Χ. Τσιχήτας: Λανθασμένη η αφαίρεση του ρυζιού και των οσπρίων από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

Με αφορμή τις επερχόμενες αλλαγές στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων, δηλώσεις στην «ΥΧ» παραχώρησε ο πρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού, Χρήστος Τσιχήτας. Ο έμπειρος συνεταιριστής παρέθεσε τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι η κατάργηση της χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης σε ρύζι και όσπρια θα επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις στις εν λόγω καλλιέργειες.

«Οι παραγωγοί της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και άλλων περιοχών της χώρας πλήττονται σημαντικά από την επικείμενη κατάργηση του ρυζιού και των οσπρίων από το καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Αυτό που έχω να δηλώσω είναι ότι πρόκειται για μια λανθασμένη και άδικη απόφαση. Το ρύζι καλλιεργείται σε εδάφη υφάλμυρα, όπου δεν μπορούν να καλλιεργηθούν άλλα προϊόντα. Το ελληνικό ρύζι και τα ελληνικά όσπρια αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση από εισαγόμενα προϊόντα, ενώ την ίδια στιγμή η αυτάρκεια της χώρας μας, ειδικά στα βρώσιμα όσπρια, είναι ιδιαίτερα περιορισμένη.

Η εν λόγω εξέλιξη θα πιέσει ακόμα περισσότερο τους χιλιάδες αγρότες που δημιουργούν πολλαπλασιαστική υπεραξία για την ελληνική οικονομία και συμβάλλουν στον αγροδιατροφικό τομέα με ποιοτικά προϊόντα».

Ο ίδιος, μάλιστα, προσθέτει ότι «εάν τα εν λόγω προϊόντα εξαιρεθούν από τη συνδεδεμένη ενίσχυση, είναι βέβαιο ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις θα μειωθούν, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τον πρωτογενή τομέα και την οικονομία της χώρας. Σήμερα, Παρασκευή 19/11, θα συνεδριάσει η Διεπαγγελματική Ρυζιού. Θα δρομολογήσουμε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για να του θέσουμε το σοβαρό αυτό ζήτημα. Σε μια περίοδο κατά την οποία οι ορυζοπαραγωγοί και οι παραγωγοί οσπρίων πλήττονται με σφοδρότητα από την αύξηση του κόστους παραγωγής, η πολιτεία θα πρέπει να τους στηρίξει και όχι να τους αφαιρεί από το εισόδημά τους».