Χαμηλός ο δείκτης ανταγωνιστικότητας των ελληνικών περιφερειών στην ΕΕ

✱ Καμία περιφέρεια δεν έχει απορροφήσει το 50% των κονδυλίων για τα επιχειρησιακά προγράμματα
✱ Μητσοτάκης προς περιφερειάρχες: Επιπλέον πιστώσεις, μόνο αν έχετε αποτέλεσμα

Αυστηρό μήνυμα προς τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, προκειμένου να επιταχύνουν την πορεία υλοποίησης των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) ΕΣΠΑ 2014-2020 έστειλε ο πρωθυπουργός, καθώς ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων αποδεικνύεται ιδιαίτερα χαμηλός. «Μέχρι τα τέλη του έτους θα πρέπει να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των περιφερειών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα

Είναι εφικτή η προτροπή του πρωθυπουργού; Πάντως, προς το παρόν, καμία περιφέρεια δεν έχει καταφέρει να ξεπεράσει το 50% της απορρόφησης των πόρων σχετικά με τα περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα. Αυτήν τη στιγμή, την υψηλότερη απορρόφηση παρουσιάζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδα σε ποσοστό που ανέρχεται στο 33,96%, και ακολουθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγίου με ποσοστό 31,39%. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με ποσοστό που φθάνει το 17,5% περίπου, ενώ στην προτελευταία θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 19,6% περίπου.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες περιφέρειες, το ποσοστό απορρόφησης ανέρχεται σε 22,78% για τη Δυτική Ελλάδα, 24,5% για την Ήπειρο, 29,32% για την Κεντρική Μακεδονία, 21,74% για την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 24,04% για την Πελοπόννησο, 27,81% για τα Ιόνια Νησιά, 20,84% για το Βόρειο Αιγαίο, 22,77% για την Κρήτη και 26,09% για την Αττική.

Πόροι υπό προϋποθέσεις

Για την επίτευξη του στόχου, αλλά και με δεδομένο ότι κατά τη νέα περίοδο 2021-2027 θα αποδοθούν στις περιφέρειες πρόσθετοι πόροι και πρόσθετες αρμοδιότητες, δόθηκε από τον κ. Μητσοτάκη ένα νέο κίνητρο: ότι δηλαδή στο εξής κονδύλια και διαχειριστική επάρκεια θα συνδέονται. «Όσο τα πρώτα θα μετατρέπονται εγκαίρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητες. Και όσο οι τελευταίες φέρνουν αποτέλεσμα, τόσο θα διευρύνονται και οι πιστώσεις», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο η Ελλάδα καλείται να παρουσιάσει στις Βρυξέλλες το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τον προσεχή Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Όμως, μέχρι σήμερα, έναν μήνα μετά και την παρέλευση της παράτασης που δόθηκε, μόλις τέσσερις περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτεραιότητές τους.

Χρονοδιάγραμμα

Μέχρι τα τέλη του 2019 πρέπει να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ, ώστε να ακολουθήσει ο σχεδιασμός της αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με οργανωμένες μεταφορές ή ανακατανομές των διαθέσιμων πόρων για να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος.

Δείκτης ανταγωνιστικότητας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο αυτό, οι περιφέρειες έχουν και ένα επιπλέον εργαλείο στα χέρια τους, τον δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας (RCI) 2019 που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από λίγες εβδομάδες. Ο εν λόγω δείκτης επιτρέπει στις περιφέρειες να παρακολουθούν και να αξιολογούν την εξέλιξή τους σε βάθος χρόνου και σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες.

Πώς διαμορφώνεται, αυτήν τη στιγμή, ο δείκτης στις ελληνικές περιφέρειες; Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Περιφέρεια Αττικής, με τον δείκτη ανταγωνιστικότητας να ανέρχεται στο 44,97% του κοινοτικού μέσου όρου. Ακολουθούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με 20,29%, Κρήτης με 12,93%, Ηπείρου με 12,61%, Θεσσαλίας με 11,16%, Στερεάς Ελλάδας με 10,48%, Ιονίων Νήσων με 10,15%, Πελοποννήσου με 8,84%, Νοτίου Αιγαίου με 7,93%, Δυτικής Ελλάδας με 6,53%, Δυτικής Μακεδονίας με 6,05%, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με 5,67% και στην τελευταία θέση της ΕΕ η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με τον δείκτη ανταγωνιστικότητας να είναι στο 0%.

Στο σύνολο των 268 περιφερειών της ΕΕ, που εξετάζονται, πέντε ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται στην τελευταία δεκάδα: οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου (θέση 259), Δυτικής Ελλάδας (θέση 262), Δυτικής Μακεδονίας (θέση 263), Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (θέση 263) και Βορείου Αιγαίου (θέση 268).

Τον υψηλότερο περιφερειακό δείκτη κατέχει η Στοκχόλμη της Σουηδίας (100%) και ακολουθούν το Λονδίνο (εσωτερικές δυτικές και ανατολικές περιφέρειες, εξωτερικές ανατολικές, β/α, νότιες και δυτικές, Bedfordshire /Hertfordshire και Essex), με την Ουτρέχτη στην Ολλανδία.