Αλ. Τσίπρας στην «ΥΧ»: Πρέπει να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να επενδύσουμε στα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα (video)

Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την παραγωγή και να επενδύσουμε στα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα, είπε ο Αλ. Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της «ΥΧ» και του ypaithros.gr, Αφροδίτης Χρυσοχόου στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις στρεβλώσεις που δημιουργεί η Κοινή Αγροτική Πολιτική στον πρωτογενή τομέα.

«Έχουν δημιουργηθεί συνθήκες δύο ταχυτήτων εξαιτίας της ΚΑΠ στην Ευρώπη, με το Νότο να είναι ουραγός. Ειδικά στη χώρα μας είχαμε στρεβλή λογική και κυρίως μια απαξίωση στη συνεταιριστική παραγωγή. Πρέπει να υπάρξουν συνέργειες για κοινή διεκδίκηση για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής και τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην αλυσίδα τροφίμων, τα λεγόμενα καρτέλ. Να προσανατολίσουμε ό,τι εργαλεία έχουμε, όπως είναι το σχέδιο Γιούνκερ, για επενδύσεις που θα έχουν το χαρακτήρα ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης. Έχει ξεκινήσει μια συζήτηση» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «ΥΧ» και του ypaithros.gr.

Αναλυτικά η ερώτηση και η απάντηση του Πρωθυπουργού:

Αφροδίτη Χρυσοχόου: Πριν από λίγες ημέρες υπήρξε πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για συνεννόηση με τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου σε πολιτικό αλλά και θεσμικό επίπεδο. Πως βλέπετε αυτή την κοινή πορεία και συνεννόηση των χωρών του νότου στον γεωργικό τομέα, δεδομένης της βαθιάς και συνεχιζόμενης κρίσης στις γεωργικές αγορές της Ε.Ε. αλλά και της έναρξης των συζητήσεων για την μελλοντική ΚΑΠ; Και μάλιστα σε μια αγροτική Ευρώπη που οι χώρες όπου η χώρες του Βορρά είναι πλήρως προσανατολισμένες στην λογική των αγορών ενώ ο Νότος αγκομαχά να επιβιώσει υπηρετώντας το μοντέλο μιας διαφοροποιημένης και ποιοτικής γεωργίας.

Αλέξης Τσίπρας: Σας θυμίζω ότι η πρώτη μεγάλη επιτυχία της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση τότε στην ΕΟΚ ήταν τα Μεσογειακά προγράμματα. Που πάλι ήταν μια επιτυχία του Νότου και είχε αναφορά στην πρωτογενή παραγωγή. Σήμερα έχουμε την Κοινή Αγροτική Πολιτική η οποία δημιουργεί συνθήκες δύο ταχυτήτων.  Είναι γεγονός ότι η ευρωπαϊκή περιφέρεια είναι ουραγός. Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ποιότητα των προϊόντων, τις συνθήκες, που επικρατούν σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Είχαμε βεβαίως όλο το προηγούμενο διάστημα ειδικά στη χώρα μας και μια πολύ στρεβλή λογική και κυρίως την απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και αυτό είναι κάτι που μας καθιστά ουραγούς και στο Νότο σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Όμως πράγματι τίθεται ένα κρίσιμο ζήτημα. Πρέπει να υπάρξουν συνέργειες για κοινή διεκδίκηση με τις χώρες της Περιφέρειας, της Μεσογείου, του Ευρωπαϊκού Νότου για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής. Για τη μείωση του κόστους της παραγωγής που αποτελεί ένα από τα μεγάλα προβλήματα. Και για την αντιμετώπιση αθέμητων εμπορικών πρακτικών σε βάρος των παραγωγών στην αλυσίδα τροφίμων, τα λεγόμενα καρτέλ.

Επίσης νομίζω ότι θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε όσα εργαλεία υπάρχουν όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα Γιούνκερ για επενδύσεις που θα έχουν το χαρακτήρα της ενίσχυσης της παραγωγικής βάσης.  Αναπτυξιακές επενδύσεις που θα δώσουν ώθηση στην πρωτογενή παραγωγή.

Εκεί υπάρχει ένα θέμα σε σχέση με την Εθνική Συμμετοχή και αντιλαμβάνεστε έχουμε ένα  εργαλείο για την ανάπτυξη στην Ευρώπη που εκ των πραγμάτων αν δεν υπάρχου κάποιες διορθώσεις αντί να αμβλύνει τις ανισότητες θα τις μεγεθύνει. Διότι το σχέδιο Γιούνκερ απαιτεί την συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων. Πως λοιπόν να βάλει την εθνική συμμετοχή μια χώρα της περιφέρειας όταν ξέρει ότι υπάρχουν τόσο αυστηροί κανόνες για το έλλειμα και όταν δεν υπάρχει τόσο μεγάλη ζήτηση από ιδιώτες επενδυτές. Πάνε τα χρήματα αυτά τον Βορρά. Αν μείνει έτσι το σχέδιο Γιούνκερ θα μεγαλώσει τις αντιθέσεις. Για τους λόγους αυτούς έχει ξεκινήσει μια συζήτηση. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να έχουμε την συμμαχία για την διεκδίκηση ώριμων αιτημάτων. Πρέπει να ενισχύσουμε επαναλαμβάνω την παραγωγή και εμείς στην Ελλάδα να επενδύσουμε στα ποιοτικά και ανταγωνιστικά προιόντα.