Ωρίμασαν οι συνθήκες για τη δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα

Σε καλό δρόμο οι επαφές του Δήμου Ελασσόνας με ΥΠΑΑΤ – ΕΛΓΟ-«ΔΗΜΗΤΡΑ» για την δημιουργία γαλακτοκομικής σχολής

Ωρίμασαν οι συνθήκες για τη δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα
-Διαφήμιση-
gaia-sense

Η ανάπτυξη του κλάδου των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων, τα τελευταία 25 χρόνια, είναι εντυπωσιακή. Νέες κτηνοτροφικές μονάδες μεγάλης δυναμικότητας δημιουργούνται συνεχώς, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη βιομηχανικών μονάδων, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, που παράγουν γάλα, γιαούρτι και τυριά. Παράλληλα, όμως, παρουσιάζεται και μία έλλειψη μεταποιητικών μονάδων στην ύπαιθρο, οι οποίες μπορούν να λειτουργήσουν ως μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, παράγοντας γαλακτοκομικά προϊόντα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Αρκετοί παραγωγοί τυροκομικών προϊόντων αναγκαστικά στρέφονται σε εταιρείες και βιομηχανίες, προκειμένου να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Εάν, όμως, διέθεταν την τεχνογνωσία και ελάμβαναν μια υψηλού επιπέδου κατάρτιση πάνω στις σύγχρονες τάσεις της παραγωγής και της επεξεργασίας γάλακτος, τότε κάποιοι, κυρίως νέοι παραγωγοί, θα τολμούσαν το επόμενο βήμα: την καθετοποίηση της παραγωγής. Σήμερα, υπάρχει ένα μεγάλο κενό στον χώρο της εκπαίδευσης, καθώς η μοναδική επαγγελματική Σχολή Γαλακτοκομίας που υπάρχει είναι στα Γιάννενα (αφορά αποφοίτους Γυμνασίου), ενώ σιγά σιγά στο παιχνίδι μπαίνουν δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ, για παράδειγμα το Open Mellon στη Λάρισα (για αποφοίτους Λυκείου).

Η ειδικότητα «Τεχνικός γαλακτοκομίας – τυροκόμος» είναι απαραίτητη, προκειμένου οι απόφοιτοι των σχολών να καλύψουν τις ανάγκες τόσο των μεσαίων και μεγάλων μονάδων επεξεργασίας γάλακτος και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, όσο και για να μπορέσουν να λειτουργήσουν μόνοι τους μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση στον κλάδο της γαλακτοκομίας – τυροκομίας. Να σημειωθεί ότι στην αγορά εργασίας μόνο το 10% περίπου των εργαζομένων που ασχολείται με το επάγγελμα έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικά σχολεία, ενώ το 90% έχει εμπειρική ειδίκευση.

Γαλακτοκομική Σχολή Ελασσόνας

Στην επαρχία Ελασσόνας, όπου παράγεται το 25%-30% της φέτας πανελλαδικά, η δημοτική αρχή, πιεζόμενη και από την επιθυμία των νέων παραγωγών της επαρχίας, ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ίδρυση Γαλακτοκομικής Σχολής στην Ελασσόνα. Ήδη, τα μηνύματα που προέκυψαν από την πρώτη συνάντηση του δημάρχου, Νίκου Ευαγγέλου, με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τη στήριξη του καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου, Δ. Κουρέτα, ήταν θετικά. Προχθές, Τετάρτη, υπήρξε νέα συνάντηση του δημάρχου με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου και με τη διοίκηση του ΕΛΓΟ-«Δήμητρα», η οποία αναμένεται να στηρίξει το εγχείρημα με το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, η Δημοτική Αρχή Ελασσόνας θα διαθέσει το κτήριο, το υπουργείο τον εξοπλισμό, ενώ, ήδη, αρκετές τυροκομικές μονάδες της επαρχίας εμφανίζονται πρόθυμες για την εφαρμογή της πρακτικής εκπαίδευσης. Ήδη, συντάσσεται η μελέτη βιωσιμότητας, ενώ σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλη Κόκκαλη, ο οποίος στηρίζει και συντονίζει την όλη προσπάθεια «σήμερα οι συνθήκες για την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού είναι ώριμες περισσότερο από ποτέ».

-Διαφήμιση-