Βραζιλία: Ενισχύει τη θέση της στις εξαγωγές, μέσω της τεχνολογίας

20/04/2025
1' διάβασμα
vrazilia-enischyei-ti-thesi-tis-stis-exagoges-meso-tis-technologias-351220

Μια προηγμένη συσκευή τεχνολογίας από το Ινστιτούτο Embrapa Meio Ambiente (SP) της Βραζιλίας στοχεύει τις απώλειες καρπών μετά τη συγκομιδή, δυνητικά, φθάνοντας το 80% σε ορισμένα είδη. Το συγκεκριμένο εργαλείο παρακολούθησης, σύμφωνα με το ινστιτούτο, αξιολογεί τη διανομή θερμότητας κατά τη διάρκεια της υδροθερμικής επεξεργασίας, βοηθώντας στη διατήρηση της ποιότητας και τον έλεγχο των ασθενειών, ώστε να πληρούνται τα διεθνή πρότυπα της αγοράς.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η θερμική επεξεργασία όχι μόνο εξαλείφει τους επιβλαβείς μικροοργανισμούς, αλλά ενισχύει και την άμυνα του φρούτου. Πιο συγκεκριμένα, η θερμότητα προκαλεί βιοχημικές και φυσικές αλλαγές που προστατεύουν τον καρπό, όπως το κλείσιμο των μικροτραυμάτων στην εξωτερική επιφάνεια, αποτρέποντας την είσοδο μυκήτων.

Η συσκευή του ινστιτούτου, όπως υποστηρίζουν, εξασφαλίζει αποτελεσματική εφαρμογή θερμότητας από την επιφάνεια στον πολτό και είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη των παθογόνων χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα. Τονίζουν, επίσης, ότι η τεχνολογία αυτή ευθυγραμμίζεται με τους παγκόσμιους δείκτες αναφοράς για την υγεία και την ποιότητα, καθοριστικής σημασίας για τη θέση της Βραζιλίας ως κορυφαίου εξαγωγέα φρούτων.

Λύση για τις απώλειες μετά τη συγκομιδή

Παρά την ηγετική θέση της Βραζιλίας στις εξαγωγές χυμού πορτοκαλιού, οι απώλειες μετά τη συγκομιδή πλήττουν τον τομέα των φρούτων της, με ζητήματα όπως η ανεπαρκής μεταφορά και οι αναποτελεσματικές επεξεργασίες, που προκαλούν σπατάλη. Επομένως, η χώρα στρέφεται προς την τεχνολογία για να ενισχύσει τη θέση της.