Βλ. Πούτιν: Οι αποφάσεις της ΕΕ έπληξαν τους Έλληνες αγρότες

Η κάμψη στις σχέσεις Ρωσίας – Ε.Ε. εμποδίζει την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας της Ρωσίας με την Ελλάδα επισημαίνει με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους Έλληνες αγρότες, οι οποίοι, όπως τόνισε, υπέστησαν βαριά ζημία, από την αρνητική δυναμική που διαμορφώθηκε στις διμερείς εμπορικές συναλλαγές.

«Την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας εμποδίζει η κάμψη στις σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό επηρεάζει αρνητικά τη δυναμική των διμερών εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά ένα τρίτο – στα 2,75 δισ. δολ. ΗΠΑ. Η ζημία ήταν ιδιαίτερα βαριά για τους Έλληνες παραγωγούς αγροτικών προϊόντων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο άρθρο του, παραμονή της επίσκεψής του στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα την Παρασκευή ο Πούτιν 

Ο Ρώσος πρόεδρος θα βρίσκεται την Παρασκευή 28/5 στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Το Σάββατο θα πραγματοποιήσει προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη στο Άγιον Όρος.  Σύμφωνα με την Προεδρία της Δημοκρατίας, οι κ. Πούτιν και Τσίπρας θα έχουν διαβουλεύσεις επί θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας και τις περιφερειακές εξελίξεις. Προ ημερών, το Κρεμλίνο είχε ανακοινώσει ότι πρόκειται να συζητηθούν «ζητήματα διμερούς οικονομικής συνεργασίας και επενδύσεων, περιλαμβανομένης της υλοποίησης κοινών προγραμμάτων στον ενεργειακό τομέα».

“Σημαντικός εταίρος η Ελλάδα”

Στο άρθρο του ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάνει εκτενής αναφορά στη σχέση της Ρωσίας και της Ελλάδος. «Εκτιμούμε τις μακραίωνες παραδόσεις φιλίας που έχουν διαμορφωθεί μεταξύ των λαών μας. Οι κοινές πολιτισμικές αξίες, ο ορθόδοξος πολιτισμός και η ειλικρινής αμοιβαία συμπάθεια αποτελούν στέρεα θεμέλια της συνεργασίας μας» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ υπογραμμίζει ότι «σήμερα η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ρωσίας στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στις σχέσεις της Ρωσίας με την Ε.Ε. υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν». Και συμπληρώνει: «Για να επιστρέψουμε σε τροχιά ανάπτυξης της πολυδιάστατης εταιρικής σχέσης, πρέπει μόνο να απορριφθεί η εσφαλμένη λογική ότι μία πλευρά μπορεί να μονοπωλήσει το παιχνίδι. Κάθε μια από τις δύο πλευρές οφείλει να παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν τις απόψεις και τα συμφέροντα της άλλης».

Ενέργεια-Μεταφορές 

Ο Ρώσος πρόεδρος, στο άρθρο του, εξαίρει τη σημασία που διαδραματίζουν στο διεθνές σύστημα των ευρασιατικών σχέσεων «οι πολυδιάστατες ρωσοελληνικές σχέσεις», αλλά και το ενεργειακό. «Έχοντας υπ’ όψιν την επιθυμία των ελληνικών αρχών να αναδειχθεί η χώρα σε σημαντικό ενεργειακό κόμβο των Βαλκανίων, υπολογίζαμε πάντα την Ελλάδα στους σχεδιασμούς μας για την αύξηση των εφοδιασμών των υδρογονανθράκων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη» τονίζει.

Η Ρωσία θα μπορούσε, εκτιμά ακόμη, να συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση των ελληνικών υποδομών στο πεδίο των μεταφορών. «Πρόκειται για την συμμετοχή ρωσικών επιχειρηματικών ομίλων στους επικείμενους διαγωνισμούς για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων των σιδηροδρομικών εταιρειών και του λιμένα της Θεσσαλονίκης. Υπάρχει και μια σειρά άλλων σχεδίων που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τη διμερή συνεργασία» καταλήγει.