Χαμόγελα στους ΤΟΕΒ, αγωνία στους αρδευτές για τα φράγματα

των Μαρίας Αμπατζή, Γιώργου Ρούστα

Ανάμεικτα συναισθήματα κυριαρχούν στις τάξεις των αρδευτών του θεσσαλικού κάμπου, καθώς από τη μία λόγω υψηλών θερμοκρασιών αυξάνονται οι ανάγκες για πότισμα, ιδιαίτερα στο καλαμπόκι αυτή την περίοδο, και η απουσία έργων υποδομής (φράγματα) αποδυναμώνει το εισόδημά τους, αλλά από την άλλη οι διοικήσεις στους ΤΟΕΒ Πηνειού και Μάτι Τυρνάβου αισιοδοξούν σχετικά με τη λειτουργία του φράγματος Γυρτώνης και με την επανασύνδεση του δικτύου στο ρεύμα αντίστοιχα.

Όσο αυξάνεται το ενεργειακό κόστος, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για πρόσβαση των αγροτών σε δωρεάν νερό, με την αξιοποίηση έργων υποδομής και ιδιαίτερα των φραγμάτων. Αυτήν τη στιγμή, στη Θεσσαλία έχουν παγώσει για διάφορους λόγους τα φράγματα στο Αγιονέρι Ελασσόνας, σε Λογγά και Ληθαίο στα Τρίκαλα, στο Μουζάκι στην Καρδίτσα, εξαγγέλθηκε αλλά δεν έχει ξεκινήσει το φράγμα Ενιπέα στα Φάρσαλα και φυσικά σε εκκρεμότητα παραμένει το περίφημο φράγμα της Συκιάς, που σχετίζεται με τον Αχελώο.

Από την άλλη, θετική εξέλιξη υπήρξε με τη λειτουργία του φράγματος της Γυρτώνης στον Πηνειό ποταμό, καθώς βρέθηκε λύση για την απρόσκοπτη άρδευση της ευρύτερης περιοχής, μετά τη συνάντηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστού, με τη διοίκηση του ΤΟΕΒ Πηνειού και αγρότες-αρδευτές του Δήμου Τεμπών. Έτσι, αποφασίστηκε ο ΤΟΕΒ Πηνειού να αναλάβει τη λειτουργία του φράγματος για το επόμενο τρίμηνο, μέχρι και τον Αύγουστο, ενώ το κόστος της φύλαξης, συντήρησης και ηλεκτροδότησης θα το αναλάβει για λογαριασμό της ΕΥΔΕ το υπουργείο Υποδομών.

Όσον αφορά τον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, μετά τη συνάντηση της διοίκησης του Οργανισμού και του βουλευτή, Χρ. Κέλλα, με τη διοίκηση της ΔΕΗ, αποφασίστηκε ο Οργανισμός να καταβάλει άμεσα το ποσό των 100.000 ευρώ έναντι του χρέους και ταυτόχρονα να αποπληρώσει τις τρέχουσες υποχρεώσεις προς την επιχείρηση, για να γίνει η επανασύνδεση του ρεύματος, το οποίο είναι κομμένο από πέρυσι το καλοκαίρι, λόγω αυξημένων οφειλών. Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρχε προσέλευση των μελών του ΤΟΕΒ για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, αφού από πέρυσι το καλοκαίρι, οπότε και κατέβηκε ο διακόπτης κανείς δεν πληρώνεται αρδευτικά τέλη, τα οποία για τη φετινή περίοδο, κατά μέσο όρο κυμαίνονται στα 80 ευρώ το στρέμμα.

