Βοοειδή… φαντάσματα στη Λεπενού!

Τα πρώτα συμπεράσματα από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ

Βοοειδή… φαντάσματα στη Λεπενού!

Σημαντικές αποκλίσεις (ακόμα και άνω του 50%) μεταξύ των δηλωθέντων ζώων και αυτών που τελικά καταγράφηκαν προκύπτουν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «ΥΧ», από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ στην περιοχή της Λεπενούς. Ειδικότερα, κατά την έφοδο των 34 ελεγκτών του Οργανισμού Πληρωμών του ΥΠΑΑΤ, φαίνεται να ελέγχθηκαν περίπου 210 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στις οποίες είχαν δηλωθεί 12.000 – 13.000 βοοειδή.

Τα πρώτα ευρήματα όμως –τα οποία αυτή την στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία της επεξεργασίας– δείχνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα, με έναν μεγάλο αριθμό ζώων ουσιαστικά να… αγνοείται. Εφόσον τελικά επαληθευτούν οι παραπάνω πληροφορίες, αυτό σημαίνει ότι, αν κατά μέσο όρο οι επιδοτήσεις ανά κτηνοτροφική εκμετάλλευση μπορεί να φτάσουν στα 500 – 600 ευρώ (βασική ενίσχυση, συνδεδεμένες, εξισωτική, βιολογικά), τότε οι 210 κτηνοτρόφοι λάμβαναν περίπου 6 εκατ. ευρώ. Αν από το ποσό αυτό αφαιρεθούν οι επιδοτήσεις για τα ζώα που δεν… βρέθηκαν, τότε οι επιδοτήσεις-μαϊμού ανέρχονται τουλάχιστον στα 3 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τη διαδικασία που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις –μικρότερες βέβαια σε έκταση– στο παρελθόν, όσοι κτηνοτρόφοι διαπιστωθεί πως είχαν δηλώσει ψευδή στοιχεία σχετικά με τον αριθμό του ζωικού τους κεφαλαίου, όχι μόνο θα χάνουν τις φετινές ενισχύσεις, αλλά θα ξεκινήσει και μια διαδικασία κυρώσεων με αναδρομική ισχύ. Με απλά λόγια, οι επιδοτήσεις που τους έχουν καταβληθεί θα πρέπει να επιστραφούν. Αυτό θα αφορά σίγουρα το προηγούμενο έτος αλλά δεν αποκλείεται να ζητηθούν οι επιστροφές ενισχύσεων και προηγούμενων του 2016 ετών.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην “ΥΧ” που κυκλοφορεί στα περίπτερα