Voliotis Family: Αντλώντας υπεραξία από το ελαιόλαδο Πηλίου

Η οικογένεια Βολιώτη έχει συνδέσει εδώ και δεκαετίες το όνομά της με το ελαιόλαδο Πηλίου. Το πρώτο ελαιοτριβείο της οικογένειας ξεκίνησε τη λειτουργία του στο χωριό Άγιος Βλάσιος Πηλίου το 1969.
Με σταθερά βήματα, οργάνωση και σεβασμό στον παραγωγό και τον καταναλωτή, δημιουργήθηκε το «Ελαιόλαδο Πηλίου». Το 1981 το ελαιοτριβείο μεταφέρθηκε σε νέες εγκαταστάσεις στη περιοχή των Άνω Λεχωνίων, σε ένα μεγάλο και ανακαινισμένο χώρο, όπου πραγματοποιούνται οι διαδικασίες παραγωγής, από τη συγκέντρωση του ελαιοκάρπου μέχρι και τη διάθεση του λαδιού. Εκεί βρίσκεται μέχρι και σήμερα, που επενδύει πλέον σε νέα brands, με σαφή εξαγωγικό προσανατολισμό.
Ένα παράδειγμα είναι το «Black Rock», βιολογικό αγουρέλαιο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που έχει παραχθεί σε περιορισμένη ποσότητα, με επεξεργασία ψυχρής έκθλιψης από ελιές πρώιμης συγκομιδής (μέσα Σεπτεμβρίου – μέσα Οκτωβρίου). Το χαρακτηριστικό του, που αναγράφεται και στην ετικέτα, είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.
Η οικογενειακή επιχείρηση έχει καταφέρει να εξάγει περίπου το 70% της παραγωγής της σε τυποποιημένο προϊόν
Κάτω από το brand «Οικογένεια Βολιώτη» («Voliotis Family») το ελαιοτριβείο, που πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο τυποποιητήριο, διαθέτει μία πλήρη γκάμα προϊόντων, που περιλαμβάνει: Βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο 750ml, μονοποικιλιακό αγουρέλαιο έξτρα παρθένο 500ml, αρωματικό βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εμπλουτισμένο με απόσταγμα βιολογικής ρίγανης ή μαύρου σκόρδου, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε συσκευασίες από 750ml έως 5lt κ.ά.
Πώς εξελίχθηκε η φετινή καλλιεργητική χρονιά
Για πολύ καλή ποιότητα στο ελαιόλαδο που προέκυψε από τη φετινή σοδειά κάνει λόγο στην «ΥΧ» ο Απόστολος Βολιώτης, «καθώς είχαμε οξύτητες 0,2-0,3. Ο λόγος ήταν ότι δεν είχαμε καθόλου δάκο. Κι ενώ ξεκίνησε για μία πολύ καλή χρονιά από πλευράς ποσότητας, τελικά οι αποδόσεις κυμάνθηκαν μεταξύ του 50% και του 60% μιας συνηθισμένης χρονιάς. Πέρυσι, ήταν μια “κούφια” χρονιά, όπως λέμε, καθώς πιάσαμε μόλις το 20%-25% μιας συνηθισμένης παραγωγής».
Όσον αφορά την πορεία της συγκομιδής, ο κ. Βολιώτης μας είπε ότι θα συνεχιστεί και όλο τον Γενάρη στην περιοχή του Πηλίου, ίσως και αρχές Φλεβάρη, «αλλά τώρα συγκομίζονται οι χαμηλότερης ποιότητας καρποί», συμπλήρωσε.
Η οικογένεια πριμοδοτεί το καλό βιολογικό ελαιόλαδο
Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη, η οικογενειακή επιχείρηση έχει καταφέρει να εξάγει περίπου το 70% της παραγωγής της σε τυποποιημένο προϊόν. Διαθέτει, βέβαια, τα προϊόντα της και μέσω του εμπορίου για την ελληνική αγορά, κυρίως σε κοντινές πόλεις και μέσω e-shop.
Επειδή οι απαιτήσεις των εξαγωγικών αγορών, όμως, είναι πολύ υψηλές, η οικογένεια έχει επιλέξει να δίνει «μπόνους» στους παραγωγούς βιολογικού ελαιολάδου. Για την πορεία των τιμών παραγωγού, τουλάχιστον για εκείνους με τους οποίους συνεργάστηκε φέτος, ο κ. Βολιώτης μας είπε: «Οι τιμές παραγωγού στην αρχή της συγκομιδής, που ήταν το αγουρέλαιο τον Σεπτέμβριο και το ποιοτικό έξτρα παρθένο τον Οκτώβριο, ξεκίνησαν από 7,5 ευρώ/κιλό το συμβατικό λάδι και από 8,5 ευρώ/κιλό το βιολογικό. Σήμερα έχουν διαμορφωθεί στα 5 ευρώ/κιλό για το ποιοτικό συμβατικό έξτρα παρθένο, που όμως είναι λίγο και στα 7 ευρώ/κιλό για το βιολογικό έξτρα παρθένο. Έχουμε επιλέξει να πριμοδοτούμε το βιολογικό προϊόν, για να βοηθήσουμε στην περαιτέρω εξάπλωση της βιολογικής ελαιοκαλλιέργειας στην περιοχή. Άλλωστε, αυτό μας ζητάνε και οι αγορές του εξωτερικού».
Σύγχρονο τυποποιητήριο
Η οικογένεια, μαζί με το επισκέψιμο ελαιοτριβείο, διαθέτει στα Άνω Λεχώνια και σύγχρονο συσκευαστήριο-τυποποιητήριο με όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό και τις πιστοποιήσεις. Εκεί, σε συνεργασία με τους ανθρώπους της επιχείρησης, μπορεί όποιος παραγωγός ελαιολάδου επιθυμεί να συσκευάσει το ελαιόλαδό του: «Μας φέρνετε την ποσότητα με το ελαιόλαδο που έχετε συγκεντρώσει, και αναλαμβάνουμε τη συσκευασία και την τυποποίησή του είτε σε μπουκαλάκια είτε σε τενεκεδάκια στο μέγεθος που εσείς μας προτείνετε. Παράλληλα, αναλαμβάνουμε να τοποθετήσουμε τις ετικέτες και τα καπάκια και να παραλάβετε ένα προϊόν που θα έχει τυποποιηθεί και θα διαθέτει πιστοποίηση. Θα είναι ένα μοναδικό προϊόν που θα αναδεικνύει την αγάπη και το μεράκι σας».
Η ίδια υπηρεσία παρέχεται και σε επαγγελματίες στον χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας ευρύτερα, καθώς και σε εμπόρους, που θέλουν να διακινήσουν συσκευασμένο προϊόν με δική τους ετικέτα.