόχων, όπως είπε, εφαρμόζονται συγκεκριμένες και ολοκληρωμένες δράσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση, τη διαρκή αξιολόγηση και αξιοποίηση των εγχώριων φυτογενετικών πόρων και προώθηση νέων ποικιλιών και ειδών με βελτιωμένη απόδοση, ποιότητα και προσαρμοστικότητα.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας, τα εντόπισε στα εξής:

 • ο μικρός και κατακερματισμένος κλήρος,
 • η ανορθολογική χρήση των υδάτων,
 • οι ξεπερασμένες, οριζόντιες μέθοδοι παραγωγής,
 • η κατάχρηση ή η απουσία φυτοπροστατευτικών μέσων,
 • το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Όπως είπε, πρόκειται για παράγοντες «που κρατούν την ελληνική αγροτική παραγωγή για χρόνια καθηλωμένη και δεν της επιτρέπουν να αξιοποιήσει το τεράστιο πλεονέκτημα της αναγνωρισμένης ποιότητας των προϊόντων που παράγει η ελληνική γη».

 

Ο κίνδυνος επισιτιστικής ανεπάρκειας

Σε αυτά τα προβλήματα, ο κ. Τσιάρας προσέθεσε και εξωγενείς παράγοντες όπως είναι  η κλιματική κρίση και οι συνέπειες από τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, που ως αποτέλεσμα έχουν την πληθωριστική κρίση και την αύξηση του κόστους παραγωγής, «διακινδυνεύοντας παράλληλα την αυτάρκεια και την επάρκεια αγροτικών προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο».

Και πρόσθεσε: «Θα μου επιτρέψετε να επιμείνω στον κίνδυνο έλλειψης επισιτιστικής επάρκειας, καθώς από την ύπαρξή της εξαρτάται και η κοινωνική συνοχή και –κατά συνέπεια- και η πολιτική σταθερότητα, σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού η έλλειψη τροφίμων μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικές εκρήξεις που δεν μπορούμε να φανταστούμε. Φυσικά, δεν βρισκόμαστε σε αυτήν την κατάσταση, αλλά ο ρόλος των πολιτικών είναι να είμαστε προμηθείς και όχι επιμηθείς. Και ο ρόλος ο δικός σας στην διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας μέσα από την αύξηση της παραγωγής και της παραγωγής ποιοτικά καλών, τροφίμων, είναι καθοριστικός».

 

«Αντίπαλοι και σύμμαχοι» της αγροτικής παραγωγής

Αναφερόμενος στους «αντιπάλους» της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, τους εντόπισε στα εξής σημεία:

 • στις στρεβλώσεις στην εσωτερική διάρθρωση της παραγωγής,
 • στην εντεινόμενη κλιματική κρίση που πλήττει κατά καιρούς διαφορετικές αγροτικές περιοχές της πατρίδας μας, και
 • στην διαρκώς  αυξανόμενη ανθεκτικότητα των ασθενειών και των εχθρών των φυτών και φυτικών προϊόντων, που αποτελεί την πιο σταθερή απειλή για την αγροτική παραγωγή.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η ελληνική αγροτική παραγωγή έχει και ισχυρούς συμμάχους όπως την πλούσια εμπειρία από την μακρά αγροτική μας παράδοση, την διαρκή εξέλιξη της γνώσης και την εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

 

Επένδυση στη γνώση

Ως πρώτη προτεραιότητά του ο ΥπΑΑΤ, έθεσε την επένδυση στη γνώση, η οποία είναι και η εντολή του Πρωθυπουργού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

«Να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση, πρωτίστως των κατ’ επάγγελμα αγροτών, για τις νέες μεθόδους παραγωγής και φυτοπροστασίας. Και να μετατρέψουμε την επιστημονική γνώση σε εκπαίδευση και κατάρτιση, ιδίως των νέων αγροτών. Ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν νέες αποδοτικές μεθόδους στη γεωργία και την κτηνοτροφία μας. Επιδίωξή μας να καταστεί η κατάρτιση και η γνώση ένας πρόσθετος παραγωγικός συντελεστής, που βελτιώνει την παραγωγικότητα, την ποιότητα και την αποδοτικότητα».

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι η πολιτεία διαθέτει τα αναγκαία μέσα, Οργανισμούς όπως ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.