Βραζιλία: Παράταση της ζωής των φραουλών μέσω βρώσιμης συσκευασίας

26/02/2025
2' διάβασμα
vrazilia-paratasi-tis-zois-ton-fraoulon-meso-vrosimis-syskevasias-347075

Ενα βρώσιμο φιλμ συσκευασίας από υπολείμματα τροφίμων διπλασιάζει τη ζωή της φράουλας, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία, οι όποιοι ανέπτυξαν ένα βρώσιμο βιοφίλμ από τα απόβλητα της γεωργικής και αλιευτικής βιομηχανίας.

Αυτό το βιοφίλμ μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των φραουλών, μειώνοντας την απώλεια βάρους και καθυστερώντας τη μόλυνση από μύκητες. Σε δοκιμές αποθήκευσης στο ψυγείο, οι φράουλες με το βιοφίλμ έδειξαν 11% λιγότερη απώλεια βάρους και χρειάστηκαν έξι έως οκτώ ημέρες για να μολυνθούν από μύκητες, σε σύγκριση με τις μόλις τέσσερις ημέρες που αρκούν για τα φρούτα χωρίς το συγκεκριμένο περιτύλιγμα.

«Με την εφαρμογή της επικάλυψης, ήταν δυνατό να διπλασιαστεί η διάρκεια ζωής των φραουλών που διατηρούνται στο ψυγείο και να καθυστερήσει η αφυδάτωση του φρούτου, ενώ ταυτόχρονα διατηρήθηκε η γεύση, η υφή και οι πτητικές ενώσεις, που δίνουν στο φρούτο τον χαρακτήρα του», αναφέρουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «με την εφαρμογή της επικάλυψης, ήταν δυνατό να διπλασιαστεί η διάρκεια ζωής των φραουλών που διατηρούνται στο ψυγείο και να καθυστερήσει η αφυδάτωση του φρούτου, ενώ ταυτόχρονα διατηρήθηκε η γεύση, η υφή και οι πτητικές ενώσεις, που δίνουν στο φρούτο τον χαρακτήρα του». Η έρευνα χρησιμοποίησε φυσικούς βαθείς ευτηκτικούς διαλύτες (NADES) για την εξαγωγή αντιοξειδωτικών από τη φλούδα του ροδιού, τα οποία στη συνέχεια ενσωματώθηκαν στο βιοφίλμ.

Οι φράουλες επιλέχθηκαν ως προϊόν για την υψηλή τους αλλοιωσιμότητα. Το φιλμ λειτούργησε ως εμπόδιο για τους μικροοργανισμούς, την απώλεια υγρασίας και την ανταλλαγή αερίων, παρατείνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά τους. Οι ερευνητές έχουν καταθέσει ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και σχεδιάζουν να αδειοδοτήσουν την τεχνολογία τους για εμπορική χρήση.