ΤΣΙΧΛΑ: Κυνήγι με δύσκολες και γρήγορες τουφεκιές

ΤΣΙΧΛΑ: Κυνήγι με δύσκολες και γρήγορες τουφεκιές

Ταχύτητα, επιδεξιότητα, δεινή ικανότητα στο τουφέκισμα και γρήγορες κινήσεις απαιτεί το κυνήγι της τσίχλας. Λόγω του μικρού μεγέθους της, της μεγάλης ταχύτητας που αναπτύσσει, αλλά και της δυνατότητάς της να κάνει γρήγορους ελιγμούς, αποτελεί ένα από τα δυσκολότερα θηράματα.

Όμως, όποιος έχει στην κατοχή του τα σωστά εργαλεία (όπλο και φυσίγγια), αλλά και γνωρίζει τους σωστούς τρόπους κυνηγιού, μπορεί να πετύχει τον στόχο του, να απολαύσει τη διαδικασία, αλλά και να πάρει τον δρόμο της επιστροφής με γεμάτη τη σακούλα του. Μάλιστα, τόσο για τους αρχάριους όσο και τους πιο έμπειρους, το κυνήγι της τσίχλας μπορεί να θεωρηθεί ως ένα… ταχύρρυθμο τμήμα εκμάθησης, που όταν… αποφοιτήσουν απ’ αυτό με επιτυχία, τότε μπορούν να κυνηγήσουν οποιοδήποτε θήραμα. Παράλληλα, θα έχουν γίνει άριστοι και γρήγοροι σκοπευτές, αλλά και γνώστες των κατάλληλων φυσιγγίων.

Η κοκκινότσιχλα, η κεδρότσιχλα και η κελαηδότσιχλα είναι τα πιο γνωστά είδη του πτηνού αυτού, που θεωρείται και πουλί του δάσους και το συναντάμε σε όλη την Ελλάδα. Ως αποδημητικά πουλιά, ξεκινούν να έρχονται στη χώρα μας από τα μέσα Σεπτέμβρη για να μείνουν έως τον Μάρτιο. Βρίσκουν καταφύγιο και ζουν οπουδήποτε υπάρχουν δέντρα ή θάμνοι που να συνοδεύονται με ανοιχτές χορτολιβαδικές εκτάσεις, στρώματα με ξερά φύλλα κάτω από τα δέντρα ή υγρό έδαφος εφοδιασμένο με ζωικούς οργανισμούς που αποτελούν την τροφή τους.

Το καρτέρι

Το καρτέρι και το περπατητό κυνήγι, που το καθένα χρειάζεται ιδιαίτερες κυνηγετικές ικανότητες, είναι οι δύο τρόποι κυνηγιού αυτού του θηράματος. Το πρωί που η τσίχλα κατεβαίνει στους κάμπους προς αναζήτηση τροφής και το απόγευμα που ανεβαίνει για να κουρνιάσει είναι οι κατάλληλες στιγμές για να στηθούν τα καρτέρια. Ιδανικά μέρη για πρωινό καρτέρι θεωρούνται αυτά που δεν έχουν πυκνή βλάστηση και συνδυάζουν κάμπο με πλαγιά βουνού.

Πιο δύσκολο είναι το πρωινό καρτέρι, επειδή τα πουλιά κατεβαίνουν με μεγάλη ταχύτητα, ενώ το κυνήγι διαρκεί περίπου μία ώρα, μιας και τα πουλιά έρχονται όλα μαζί. Οι τουφεκιές που απαιτούνται πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη γρηγοράδα και σβελτάδα. Χρήσιμο εργαλείο γι’ αυτό, αποτελεί ένα όπλο με ανοιχτή κάννη, καθώς και φυσίγγια με σκάγια Νο 8, 9, 10.

Αντίστοιχα, στο απογευματινό καρτέρι, που τα πράγματα γίνονται λίγο περίπλοκα, καθώς τα πουλιά περνούν χαμηλά, αλλά και ψηλά, είναι αναγκαίο ένα όπλο που να διαθέτει δύο κάννες, αλλά και φυσίγγια με σκάγια Νο 7, 8, 9, 10.

Περπατητό

Μετά το καρτέρι, ο δεύτερος τρόπος για ένα καλό κυνήγι είναι το περπατητό, που γίνεται συνήθως σε ρεματιές και σε περιοχές που έχει θάμνους. Με το περπάτημά του ο κυνηγός καταφέρνει να… ξεσηκώνει τις τσίχλες και να πυροβολεί σε μικρές αποστάσεις. Χρειάζεται όπλο με ανοιχτή κάννη και φυσίγγια διασποράς ή με μάλλινες τάπες, ενώ επειδή οι περισσότερες τουφεκιές είναι στο ύψος του ανθρώπου οι κυνηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Το περπατητό κυνήγι της τσίχλας έχει και αυτό τις δυσκολίες του. Και αυτό γιατί χρειάζεται γρήγορη επώμιση και άμεσο πυροβολισμό. Έτσι, το όπλο του κάθε κυνηγού πρέπει να εφαρμόζει καλά στον ώμο και να στέλνει τα σκάγια εκεί ακριβώς που σκοπεύει. Παράλληλα, καλύτερες αποδόσεις παρουσιάζουν όσοι κυνηγούν με παρέα στο περπατητό κυνήγι. Όμως, η παρέα πρέπει να είναι καλά συντονισμένη μεταξύ της, να σχεδιάζει τις κινήσεις της και ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε μέρη όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση και η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Όσοι είναι λάτρης του περπατητού κυνηγιού, χρειάζονται πιο… γρήγορα όπλα. Ιδανικά θεωρούνται αυτά με μήκος κάννης 61 και 66 εκατοστά, ενώ στο καρτέρι προτιμότερα είναι τα όπλα με μήκος κάννης 66 και 71 εκατοστά. Για εκείνους, όμως, που επιδίδονται και στους δύο τρόπους κυνηγιού, μια μέση λύση που θεωρείται ως η καλύτερη είναι τα όπλα με μήκος κάννης 66-71 εκατοστά.

Πιάστηκε στο… δόκανο

ΤΣΙΧΛΑ: Κυνήγι με δύσκολες και γρήγορες τουφεκιές

Με έξι δόκανα και 90 ξόβεργες πιάστηκε στα… δίχτυα των θηροφυλάκων ένας 68χρονος συνταξιούχος αγρότης από τη Ρόδο. Συγκεκριμένα, οι θηροφύλακες της Ρόδου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, συνέλαβαν τον 68χρονο στην περιοχή Καμαράκι Σαλάκου, ο οποίος είχε στην κατοχή του έξι δόκανα πλήρως λειτουργικά, το ένα εκ των οποίων ήταν σε θέση για να παγιδεύσει ελάφι. Ακόμη, βρέθηκαν 90 ξόβεργες, τις οποίες έκρυβε στο χωράφι του, μέσα σε ένα φορτηγό ψυγείο, το οποίο χρησιμοποιούσε για αποθηκευτικό χώρο.

Στο παρελθόν, και συγκεκριμένα πριν από τρεις μήνες, ο ίδιος αγρότης είχε συλληφθεί ξανά για τοποθέτηση παγίδων στην ίδια περιοχή. Επειδή, όπως φάνηκε, δεν πήρε το… μάθημά του, ο εισαγγελέας τού άσκησε διώξεις για τον νόμο περί θήρας και όρισε δικάσιμο για τις 20 Ιουνίου 2017.