Tuta Absoluta: Χαριστικό χτύπημα για τις κρητικές ντομάτες (upd)
Η «Tuta Absoluta» κάνει στην κυριολεξία επίθεση κυρίως στις καλλιέργειες ντομάτας, ενώ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει περάσει μεγάλο διάστημα που έγινε αντιληπτή η επανεμφάνισή της, το πρόβλημα ήδη περιγράφεται ως εκτεταμένο μεταξύ των παραγωγών της περιοχής.
Η καταστροφή, όπως σημειώνουν, είναι τεράστια και διαμορφώνει ένα σκηνικό απόγνωσης, καθώς έρχεται να αποτελειώσει τους παραγωγούς, μετά το δυσβάσταχτο, όπως λένε, κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά.
Ολόκληροι τόνοι προϊόντων καταλήγουν στις χωματερές, αφού τα στίγματα που αφήνει η Τuta Αbsoluta στον καρπό της ντομάτας, αλλά και η σαπίλα στα φύλλα του φυτού δεν επιτρέπουν την προώθησή τους στην αγορά.
Η χρονιά για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες διαγράφεται από δύσκολη έως απογοητευτική, με τον πρόεδρο του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων και παραγωγό, Βαγγέλη Τσιμπραγάκη, να κάνει λόγο για ζημιά που ακόμη δεν μπορεί στο σύνολό της να υπολογιστεί. «Κάθε χρόνο έχουμε κι έναν καινούργιο μπελά. Φέτος, ήρθε η Tuta Absoluta, η αντιμετώπισης της οποίας είναι πολύ δαπανηρή. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και αυτό που προβληματίζει ακόμη περισσότερο είναι ότι δεν μπορεί να επιχειρηθεί καν η ολοκληρωτική αντιμετώπισή της».
Υψηλό κόστος
Από τη στιγμή εμφάνισης της καταστροφικής πεταλούδας, οι παραγωγοί καλούνται σε εβδομαδιαία βάση να χρησιμοποιούν ειδικά φάρμακα που είναι πανάκριβα, προκειμένου να διατηρηθεί η ασθένεια σε περιορισμένο βαθμό και να μην απειλήσει άμεσα ή και να σαρώσει όλες τις καλλιέργειες.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Τσιμπραγάκη, η Tuta θα στοιχίσει φέτος στους παραγωγούς πάνω από 700 ευρώ μπορεί και 1.000 ευρώ στο στρέμμα (ανάλογα με τις προσβολές), όταν ήδη το κόστος παραγωγής είναι σε τέτοια ύψη που δεν επιτρέπει στους παραγωγούς να καλύψουν τα έξοδά τους. Εκείνο, μάλιστα, που προβληματίζει επιπλέον ένα μεγάλο μέρος των παραγωγών είναι η πρόθεση που εκφράζουν αρκετοί από την περιοχή της Μεσαράς να αφήσουν δίχως καλλιέργειες τα θερμοκήπιά τους, προκειμένου να περιορίσουν την πιθανότητα, από τη μια, να χρεωθούν σε μεγάλο βαθμό και, από την άλλη, να μην μπορούν να καλύψουν τα χρέη αυτά.
Στις καταστροφές αυτές που έχουν προκληθεί στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στη Μεσαρά, από το συγκεκριμένο έντομο, αλλά και στην ανάγκη λήψης μέτρων, αναφέρθηκαν με παρεμβάσεις τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλη Αποστόλου, τόσο ο Μεσαρίτης βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο Βασίλης Κεγκέρογλου.
Εφιάλτης από το παρελθόν
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φαιστού, Γιώργος Ντισπυράκης, η προσβολή των φυτών μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τους φόβους που διατυπώνουν ήδη οι παραγωγοί, διαμορφώνοντας συνθήκες απόγνωσης για την τοπική οικονομία της περιοχής που στηρίζεται σε απόλυτο βαθμό από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.
Η αγωνία, πάντως, για την ασθένεια συνυπάρχει με την απογοήτευση για τις τιμές των προϊόντων, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται από τις δηλώσεις των παραγωγών, όπως ο κ. Κωστής Χατζηδάκης που διευκρίνισε ότι «τη χρονιά αυτή η αλήθεια είναι ότι το κυρίως πρόβλημα είναι η Τuta. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό. Η χρονιά είναι άσχημη και ως προς τις τιμές στα προϊόντα. Την ίδια ώρα, έχει αυξηθεί δραματικά το κόστος παραγωγής. Αν υπολογίσουμε και τον ΦΠΑ του 23% και όλα τα άλλα έξοδα, η καλλιέργεια της ντομάτας, αυτήν τη στιγμή, έχει καταντήσει ασύμφορη».
Πάντως, η αγωνία για την πεταλούδα έχει εξαπλωθεί σε όλο το νησί, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που το πρόβλημα εντοπίζεται στις καλλιέργειες. Μάλιστα, τα προηγούμενα χρόνια, σε περιοχές όπως η Ιεράπετρα, όπου καλλιεργείται μεγάλο μέρος των κηπευτικών του νησιού, η Tuta Absoluta είχε προκαλέσει εκτεταμένες καταστροφές, ενώ δεν είχε λείψει και η διαπίστωση, μετά από σχετική έρευνα, ότι σε πληθυσμούς του εντόμου προερχομένων από καλλιέργειες της Ιεράπετρας είχε εμφανιστεί ανθεκτικότητα στα εντομοκτόνα της ομάδας των διαμιδίων.
Μέχρι αυτήν τη στιγμή, πάντως, φαίνεται ότι το πρόβλημα επικεντρώνεται στην περιοχή της Ιεράπετρας, οι οποίοι πάντως δεν μπορούν, όπως εξηγούν, να γνωρίζουν μέχρι ποιο σημείο η δική τους πρόνοια και η σωστή αντιμετώπιση θα βοηθήσουν τις καλλιέργειες, που στην κυριολεξία καταστρέφονται με το πέρασμα της «φονικής» πεταλούδας.
Κάλια Πετσαλάκη