Βιομηχανική κάνναβη: Ακόμα στο «περίμενε» οι αγρότες

kannabi-viomixaniki-kalliergeia
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης (κάνναβη με επίπεδα περιεκτικότητας THC κάτω από το 0,2%) αναμένουν οι αγρότες, προκειμένου να ασχοληθούν με την καλλιέργεια. Συγκεκριμένα, χρειάζεται να προσδιοριστεί επακριβώς η νομοθεσία όσον αφορά την περιεκτικότητα κανναβιδιόλης (CBD) (είναι μια φυσική και φυτική ουσία, η οποία αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της κάνναβης), στα προϊόντα διατροφής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα προϊόντα αυτά, όπως π.χ. το έλαιο κανναβιδιόλης επιτρέπεται να εισάγονται, ωστόσο, όσον αφορά την καλλιέργεια και επεξεργασία στην Ελλάδα, το τοπίο ακόμα παραμένει θολό, με αποτέλεσμα πολλοί οι οποίοι θα ήθελαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια, να μην το επιχειρούν.

Πάντως, όπως σημείωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, στη συνέντευξη τύπου για τις επενδύσεις στη φαρμακευτική κάνναβη, «όσον αφορά τους αγρότες, αναμένεται να ολοκληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης».

Ολοένα και πιο αναγκαίο το πλαίσιο

Όπως σημειώνει στην «ΥΧ» ο Αργύρης Μουτζούρης, ιδιοκτήτης Cannabishop, ο τομέας αναπτύσσεται ταχύτατα, λόγω της ζήτησης, οπότε ένα ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο θα λειτουργήσει υποστηρικτικά για τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. «Πριν από τρία χρόνια, μόλις 24 στρέμματα βιομηχανική κάνναβη καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, αλλά φέτος υπολογίζουμε ότι έχουν καλλιεργηθεί περίπου 1.000».

Αποκαλύπτει, επίσης, ότι ήδη παραγωγοί – μεταποιητές και ερευνητές βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τη δημιουργία διεπαγγελματικής για το προϊόν, ώστε να υπάρξει συνεννόηση για την επόμενη ημέρα. «Δεκάδες επιχειρήσεις και προϊόντα δημιουργούνται σε όλο τον κόσμο, αφού συνεχώς αυξάνεται η κατανάλωση», τονίζει.

Τα προϊόντα με εκχύλισμα κάνναβης (CBD Oil ):

  • Παρέχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση
  • Ανακουφίζουν αποτελεσματικά χρόνιους πόνους
  • Μειώνουν την εμφάνιση διαβήτη
  • Αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας
  • Βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερίνης
  • Συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία και την εγκεφαλική λειτουργία
  • Αποτελούν ένα ισχυρό νευροπροστατευτικό
  • Συμβάλλουν στην υγεία και την ανάπτυξη των οστών
  • Προστατεύουν την επιδερμίδα και αντιμετωπίζουν δερματικές παθήσεις
  • Έχουν αποτελεσματική αγχολυτική δράση.

Ανακοινώθηκαν δύο επενδύσεις στη φαρμακευτική

Εγκρίθηκαν δύο επενδύσεις φαρμακευτικής κάνναβηςστη φαρμακευτική κάνναβη ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως ενέκρινε δύο επενδύσεις, των οποίων η υλοποίηση θα ξεκινήσει άμεσα. Πρόκειται για τις:

*BIOMECANN AE: Επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην περιοχή της Λάρισας και θα παράγει αποξηραμένο ανθό. Η μονάδα θα έχει έκταση 10,73 στρεμμάτων και προβλέπονται 51 θέσεις εργασίας.

*BIOPROCANN AE: Επένδυση ύψους 12,5 εκατ. ευρώ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη θέση Πύργος Κορίνθου και επίσης θα παράγει αποξηραμένο ανθό. Η μονάδα θα έχει έκταση 46,5 στρεμμάτων και προβλέπονται 66 θέσεις εργασίας.

Η φαρμακευτική κάνναβη καλλιεργείται κάτω από ελεγχόμενες συνθήκες, από τις αδειοδοτημένες βιομηχανίες. Οι άδειες έχουν πενταετή διάρκεια, ενώ η επικαιροποίηση των απαιτούμενων δικαιολογητικών θα γίνεται σε ετήσια βάση. Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, υπάρχουν ακόμη δώδεκα (12) φάκελοι οι οποίοι έχουν κατατεθεί προκειμένου να εγκριθούν σχετικές επενδύσεις, συνολικού ύψους 185 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 770 μόνιμες θέσεις εργασίας. Οι διαδικασίες για την έγκριση ή μη των φακέλων που έχουν κατατεθεί αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, εκτιμάται ότι η πρώτη παραγωγή προϊόντος θα είναι έτοιμη προς διάθεση μετά από 1,5 χρόνο περίπου.

Για τη φαρμακευτική κάνναβη, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από επενδυτές του εξωτερικού.

Πάντως, για την παρασκευή φαρμάκων από κάνναβη από τις βιομηχανικές μονάδες που θα δημιουργηθούν, απαιτείται σχετική έγκριση από το υπουργείο Υγείας.

Θεραπευτική δράση

Κανναβινόλη σε φαρμακευτική μορφή έχει χορηγηθεί σε σειρά νοσημάτων, κυρίως ερευνητικά μέχρι σήμερα. Οι ενδείξεις αφορούν κυρίως αντιεμετική δράση στη χημειοθεραπεία, ορεξιογόνο δράση για την αντιμετώπιση της καχεξίας που συνοδεύει διάφορα νοσήματα και αναλγησία, με βασικότερη την αντιμετώπιση του νευροπαθητικού πόνου και του πόνου στους καρκινοπαθείς.

Μελετώνται ακόμα αρκετές πιθανές ιατρικές χρήσεις για θεραπεία του γλαυκώματος, για αυτοάνοσα νοσήματα, Αλτσχάιμερ, φλεγμονές, επιληψία και νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Οι ασθένειες που επιτρέπεται να συνταγογραφείται η κάνναβη είναι: Χρόνιος Πόνος, Χρόνιος Νευροπαθητικός Πόνος, Ημικρανίες, Αντιεμετική Δράση ως παρενέργεια χημειοθεραπειών για νεοπλασματικές νόσους, Σωρευτική Κεφαλαλγία, Πόνος εκ Σπαστικότητας στη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας.

 

-Διαφήμιση-