WAPA: Μειωμένη κατά 20% προβλέπεται η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλου και κατά 14% του αχλαδιού

Με αρνητικό πρόσημο και η ελληνική παραγωγή

Στους μόλις 10,55 εκατ. τόνους εκτιμάται συνολικά η φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων, από τους 13,27 εκατ. τόνους που ήταν πέρυσι, σημειώνοντας μείωση κατά 20,5% μεταξύ των δύο ετών. Κύρια αιτία οι μειωμένες ποσότητες της Πολωνίας, η οποία παρουσιάζει πτώση μεγαλύτερη από τους 2 εκατ. τόνους, κατά 44% δηλαδή από αυτήν του 2018, σύμφωνα με την πρόβλεψη του διεθνούς οργανισμού για τα μηλοειδή, World Apple and Pear Association (WAPA), που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου Prognosfruit.

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι περισσότερες από τις ευρωπαϊκές παραγωγές, ωστόσο μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης εκτιμώνται για την παραγωγή της Λιθουανίας κατά 65%, καθώς και για τις Ουγγαρία (-42%), Δανία και Σουηδία (-38%), Σλοβενία (-35%) και Κροατία (-30%), έναντι των περσινών συγκομιδών. Αρνητικό πρόσημο δίνουν οι εκτιμήσεις και για την ελληνική παραγωγή, η οποία φαίνεται ότι το 2019 κινείται κατά -9% σε σύγκριση με το 2018.

Παρά τη μείωση κατά 3%, σε καλό επίπεδο εκτιμάται η ιταλική παραγωγή, η οποία υπολογίζεται στους 2,2 εκατ. τόνους. Αυτή, καθώς και οι παραγωγές της Πορτογαλίας (15%), της Ισπανίας (14%), της Γαλλίας (12%) και της Ολλανδίας (7%), που γράφουν θετικά πρόσημα, φαίνεται να σώζουν την παρτίδα για την ΕΕ το 2019.

Κύριο πλήγμα τα καιρικά φαινόμενα

Τα όψιμα κρύα του Μαΐου, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, τα οποία ακολουθήθηκαν από τη ζέστη του Ιουνίου, φαίνεται ότι ευθύνονται για τις απώλειες της πολωνικής παραγωγής, η οποία ερχόταν έτσι κι αλλιώς μικρότερη από την περσινή υπερπαραγωγή, καθώς και άλλων κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, που βλέπουν μειώσεις στην παραγωγή τους.

Μάλιστα, σε αρκετές περιπτώσεις τίθεται και ζήτημα ποιότητας των καρπών, με τους αναλυτές να δυσκολεύονται για ασφαλείς εκτιμήσεις στο πόσα από αυτά θα κατευθυνθούν στη χυμοποίηση. H Πολωνία και το Βέλγιο είχαν ζητήσει ειδικά μέτρα στήριξης μέσω της ΚΑΠ για τις ζημιές στις παραγωγές μήλου και αχλαδιού, από τον Μάιο, για να συναντήσουν όμως αντιστάσεις όχι μόνο από τον Ευρωπαίο επίτροπο, αλλά και από χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία αναφέρει το ενημερωτικό πόρταλ IEG Policy.

Οι χαμηλές τιμές που προκάλεσε η περσινή υπερπαραγωγή της Πολωνίας, αλλά και το συνεχιζόμενο ρωσικό εμπάργκο, φαίνεται ότι εξακολουθούν να αποτελούν προκλήσεις για τον κλάδο. Με βάση τις ποικιλίες Golden Delicious και Gala, που καλλιεργούνται και στη χώρα μας, φαίνεται ότι κατέχουν και για το 2019 την πρωτοκαθεδρία, με τις εκτιμήσεις για τη χρονιά να θέλουν την παραγωγή των πρώτων να αγγίζει τους 2,3 εκατ. τόνους και των δεύτερων τους 1,5 εκατ. τόνους.

Δύσκολος καιρός και για το αχλάδι

Μπορεί οι εκτιμήσεις της WAPA να βλέπουν την πολωνική παραγωγή στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και την ισπανική με θετικό πρόσημο κατά 4% σε ό,τι αφορά το αχλάδι, ωστόσο για όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται μείωση που ανέρχεται από -4% για την Τσεχία έως και -72% για τη Σλοβενία, έναντι της περσινής χρονιάς. Το σύνολο της ευρωπαϊκής παραγωγής αχλαδιού εκτιμάται μειωμένο κατά 14% από την περσινή χρονιά και κατά 9% από τη μέση συγκομιδή της προηγούμενης τριετίας. Μειωμένη εκτιμάται και η ελληνική παραγωγή κατά 8% έναντι της περσινής χρονιάς.

Ερώτημα βέβαια αποτελεί εάν στο ποσοστό της μείωσης, που εκτιμάται για τη χώρα μας, έχουν συνυπολογιστεί και οι πρόσφατες καταστροφές λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, που οδήγησαν ακόμα και στην εκρίζωση δέντρων και στην καταστροφή φυτικού κεφαλαίου, όπως συνέβη στην περιοχή του Τυρνάβου, για παράδειγμα, όπου η καλλιέργεια κατέχει σημαντικές εκτάσεις.

Τέλος, οι μειώσεις στην ιταλική παραγωγή κατά 30% μεταφράζονται σε μείωση κατά 34% στην ποικιλία Abate Fetel, φέρνοντάς τη σε χαμηλότερη κατάταξη από τα Williams, που υπολογίζονται στους 230.000 τόνους στο σύνολο της ΕΕ, σύμφωνα με τη WAPA.