Βιολογική καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς

-Διαφήμιση-

Σε επιφυλακή παραμένουν οι γεωπονικές υπηρεσίες της περιφέρειας, αλλά και των εμπλεκόμενων δήμων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σφήκας της καστανιάς.

Όπως διαβεβαιώνουν τους παραγωγούς οι αρμόδιοι, «έχει ενημερωθεί ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, τα οποία έκαναν αποδεκτό το αίτημα να ενταχθεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η ΠΕ Λάρισας στο πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς η χρήση του παρασιτοειδούς Torymus sinensis».

Σύμφωνα με τη ΔΑΟΚ της περιφέρειας, «η εξαπόλυση του παρασιτοειδούς εντόμου πραγματοποιήθηκε ήδη στην ευρύτερη περιοχή των Δ.Δ. Πυργετού και Αμπελακίων, όπου πρόσφατα διαπιστώθηκε η παρουσία της σφήκας της καστανιάς.

Ζητείται η προσοχή των παραγωγών να μην προβούν σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια της καστανιάς έως τα τέλη Ιουνίου/αρχές Ιουλίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου T. sinensis, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς.

Επισημαίνεται ακόμη ότι η αποφυγή των ψεκασμών με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια της καστανιάς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (μέχρι τα τέλη Ιουνίου/αρχές Ιουλίου) δεν αφορά μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κάθε καλλιεργητική περίοδο στο μέλλον».

-Διαφήμιση-