Όσο αυξάνεται το ενεργειακό κόστος, τόσο πιο επιτακτική γίνεται η ανάγκη για πρόσβαση των αγροτών σε δωρεάν νερό, με την αξιοποίηση έργων υποδομής και ιδιαίτερα
των φραγμάτων

Πρόληψη υπέρ επάρκειας νερού και χρημάτων από τον ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου

Την ίδια ώρα, στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, η διοίκηση του ΤΟΕΒ Φερών-Πέπλου Έβρου καταβάλλει κάθε προσπάθεια ήδη από τον χειμώνα για να εξασφαλίσει νερό στους παραγωγούς των περίπου 100.000 στρεμμάτων που αρδεύει.

«Αυτήν τη στιγμή, είναι σε λειτουργία όλα τα αντλιοστάσια. Δουλεύουν 52 γεωτρήσεις και δύο αντλιοστάσια, συνολικά 54 συνδέσεις με τη ΔΕΗ», μεταφέρει ο γραμματέας του ΤΟΕΒ, Κώστας Αλεξανδρής, εξηγώντας ότι λόγω της ανομβρίας φρόντισαν να είναι πλήρεις οι χώροι αποθήκευσης νερού. Οι παραγωγοί πότισαν για να φυτρώσει το βαμβάκι, το καλαμπόκι, η μηδική και να γεμίσουν τα χωράφια με ρύζι.

Εξυγίανση

Η νέα διοίκηση ανέλαβε τον τελευταίο χρόνο και φροντίζει για την οικονομική εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του λογισμικού. «Αποφασίσαμε να λάβουμε δραστικά μέτρα για τη σωτηρία του Οργανισμού και την παροχή ανταποδοτικού έργου στους αγρότες. Τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν, οι εργαζόμενοι και η ασφάλισή τους είναι πληρωμένα. Έχουμε αποθεματικό 240.000 ευρώ. Απέναντι στη ΔΕΗ επιλέξαμε να καταβάλλουμε κάθε μήνα ένα μεγάλο ποσό και απομένουν 90.000 ευρώ από τα 350.000 που παραλάβαμε ως χρέος».

Στις κινήσεις της νέας διοίκησης είναι να βεβαιωθεί ένα μεγάλο ποσό προς τη ΔΟΥ για παραγωγούς που δεν πλήρωναν τα πάγια και τις αρδευτικές εισφορές. «Ήμασταν υποχρεωμένοι και βάσει νόμου να κάνουμε εκκαθάριση. Στην παρούσα φάση, βεβαιώθηκε το 60%-70% των οφειλετών και μέχρι το τέλος καλοκαιριού θα φτάσουμε στο 100%, ώστε όταν βγουν τα νέα αρδευτικά τέλη ο Οργανισμός να είναι καθαρός. Όσοι παραγωγοί δεν μπορούν να πληρώσουν, θα προχωρούν σε ρύθμιση. Εάν πληρώνουν όλοι το τίμημα που τους αναλογεί, θα είναι μικρότερο και η ανταποδοτικότητα του Οργανισμού ορθότερη». Παράλληλα, εξηγεί πως αποφάσισαν να δώσουν νερό και στους οφειλέτες.

Ο κ. Αλεξανδρής θίγει το ζήτημα της υπεξαίρεσης 392.000 ευρώ από τα ταμεία του Οργανισμού που είχε κάνει εργαζόμενος. Ο ΤΟΕΒ είχε κινηθεί νομικά κατά του συγκεκριμένου υπαλλήλου. Ακόμη, προσθέτει ότι χρηματοδότησαν τρεις μελέτες αρδευτικών έργων και με την αρωγή του Δήμου Αλεξανδρούπολης γίνονται άλλες δύο, με σκοπό να διεκδικήσουν εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων της περιοχής. Επίσης, με μηχανήματα του Οργανισμού, του δήμου και ιδιωτών συνεχίζεται η ενίσχυση των χωμάτινων φραγμάτων.

«Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει να εκσυγχρονιστούμε και να λειτουργήσουμε σημαντικά στον τομέα της πρόβλεψης και πρόληψης, για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, γιατί στο νερό στηρίζεται η οικονομία της περιοχής».

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022