Η Χάλκη γίνεται το πρώτο GR-eco island

Σύμφωνα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το νησί της Χάλκης μπαίνει στην εποχή της αειφορίας και μετατρέπεται σε πρότυπο «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας, ψηφιακών καινοτομιών και πράσινης κινητικότητας, μέσα από τη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη σήμερα, από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, με συνυπογράφοντες την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τον Δήμο Χάλκης, τη ΔΕΗ, τον Όμιλο Συγγελίδη/Citroen, την AKUO ENERGY GREECE, την OMEXOM/Vinci Energies, τη Vodafone Eλλάδας και την ALD Automotive. Επίσης, το Μνημόνιο υπογράφει και η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη στενή συνεργασία των δύο χωρών.

Η Χάλκη ανοίγει τον δρόμο στα GREco Islands

Η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία εκκίνησης της εθνικής πρωτοβουλίας GR-eco Islands που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν μια χάρτα δεσμεύσεων GR-Eco Island, που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η ενεργειακή απόδοση, η αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του ΥΠΕΝ.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, καλλιεργεί ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς κάτοικοι και τοπικοί φορείς γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας, με απτά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή ο αέρας και ο ήλιος που θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και για πιο πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν τα ελληνικά νησιά στην εποχή της αειφορίας.

Το έργο

Η δράση στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού. Το έργο προβλέπει επίσης την ανάπτυξη καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού.

Η χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού, θα αναδείξει τη Χάλκη σε ένα διεθνές πρότυπο που θα οδηγήσει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και στην πλήρη απανθρακοποίηση του νησιού. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας με τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας, της οποίας μέλη είναι ο Δήμος και οι κάτοικοι του νησιού της Χάλκης. Με τη βοήθεια του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ευρύτερη κοινωνία της Χάλκης θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα, το πανέμορφο νησί της Χάλκης μπαίνει σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας. Από εδώ και στο εξής δε θα φημίζεται μόνο για το φυσικό του κάλλος και τους φιλόξενους ανθρώπους του, αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα αειφορίας και «πράσινης» οικονομίας, το οποίο με τη συνδρομή της τεχνολογίας μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας στο πλαίσιο της μάχης που δίνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα οφέλη για τους κατοίκους του νησιού θα είναι σημαντικά, δεδομένου ότι θα απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, ενώ η Χάλκη θα αποτελέσει ένα νέο μοντέλο οικολογικού τουρισμού και κυκλικής οικονομίας. Προχωράμε με αποφασιστικότητα στην απανθρακοποίηση της χώρας και δείχνουμε έμπρακτα τη βούλησή μας να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στο όραμα της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Στην προσπάθεια αυτή, θέλουμε τα ελληνικά νησιά να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και εστίες καινοτομίας, με την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων που θα επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών ρύπων».

Ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, δήλωσε: «Όταν γαλλικοί και ελληνικοί φορείς συνεργάζονται προκειμένου να αποδείξουν πως είναι εφικτό ένα αναπτυξιακό μοντέλο με τη χρήση πράσινης ενέργειας και τεχνολογίας αιχμής στη Χάλκη, προς όφελος των κατοίκων και των επισκεπτών, τα νέα είναι εξαιρετικά. Πρόκειται για ένα βήμα προς τον ευρωπαϊκό στόχο μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030, που αποτελεί την κοινή μας απάντηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής πρόκλησης. Η ομορφιά των ελληνικών νησιών και η διαύγεια των ελληνικών υδάτων – από τα οποία ζουν πολλοί Έλληνες και που τόσο εκτιμούν οι Γάλλοι τουρίστες – πρέπει να προστατευτούν έμπρακτα. Είμαι πεπεισμένος πως το θαυμάσιο αυτό σχέδιο θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για όλη την Ελλάδα, της οποίας οι μεγάλες δυνατότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περιμένουν απλά να αξιοποιηθούν, για την ευημερία όλων μας».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε: «Tο Νότιο Αιγαίο κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της βιώσιμης και ισόρροπης ανάπτυξης, που, στις συνθήκες που διαμορφώνονται παγκοσμίως με την κλιματική αλλαγή, αποτελεί μονόδρομο για την επιβίωσή τους. Τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, είχαν ανέκαθεν την εξωστρέφεια στο DNA τους. Με δράσεις όπως αυτή που σήμερα παρουσιάζουμε, ανοίγουν νέους δρόμους σε πεδία τεχνολογικής, κοινωνικής και οικονομικής καινοτομίας. Καταδεικνύουν σε παγκόσμιο επίπεδο τη συμβολή του νησιωτικού χώρου στην ανάληψη δράσης για τη μετάβαση σε ένα νέο, έξυπνο μοντέλο που σέβεται τα όρια τόσο των νησιωτικών όσο και των παγκόσμιων οικοσυστημάτων και των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Θέλουμε την επόμενη μέρα της πανδημίας να μην είμαστε θεατές των γεγονότων, θέλουμε να είμαστε διαμορφωτές των εξελίξεων. Τα νησιά μας, ιδανικό πεδίο όπου η φύση και η παράδοση συναντούν την καινοτομία,  γίνονται «φάροι» βιώσιμης ανάπτυξης στον δρόμο προς την πρόοδο και την  ανάπτυξη με αειφορία».