Βασίλης Μπουφίδης: «Η αγροτική εργασία χρειάζεται γνώσεις και… θέληση»

Συνέντευξη με τον μαθητή του Γενικού Λυκείου της ΑΓΣ, που εξασφάλισε υποτροφία για σπουδές στις ΗΠΑ

O Βασίλης Μπουφίδης
O Βασίλης Μπουφίδης
Έτοιμος να κάνει το μεγάλο άλμα στις ΗΠΑ, όπου έχει εξασφαλίσει υποτροφία για τις πανεπιστημιακές του σπουδές, δηλώνει ο Βασίλης Μπουφίδης.

Ο μαθητής της Γ΄ Τάξης του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής είναι ακόμη ένα νέο παιδί που αξιοποίησε στο έπακρο τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα «Study USA», το οποίο υλοποιείται με επιτυχία τα τελευταία έξι χρόνια από τη σχολή. «Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν γνώριζα αγγλικά, όταν έκανα αίτηση στο πρόγραμμα», επισημαίνει αφοπλιστικά.

Έχοντας καταγωγή από τη Νιγρίτα Σερρών, ο Βασίλης μεγάλωσε σε μια οικογένεια με αγροτικές ρίζες, που όμως δεν παρέμεινε στο συγκεκριμένο επάγγελμα. «Οι παππούδες μου ήταν αγρότες και ασχολούνταν κατά κύριο λόγο με την καλλιέργεια των καπνών. Οι γονείς μου δεν συνέχισαν αυτή την παράδοση, καθώς αποφάσισαν να ακολουθήσουν διαφορετικό επάγγελμα. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουν να παράγουν τα δικά τους προϊόντα στον οικογενειακό μας μπαχτσέ, ενώ και εγώ έχω τριβή με τις αγροτικές δραστηριότητες, καθώς βοηθούσα από πολύ μικρός τους παππούδες μου σε διάφορες εργασίες».

«Ολιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα»

Μέχρι τη Γ’ Τάξη του Γυμνασίου, ο Βασίλης φοιτούσε στο Μουσικό Σχολείο Σερρών, για το οποίο μόνο καλά λόγια έχει να πει. Ήταν, όμως, το ολιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που –όπως τονίζει– προσέφερε η Αμερικανική Γεωργική Σχολή, εκείνο στο οποίο οφείλεται η απόφαση να μεταπηδήσει στη Θεσσαλονίκη. «Η ΑΓΣ μού χάρισε μια εμπειρία που καλλιεργεί όχι μόνο το μυαλό, αλλά και τα χέρια, μέσω της πρακτικής άσκησης. Μου έδωσε μια παραπανίσια γνώση, που, παρότι δεν ξέρω αν θα χρησιμοποιήσω, νιώθω την ασφάλεια ότι την έχω και μπορώ να την επιστρατεύσω όποτε μου χρειαστεί. Η προοπτική της επιστροφής στις ρίζες και της ενασχόλησης με τον αγροτικό τομέα δεν είναι προτεραιότητά μου, αλλά παραμένει πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου».

vasilis-mpoufidis-nigrita
«Στην Ελλάδα, οι εποχές είναι πολύ δύσκολες, αλλά θα μου άρεσε η προοπτική να επιστρέψω, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια καλή ευκαιρία»

Η εκπαιδευτική εμπειρία εμπλουτίζεται, όταν λαμβάνει χώρα σε μια σχολή με άριστες εγκαταστάσεις, οι οποίες δημιουργούν ευνοϊκό κλίμα, ώστε να ευδοκιμήσει η θέληση για μάθηση. «Το αγρόκτημα της σχολής είναι μοναδικό. Η πρακτική άσκηση γίνεται είτε εκεί, είτε στα εργαστήρια (σ.σ. βιολογίας, χημείας και φυσικής). Εγώ, αν και είχα αγροτικό υπόβαθρο λόγω των παππούδων μου, δεν γνώριζα κάποια αγροτική εργασία. Μέσω των προγραμμάτων της σχολής, γνωρίσαμε τη μελισσοκομία, τη βοοτροφία, μαθαίνοντας πώς να εκτρέφουμε και να αρμέγουμε αγελάδες, και την πτηνοτροφία, συλλέγοντας και συσκευάζοντας αβγά. Επίσης, ασχοληθήκαμε με τη φύτευση, τη φροντίδα και τη συγκομιδή των καρπών, αλλά και με άλλες ουσιώδεις χειρωνακτικές εργασίες. Θα ήθελα, επίσης, να προσθέσω ότι η ζωή στο οικοτροφείο και γενικότερα οι παραστάσεις που πήρα από τη σχολή με βοήθησαν να γίνω πιο οργανωτικός ως μαθητής και να υιοθετήσω ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα μελέτης, κάτι στο οποίο υστερούσα στο παρελθόν. Η σχολή με έκανε πιο ανεξάρτητο».

