Βιομηχανική ντομάτα: Οι βροχές δυσκολεύουν την ολοκλήρωση των φυτεύσεων

Σε ποσοστό που ξεπερνά το 70% της μέσης καλλιεργούμενης έκτασης μέχρι σήμερα, οι φυτεύσεις συνεχίζονται μετ’ εμποδίων λόγω των βροχοπτώσεων. Οι τελευταίες δημιουργούν κάποια προβλήματα στον προγραμματισμό, ωστόσο συμβάλλουν σημαντικά στο αρχικό στάδιο ανάπτυξης των ήδη φυτεμένων σπορόφυτων, ανάλογα με την περιοχή, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης της καλλιέργειας από τους παραγωγούς.
Εξαιρουμένων ορισμένων περιοχών που επλήγησαν από το χαλάζι ή αντιμετώπισαν προβλήματα από τις έντονες βροχοπτώσεις, η ανάπτυξη στο σύνολο των καλλιεργειών εξελίσσεται ομαλά. Τα αποτελέσματα, όμως, θα φανούν κατά τη συλλεκτική περίοδο, όπου τυχόν συγκεντρωμένη παραγωγή θα δημιουργήσει δυσκολίες, από τη συλλογή στο χωράφι μέχρι και το εργοστάσιο.
Προβληματισμένο εμφανίζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγωγών, όσον αφορά τη μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων, εξαιτίας των νέων συμβάσεων με τις εταιρείες, σε συνδυασμό με τις χαμηλότερες τιμές και το αυξημένο κόστος παραγωγής. Μονόδρομος φαίνεται να είναι η αύξηση της στρεμματικής απόδοσης και της ποιότητας, ώστε να μετριαστεί το τελικό αποτέλεσμα.
Όψιμη παραγωγή
Για οψίμιση της παραγωγής κατά δύο εβδομάδες κάνει λόγο ο Μιλτιάδης Αγγελακόπουλος, παραγωγός βιομηχανικής ντομάτας από τα Φάρσαλα. Όπως υποστηρίζει, τα καλλιεργούμενα στρέμματα είναι μειωμένα κατά 20%, σύμφωνα με την κατανομή από τις εταιρείες. Πρόσφατα, οι έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες των τοπικών κοινοτήτων Βαμβακού, Κατωχώρι, Σταυρός και Υπέρια. Μεγάλος αριθμός παραγωγών προχώρησε σε επαναφύτευση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος παραγωγής. Εστιάζοντας στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, ο κ. Αγγελακόπουλος αναφέρει ότι η χρονιά θα είναι απαιτητική. «Αν λάβουμε υπόψη το μεγάλο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές, η χρονιά αναμένεται δύσκολη και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στη διαχείριση της καλλιέργειας», σημειώνει.
Το οροπέδιο του Δομοκού, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόσο στις κλιματολογικές συνθήκες όσο και στα εδάφη, ευνοεί την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας. Το 50% των καλλιεργούμενων εκτάσεων έχει φυτευτεί μέχρι σήμερα στην περιοχή, σύμφωνα με τον Απόστολο Παπαδόπουλο, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Ντομάτας Ξυνιάδας.
«Οι καιρικές συνθήκες θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της καλλιέργειας», σημειώνει. Ωστόσο, οι ίδιοι φροντίζουν κάθε χρόνο να κάνουν εναλλαγές χωραφιών, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί και να αντιμετωπίζουν λιγότερα προβλήματα. Αναφορικά με την τιμή του προϊόντος, υποστηρίζει ότι «θα είναι μειωμένη κατά 20-25 ευρώ ανά τόνο σε σύγκριση με πέρυσι».
Ο καιρός αλλάζει τον προγραμματισμό της συγκομιδής
Προβληματισμένος για την περίοδο συγκομιδής της ντομάτας εμφανίζεται ο Τέλης Κυρίτσης, γεωπόνος εταιρείας πολλαπλασιαστικού υλικού. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι πρώιμες φυτεύσεις δεν πραγματοποιήθηκαν την προγραμματισμένη περίοδο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος συγκέντρωσης της συγκομιδής σε στενό χρονικό πλαίσιο. Προσθέτει, δε, ότι «τα πρώιμα υβρίδια που χρησιμοποιούνται θα δείξουν τα αποτελέσματά τους την περίοδο της συγκομιδής».
Ο κ. Κυρίτσης εκτιμά ότι πρόκειται για μια δύσκολη χρονιά, με υψηλές απαιτήσεις από τις καλλιέργειες, όσον αφορά την απόδοση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά. «Αυτό σημαίνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ορθολογική διαχείριση από τους παραγωγούς για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων», εξηγεί. Τέλος, ο ίδιος υπολογίζει ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στον Νομό Λάρισας θα είναι μειωμένες κατά 10% σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ εμφανίζεται αισιόδοξος ως προς την κάλυψη των αρδευτικών αναγκών για την τρέχουσα περίοδο.
Στο 70% οι φυτεύσεις στην Καρδίτσα
Χωρίς σημαντικά προβλήματα συνεχίζονται οι φυτεύσεις βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή της Καρδίτσας. Οι τελευταίες βροχοπτώσεις, σύμφωνα με τον Κώστα Αλεξίου, πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Ντομάτας Καρδίτσας «Δήμητρα», δυσχεραίνουν τις εργασίες, με αποτέλεσμα τη μετατόπιση του χρόνου φύτευσης.
Για τον ίδιο, οι βροχές της περιόδου είναι θετικές, αρκεί να μην προκαλούν προβλήματα που οδηγούν σε επαναφυτεύσεις. «Η πρακτική της επαναφύτευσης αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει έλλειψη φυτών, καθώς ο προγραμματισμός γίνεται από νωρίς». Αναφερόμενος στην άρδευση, υποστηρίζει ότι αν δεν υπάρξει σωστή διαχείριση, θα προκύψουν προβλήματα. «Το σύνολο των μελών της ομάδας διαθέτει ιδιωτικές γεωτρήσεις, ωστόσο όλα εξαρτώνται από τα υπόγεια αποθέματα και, φυσικά, τη διαχείριση που κάνει ο καθένας».
Φόβος για χαλαζόπτωση στην Ηλεία
Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι φυτεύσεις βιομηχανικής ντομάτας στην Ηλεία. Ο Σωτήρης Κακαλέτρης, παραγωγός από το Κούρτεσι Ηλείας, αναφέρει ότι έχει φυτευτεί το 90% της καλλιεργούμενης έκτασης, όμως εκφράζει ανησυχία για τις επερχόμενες ημέρες, λόγω πιθανών βροχοπτώσεων και κινδύνου χαλαζόπτωσης, φαινόμενα που έχουν βιώσει και στο παρελθόν.
Όσον αφορά τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με προηγούμενα χρόνια». Εκφράζει, ωστόσο, έντονο προβληματισμό για το αυξημένο κόστος παραγωγής, το οποίο, «σε συνδυασμό με τις μειωμένες τιμές, αναμένεται να επηρεάσει αρνητικά το εισόδημα των παραγωγών». Κλείνοντας, τονίζει την ανάγκη για προσεκτική διαχείριση των καλλιεργειών.