Βασίλης Καραντώνης: Από την άγνοια στην τέχνη της τυροκόμησης δύο χρόνια δρόμος

Η πορεία της εκπαίδευσης ενός κτηνοτρόφου για την παραγωγή προϊόντων υψηλής αξίας

Ο Βασίλης Καραντώνης είναι το ζωντανό παράδειγμα ανθρώπου που αποδεικνύει ότι η εκπαίδευση είναι ένα από τα μέσα της ανάπτυξης. Είναι ένας τρόπος δημιουργίας προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας από το μηδέν.

Ο Βασίλης, κτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, δημιουργεί σήμερα πέντε διαφορετικά είδη τυριών, από το γάλα 800 προβάτων που διαθέτει με την οικογένειά του, όταν πριν από μερικά χρόνια δεν γνώριζε πώς να αξιοποιήσει το γάλα του. Αιτία η υποτροφία που έλαβε πριν από περίπου τρία χρόνια από την εφημερίδα «ΥΧ» για τη φοίτηση στο 1ο Αγροτικό ΙΕΚ Open Mellon στον τομέα της τυροκομίας. Έναν χρόνο μετά την αποφοίτησή του, ο Βασίλης μεταφέρει στην «ΥΧ» πώς τον ωφέλησε η εκπαίδευση που έλαβε, αλλά και πώς άλλαξε η επαγγελματική του πορεία. «Πριν ξεκινήσω τη φοίτηση στη σχολή, δεν είχα φτιάξει, αλλά ούτε είχα δοκιμάσει τα περισσότερα τυριά που φτιάχνω σήμερα.

Παρασκευάζουμε φέτα, γαλοτύρι, χαλούμι, ταλαγάνι, ενώ έχουμε φτιάξει και μανούρι, το οποίο έχουμε “πειράξει”, βάζοντας μέσα ρίγανη που καλλιεργούμε εμείς, και γλυκιά πιπεριά», αναφέρει ο Βασίλης στην «ΥΧ», εξηγώντας ότι τη δεδομένη στιγμή, «βρισκόμαστε στο στάδιο δοκιμής των τυριών μας με την οικογένειά μου, μέχρι να έρθει η εμπορική αξιοποίηση αφού πάρουμε πρώτα την άδεια οικοτεχνίας».

«Ήταν σαν να δουλεύουμε σε τυροκομείο»

Οι περισσότερες ιδέες, αλλά και ο ακριβής τρόπος δημιουργίας των τυριών, έφτασαν στον Βασίλη μέσω της σχολής, καθώς όπως τονίζει «μάθαμε από την αρχή μέχρι το τέλος όλη τη διαδικασία για τη δημιουργία των τυριών. Το εργαστήριο της σχολής ήταν σαν να δουλεύουμε σε ένα επαγγελματικό τυροκομείο», εξηγεί ο Βασίλης.

Ο ίδιος πριν από τη φοίτηση στη σχολή είχε δοκιμάσει να ασχοληθεί πειραματικά με την τυροκόμηση της φέτας, ωστόσο όπως αναφέρει δεν ακολουθούσε τη σωστή διαδικασία τυροκόμησης. «Σήμερα, όλα γίνονται βάσει της σωστής “συνταγής”, όπως τη μάθαμε στη σχολή. Μέχρι στιγμής, δοκιμάζουμε σε οικογενειακό επίπεδο τα τυριά τόσο τα παραδοσιακά όσο και αυτά που έχουμε βάλει τη δική μας πινελιά για να δούμε πώς μπορούμε να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο».

«Οι κτηνοτρόφοι να ζήσουν το κομμάτι της εκπαίδευσης»

Ο Βασίλης παροτρύνει όποιον μπορεί να εκπαιδευτεί και να έχει την όρεξη να το ζήσει για να μάθει καινούργια πράγματα. Ο ίδιος αναφέρει ότι «τα μαθήματα ήταν κατατοπιστικά, οι πρακτικές και τα εργαστήρια που κάναμε, καθώς και οι επισκέψεις στα τυροκομεία, μας βοήθησαν να μάθουμε τη διαδικασία και να πάρουμε ιδέες, ενώ οι καθηγητές είναι πρόθυμοι να μας βοηθήσουν ακόμα και μετά την αποφοίτηση. Για αυτόν τον λόγο, συστήνω ανεπιφύλακτα στον κάθε κτηνοτρόφο να επενδύσει στην εκπαίδευση, ώστε να κάνει κάτι καλύτερο πέρα από το να πουλάει μόνο το γάλα του».

Ενασχόληση και με την κτηνοτροφία

Με καταγωγή από κτηνοτροφική οικογένεια, ο Βασίλης βρισκόταν πάντα ανάμεσα στα πρόβατα, όπου το 2009 εντάχθηκε ως νέος αγρότης στην περιοχή Τσαπόχα της Καρδίτσας, αναλαμβάνοντας τα ζώα του πατέρα του από κοινού με τον μεγαλύτερο αδελφό του, Γιώργο, και τη μητέρα του. Επίσης, μαζί με τον μικρότερο αδελφό του, Δημήτρη, έχουν ανοίξει ένα κρεοπωλείο στο οποίο έχουν καταφέρει να δώσουν καλύτερη αξία στα κρέατά τους, κυρίως μέσω της διατροφής των ζώων με αρωματικά φυτά, αυξάνοντας τη ζήτηση. Με το πτυχίο, πλέον, του τυροκόμου, ο Βασίλης θα είναι σε θέση να επεκτείνει ακόμα περισσότερο την επιχείρηση, πάντα, όμως «με αργά και σταθερά βήματα», όπως ο ίδιος αναφέρει.