Αλλαγή στόχευσης

Όταν υπέπεσε για πρώτη φορά στην αντίληψή του το πρόγραμμα «Study USA», ο Βασίλης δεν είχε εξετάσει ακόμα την προοπτική των σπουδών στο εξωτερικό. Το γεγονός ότι ο ίδιος δεν γνώριζε αγγλικά θεωρητικά έβαζε «φρένο» στις όποιες διαθέσεις για μια τέτοια απόπειρα. Όμως, εκείνος δεν πτοήθηκε. «Η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα μου άρεσε πάρα πολύ η ιδέα να επισκεφθώ τις ΗΠΑ, να σπουδάσω εκεί και να ζήσω πρωτόγνωρες εμπειρίες. Βέβαια, ως μαθητής που δεν ήξερα αγγλικά, αντιμετώπισα αρκετές δυσκολίες στην αρχή, καθώς έπρεπε να καλύψω το χαμένο έδαφος. Εντούτοις, με πολλή προσπάθεια και διάβασμα, κατάφερα μέσα σε τρία χρόνια να πάρω τα διπλώματα που πιστοποιούν τις ικανότητές μου στη χρήση της αγγλικής, τα οποία εντέλει μου εξασφάλισαν το “εισιτήριο” για τις ΗΠΑ».

Ο Βασίλης προσανατολίζεται στο να σπουδάσει κάτι σχετικό με τον κλάδο των μηχανικών, καθώς έχει περάσει με υποτροφία στο Worcester Polytechnic Institute, μία εξαιρετική πολυτεχνική σχολή της Μασαχουσέτης. «Επειδή μου αρέσει πολύ η χημεία, θα ήθελα να πάρω πτυχίο χημικού μηχανικού. Ακόμα, είμαι αρκετά αναποφάσιστος για το μέλλον, για το τι επάγγελμα θα ακολουθήσω, ακόμη και αν θα μείνω στις ΗΠΑ ή θα γυρίσω στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, οι εποχές είναι πολύ δύσκολες, αλλά θα μου άρεσε η προοπτική να επιστρέψω, σε περίπτωση που παρουσιαστεί κάποια καλή ευκαιρία».

Οι πραγματικές δυσκολίες του αγροτικού επαγγέλματος

Όσο για εκείνους που παραμένουν στην Ελλάδα, αλλά ψάχνουν για εναλλακτικές κοιτώντας –και– προς τον αγροτικό τομέα, ο Βασίλης προειδοποιεί: «Μέσα από τη φοίτηση στη σχολή, ο καθένας μπορεί να καταλάβει πόσο δύσκολες είναι οι αγροτικές εργασίες και πόσες γνώσεις χρειάζεται κανείς για να τις εξασκήσει με επιτυχία. Αυτό ίσως δεν μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος που βρίσκεται έξω από το επάγγελμα. Στην πραγματικότητα, λοιπόν, η ενασχόληση είναι πολύ σύνθετη, απαιτεί εκπαίδευση και κατάρτιση πάνω στο αντικείμενο, και πρέπει να κοπιάσεις ιδιαίτερα για να δεις αποτέλεσμα. Για κάποιον που δεν έχει το οικογενειακό περιβάλλον που θα τον ενθαρρύνει και θα τον κατευθύνει, σίγουρα θα είναι μια πρωτόγνωρη και δύσκολη εμπειρία, ιδιαίτερα στο ξεκίνημά της. Εάν όμως κάποιος έχει τη θέληση, όλα μπορούν να επιτευχθούν».