Βοήθεια ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Σκύρου

Ανομβρία και πυρκαγιές οι κύριες αιτίες

Βοήθεια ζητούν οι κτηνοτρόφοι της Σκύρου

Η παρατεταμένη ανομβρία στο νησί της Σκύρου είχε ως αποτέλεσμα μέρος του νησιού να καταστραφεί από πυρκαγιές, συντελώντας με αυτόν τον τρόπο στη μείωση των βοσκότοπων. Η εξεύρεση τροφής για τα αιγοπρόβατα της Σκύρου γίνεται πλέον πολύ δύσκολη.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των αιγοπροβάτων του νησιού είναι ελευθέρας βοσκής. Ο δήμαρχος του νησιού, Μίλτος Χατζηγιαννάκης, μετέφερε στην «ΥΧ» την αγωνία των κτηνοτρόφων της περιοχής και κάνει έκκληση στην πολιτεία για τη στήριξή τους: «H πρόσφατη πυρκαγιά είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό αγροτικών εκτάσεων και κυρίως βοσκότοπων να καεί ολοσχερώς.

Παρά τις καταστροφές που υπέστησαν οι αγρότες, καταφέραμε να γλυτώσουμε τα ζώα και είχαμε μόνο μικρές απώλειες, περίπου 50 πρόβατα. Το πρόβλημά μας εστιάζεται στην εξεύρεση τροφής των αιγοπροβάτων, διότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτρεφόμενων ζώων είναι ελευθέρας βοσκής. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν από τις γέννες και οι ανάγκες διατροφής των ζώων είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Το κόστος των ζωοτροφών για να έρθουν στο νησί μας είναι μεγάλο και οι κτηνοτρόφοι μας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν σε αυτό. Ως Δήμος Σκύρου κάνουμε έκκληση στην πολιτεία να συνδράμει στην προσπάθειά μας να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους μας».

Γενικά, οι βοσκότοποι της περιοχής έχουν εμφανίσει σημάδια υπερβόσκησης, με αποτέλεσμα την υποβάθμισή τους. Οι σταβλικές εγκαταστάσεις δεν έχουν εκσυγχρονιστεί και ακολουθούνται παρωχημένες «παραδοσιακές» παραγωγικές διαδικασίες. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ελλιπή διατροφή των ζώων, οδηγούν αναπόφευκτα σε μειωμένες παραγωγές.

Οι υψηλές τιμές των ζωοτροφών έχουν αποτρέψει αρκετούς νέους από την ενασχόλησή τους με την κτηνοτροφία. Ένας μεγάλος αριθμός νέων έχει στραφεί στον τουρισμό και σε άλλα επαγγέλματα. Η παραδοσιακή κτηνοτροφία σήμερα στη Σκύρο περνά κρίση, καθώς πρόκειται για ένα δύσκολο επάγγελμα, οικονομικά αδύναμο.