Τσιμπημένες οι πρώτες ασφαλιστικές εισφορές του 2018

Στα 111 ευρώ περίπου το μέσο ασφάλιστρο των αγροτών για τον Ιανουάριο

Τον Μάιο ανοίγει η πλατφόρμα των 120 δόσεων για τους αγρότες

Το πρώτο ραντεβού της χρονιάς με τον ΕΦΚΑ είναι γεγονός για περισσότερους από 465.000 αγρότες και ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ, καθώς από την περασμένη Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του φορέα τα ειδοποιητήρια με τις εισφορές του μηνός Ιανουαρίου 2018.

Για τους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, οι νέες εισφορές είναι σαφώς αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αφού από 1/1/2018 τέθηκε σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού. Σύμφωνα με αυτόν ως βάση προσδιορισμού των ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται πλέον υπόψη το άθροισμα του φορολογητέου εισοδήματος από αγροτική δραστηριότητα και των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών, πολλαπλασιασμένο -ειδικά για το 2018- επί 85% (σ.σ. από το 2019 και μετά, ο υπολογισμός θα γίνεται στο 100%). Εκτός αυτού, αυξημένος στο 23,2% (από 21,2% πέρυσι) είναι από 1/1/2018 και ο συντελεστής των ασφαλίστρων.

Οι επιβαρύνσεις επιβεβαιώνονται και από τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με τα οποία η μέση εισφορά για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ διαμορφώνεται για τον φετινό Ιανουάριο στα 110,78 ευρώ, όταν τον ίδιο μήνα πέρυσι ήταν 103,93 ευρώ. Εξάλλου, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, ποσοστό 82,6% των αγροτών θα καταβάλει φέτος την κατώτατη εισφορά, η οποία ωστόσο είναι αυξημένη έναντι 89% το 2017, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι «στις φορολογικές δηλώσεις του 2017 συμπεριελήφθησαν εισοδήματα από επιδοτήσεις».

Προσωρινό κέρδος

Επιπλέον, για τους πρώτους μήνες του 2018 -και καθώς η βάση υπολογισμού πρέπει να προσδιοριστεί με το εισόδημα και τις καταβλητέες εισφορές του έτους 2016- θα ληφθούν υπόψη οι εισφορές που πράγματι καταβλήθηκαν εντός του 2016 (καταβληθείσες) και όχι αυτές που είχε υποχρέωση να καταβάλει (καταβλητέες) ο αγρότης.

Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι, κατά την εκκαθάριση του Μαρτίου, οι αγρότες θα εμφανιστούν προσωρινά ωφελημένοι (αφού το 2016 πλήρωσαν μόνο τις μισές εισφορές που αναλογούσαν στο έτος). Αυτό, ωστόσο, θα είναι παροδικό, καθώς, όπως έχει διευκρινίσει ο ΕΦΚΑ, «δεδομένου ότι οι ασφαλιστικές εισφορές 2017 έχουν εκδοθεί και παρακολουθούνται από τον ΕΦΚΑ, κατά την οριστικοποίηση και την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών 2018, θα ληφθούν υπόψη οι καταβλητέες εισφορές 2017».

Διπλή προθεσμία

Οι νέες εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια μέρα εκπνέει και η προθεσμία για τις εισφορές β’ εξαμήνου 2016 στον ΟΓΑ, για τις οποίες το υπουργείο Εργασίας έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.

Tα «καλά νέα» είναι ότι, εφόσον οι «παλιές» εισφορές του 2016 δεν πληρωθούν εμπρόθεσμα, θα μπορούν -όπως επιβεβαίωσε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο προηγούμενο φύλλο της «ΥΧ» ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης- να υπαχθούν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, αρκεί ο αγρότης-ασφαλισμένος να έχει καταβάλει έστω το μίνιμουμ των εισφορών του 2017.