Η ΠΟΣΕΥΓ χαιρετίζει την απόφαση των αγροτών να βγουν στο δρόμο

Η ΠΟΣΕΥΓ χαιρετίζει την απόφαση των αγροτών να βγουν στο δρόμο
-Διαφήμιση-
Σπούδασε την αγροτική ειδικότητα που σου αρέσει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ!

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας χαιρετίζει την απόφαση των αγροτών να βγουν στο δρόμο του αγώνα για την επιβίωσή τους και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή της στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε η Πανελλαδικής Επιτροπή των Μπλόκων κλιμακώνοντας την πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Σταθμό σ’ αυτήν την αγωνιστική πορεία θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο στις 3 Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Έκθεσης «AGROTICA».

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Με τις κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι αγωνίζονται ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, που περιλαμβάνονται στα μνημόνια και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ. Τα μέτρα αυτά δίνουν τη χαριστική βολή στο εισόδημά τους, σπρώχνοντάς τους μια ώρα αρχύτερα στο ξεκλήρισμα, επιταχύνοντας αντίστροφα τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε ολοένα και λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών και μεγάλων επιχειρήσεων μεταποίησης. Αγωνίζονται ενάντια στην πολιτική που:

  • Θωρακίζει τις πολύ χαμηλές τιμές παραγωγού για το σύνολο των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων, που διαμορφώνει η «ελεύθερη» αγορά, και ταυτόχρονα αφήνει ασύδοτους τους εμπόρους να εκβιάζουν για «ανοιχτές τιμές», ενώ η απληρωσιά έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις.
  • Αυξάνει κι άλλο το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής, λαμβάνοντας νέα μέτρα, όπως πρόσθετες αυξήσεις στις τιμές του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, «περιβαλλοντικό τέλος» στο νερό άρδευσης, κι άλλα χαράτσια, την ίδια ώρα που οι εμποροβιομήχανοι ανεβάζουν τις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων.
  • Φορτώνει τους αγροτοκτηνοτρόφους με βαριά φορολογία μέσω των τεκμηρίων, ετοιμάζεται να πετσοκόψει το αφορολόγητο που κέρδισαν με τον σκληρό αγώνα στα μπλόκα και να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ για τα χωράφια.
  • Εκτοξεύει στα ύψη τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, όταν οι αγροτικές συντάξεις παραμένουν στα ίδια εξευτελιστικά επίπεδα και οι αγρότες τις παίρνουν, πλέον, στα 67 τους χρόνια, ενώ το τελευταίο διάστημα παρατηρείται και μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους, κάτι που δεν συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια.
  • Βάζει χέρι στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών για ανεξόφλητα χρέη και απειλεί με άμεσες κατασχέσεις σπιτιών και χωραφιών για «κόκκινα» δάνεια.
  • Δεν αποζημιώνει τους πληγέντες παραγωγούς για τις μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή και στο αγροτοκτηνοτροφικό κεφάλαιο από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές αρρώστιες, εφαρμόζοντας τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Περικόπτει άγρια τις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, ενώ με την εφαρμογή του νόμου για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» και σχετικών κανονισμών της νέας ΚΑΠ της ΕΕ, ήδη έχουν πεταχτεί εκτός εκατοντάδες χιλιάδες μικροί αγρότες.

Απέναντι στα αγροτικά μπλόκα θα βρίσκονται και αυτήν τη φορά η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο των αγροτοκτηνοτρόφων, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιος τους.

Η κυβέρνηση κλιμακώνει από τώρα τον αποπροσανατολισμό και την παραπλάνηση, σχετικά με τα αποτελέσματα της πολιτικής της στον αγροτικό τομέα, απευθύνει προτάσεις για «διάλογο» στήνοντας επικοινωνιακά παιχνίδια, επιχειρεί να υποκινήσει την προπαγάνδα του «κοινωνικού αυτοματισμού.

Εμείς οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζουμε από πρώτο χέρι την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι μικρομεσαίοι αγρότες. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματά τους καθώς και το πλαίσιο των άμεσων διεκδικήσεών τους. Εμείς οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουμε κοινό αντίπαλο, την αντιλαϊκή – αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, που είναι η πηγή των προβλημάτων μας, και γι΄ αυτό συμπορευόμαστε στον ίδιο αγωνιστικό δρόμο. Αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας, καθώς αφορά στην εξασφάλιση φθηνών και υγιεινών προϊόντων για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού με βάση τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. 

Σήμερα υπάρχουν όλες οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Πρόκειται για το δρόμο της σχεδιασμένης ανάπτυξης της παραγωγής όπου η γη και τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και ο λαός θα έχει την εξουσία στα χέρια του, αφέντης στον πλούτο που παράγει.

-Διαφήμιση-
gaia epicheirein congress