Βασίλης Κωτούλας: «Ρίζωσε στην Κορινθία η συμβολαιακή της Αθηναϊκής»

Βρισκόμαστε λίγο πριν από τη συγκομιδή του φετινού βυνοποιήσιμου κριθαριού. Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις σας για τη φετινή παραγωγή; Πιστεύετε ότι θα πληροί τις προδιαγραφές που χρειάζεστε;

Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή του βυνοποιήσιμου κριθαριού στην Κεντρική Ελλάδα, ενώ λίγο αργότερα θα ακολουθήσει και η Βόρεια Ελλάδα. Η χρονιά φαίνεται να είναι ικανοποιητική, τόσο από πλευράς αποδόσεων, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, όσο και από πλευράς ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Κάποιες περιορισμένες ζημιές παρατηρούνται κυρίως στον Νομό Βοιωτίας, καθώς και σε άλλες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας ως αποτέλεσμα των παρατεταμένων χειμερινών βροχοπτώσεων. Συγκεκριμένα, οι βροχές εμπόδισαν τη σπορά και την ομαλή ανάπτυξη (αδέλφωμα) των φυτών, άρα στις συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται να υπάρξουν σχετικά μικρότερες αποδόσεις. Ωστόσο, κρίσιμος είναι ο ρόλος των καιρικών συνθηκών κατά την περίοδο του θεριζοαλωνισμού, οπότε και είναι ανεπιθύμητες οι βροχοπτώσεις, οι οποίες υποβαθμίζουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βυνοποιήσιμου κριθαριού.

Υπάρχει σκέψη να αυξήσετε τον αριθμό των παραγωγών που συνεργάζονται μαζί σας μέσω συμβολαιακής γεωργίας; Αν ναι, σε ποιες περιοχές;

Τα τελευταία έξι χρόνια, σταθερός στόχος μας είναι η πλήρης κάλυψη των παραγωγικών μας αναγκών με ελληνικό κριθάρι για όλες τις μάρκες μας που παράγονται στην Ελλάδα (Amstel, Heineken, Άλφα, Fischer κ.ά.). Για τον λόγο αυτόν, διαθέτουμε στην αγορά περίπου 2.700 τόνους σπόρων, που θα καλύψουν 150.000 στρέμματα, καθώς αυτά, βάσει των υπολογισμών μας, μάς προσφέρουν το βυνοποιήσιμο κριθάρι που χρειαζόμαστε για την κάλυψη του στόχου μας.

Ο αριθμός των παραγωγών είναι και αυτός σχετικά σταθερός. Κάποιες μικρές διακυμάνσεις μπορεί να υπάρχουν ανάλογα με τα στρέμματα που επιθυμεί κανείς να αξιοποιήσει για την καλλιέργεια του βυνοποιήσιμου κριθαριού.

Παρ’ όλα αυτά, στο πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποιούμε γύρω από το πρόγραμμα, αξιολογούμε και νέες περιοχές ανά την Ελλάδα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν. Για να ενταχθεί μία νέα περιοχή στο πρόγραμμα, θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές για μεγάλες αποδόσεις και για υψηλής ποιότητας προϊόν και, φυσικά, να εκδηλώνεται ανάλογο ενδιαφέρον από τους τοπικούς παραγωγούς. Έτσι, για παράδειγμα, φέτος, για πρώτη φορά, υπογράφηκαν συμβόλαια με παραγωγούς στον Νομό Κορινθίας, καθώς υπήρξαν θετικά αποτελέσματα μετά την περσινή δοκιμαστική χρονιά.

Αύξηση 30 κιλών/στρέμμα στις αποδόσεις μέσω νέων ποικιλιών

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η συνεργασία σας με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα;

Η συνεργασία της εταιρείας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2011. Συγκεκριμένα, αξιολογούνται νέες ποικιλίες κριθαριού, με κύριο στόχο να είναι άριστα προσαρμοσμένες στις ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, ενώ, μετά από τρία χρόνια, οι πιο αξιόλογες από αυτές διατίθενται στην αγορά.

Τι έχει αποδώσει αυτή η συνεργασία έως τώρα;

Η επιλογή και η τοποθέτηση στην καλλιέργεια των «καλύτερων», δηλαδή των πιο προσαρμοσμένων στις ελληνικές συνθήκες ποικιλιών, τα τελευταία επτά χρόνια, έχει οδηγήσει σε μία αύξηση των αποδόσεων κατά 30 κιλά/στρ. ετησίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αποδεικτικών αγρών. Ωστόσο, από την έναρξη της συνεργασίας μας με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ήταν σαφές ότι για να μπορέσει να επιτευχθεί ουσιαστική βελτίωση στην παραγόμενη ποσότητα, καθώς και στην ποιότητα του βυνοποιήσιμου κριθαριού, η χρήση υψηλο-αποδοτικών ποικιλιών δεν ήταν αρκετή από μόνη της. Για τον λόγο αυτόν, τα τελευταία επτά χρόνια γίνονται εντατικά πειράματα που έχουν ως στόχο τη βελτίωση της καλλιεργητικής τεχνικής του βυνοποιήσιμου κριθαριού. Ενδεικτικά αναφέρεται η δοκιμή προφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων που μπορεί να δώσει λύση σε περιοχές που είναι επιβαρυμένες με δυσεξόντωτα –για την καλλιέργεια του κριθαριού– ζιζάνια, όπως η ήρα.


Επομένως, το κριθάρι που παίρνετε αρκεί για την κάλυψη του 100% των αναγκών της εταιρείας.

Η κάλυψη του 100% ήταν στόχος μας από όταν σχεδιάζαμε το πρόγραμμα. Το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που τον πετύχαμε και έκτοτε ο προγραμματισμός μας είναι πάντα βάσει του κριτηρίου της κάλυψης του συνόλου των παραγωγικών μας αναγκών με ελληνικό κριθάρι.

Η περσινή χρονιά, μάλιστα, ήταν τόσο επιτυχημένη από πλευράς αποδόσεων, που μπορέσαμε και να εξάγουμε ελληνική βύνη στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, μετά την κάλυψη των δικών μας παραγωγικών αναγκών, προχωρήσαμε σε εξαγωγή 7.000 τόνων βύνης κριθαριού στην Αυστρία και 4.000 τόνων στο Ισραήλ.

Πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα σποροπαραγωγής;

Το πρόγραμμα σποροπαραγωγής υποστηρίζει άμεσα το πρόγραμμα βυνοποιήσιμου κριθαριού, καθώς εφοδιάζει τους παραγωγούς με ποιοτικό, πιστοποιημένο σπόρο σε τιμή χαμηλότερη από τον εισαγόμενο. Το μεγαλύτερο μέρος των σπόρων μας επενδύεται με μυκητοκτόνα νέας γενιάς, που εξασφαλίζουν ευρωστία στα φυτά κατά τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους, οπότε και επικρατούν δύσκολες καιρικές συνθήκες (π.χ. χαμηλές θερμοκρασίες, έντονες βροχοπτώσεις), ενώ παράλληλα προστατεύουν από ασθένειες φυλλώματος.

Η πρακτική της επένδυσης των σπόρων αποτελεί ισχυρή τάση στη γεωργία σε παγκόσμιο επίπεδο και συμβάλλει στη μείωση του κόστους της καλλιέργειας, περιορίζοντας την ανάγκη για επεμβάσεις σε προχωρημένα στάδια της φυτείας (ψεκασμοί φυλλώματος).