Τύρναβος: Ο καύσωνας έπληξε την ποιότητα του αχλαδιού και μείωσε τις τιμές
Έντονα προβληματισμένοι δηλώνουν οι παραγωγοί αχλαδιού στην επαρχία Τυρνάβου από τη συγκομιδή που ολοκληρώνεται, τόσο στο επιτραπέζιο, όσο και στο βιομηχανικό αχλάδι, καθώς ο παρατεταμένος καύσωνας επηρέασε αρνητικά την ποιότητα του προϊόντος, μειώνοντας έτσι και το προσδοκώμενο αγροτικό εισόδημα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού «Γαία Φρούιτ» Δένδρων Τυρνάβου, Χρήστο Τασούλα, «ο φετινός παρατεταμένος καύσωνας έπληξε τη σοδειά, υποβαθμίζοντας σημαντικά την ποιότητα του αχλαδιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η τιμή πώλησης του παραγωγού να είναι μειωμένη και να μην ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στο αυξημένο κόστος παραγωγής».
Συγκομιδή – τιμές
Να σημειωθεί ότι στο επιτραπέζιο αχλάδι ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στις ποικιλίες Κοντούλα και Κόσια και αυτές τις ημέρες στα Κρυστάλλια. Επίσης, αυτές τις ημέρες, ξεκίνησε η συγκομιδή στο βιομηχανικό αχλάδι και στις ποικιλίες Sishy, Williams, Highland.
Όσον αφορά την καταγραφή της ζημιάς, έχει ήδη γίνει αναγγελία από τον ΕΛΓΑ και υποβάλλονται συνεχώς δηλώσεις. Σχετικά με τις τιμές, αυτές κυμαίνονται στα 45-55 λεπτά για το επιτραπέζιο και στα 42-45 λεπτά για το βιομηχανικό (που προορίζεται για κομπόστα-μεταποίηση).
«Οι τιμές σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, καθώς φέτος λιπάσματα, εργατικά, ψεκασμοί κ.ά. βρίσκονται στα ύψη. Υπενθυμίζω ότι και πέρυσι αντιμετωπίζαμε προβλήματα ακαρπίας και τα προηγούμενα χρόνια αντίστοιχες απώλειες στην παραγωγή, λόγω καιρικών συνθηκών. Είναι κρίμα για μία επαρχία που φημίζεται για το αχλάδι να υπάρχουν σκέψεις περί αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας», καταλήγει ο κ. Τασούλας.