Χάνει το αγροτικό έρεισμα ο Τραμπ εξαιτίας του εμπορικού πολέμου

Μόλις οι μισοί Αμερικανοί αγρότες διατηρούν θετική άποψη για τον πρόεδρο των ΗΠΑ

Χάνει το αγροτικό έρεισμα ο Τραμπ εξαιτίας του εμπορικού πολέμου
-Διαφήμιση-

Ολοένα και λιγοστεύει η στήριξη των αγροτών στον Ντόναλντ Τραμπ, όσο συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του περιοδικού Farm Journal, μόνο το 54% του αμερικανικού αγροτικού κόσμου θα ψήφιζε υπέρ της επανεκλογής του Τραμπ, όταν στις εκλογές του 2016 ο νυν Αμερικανός πρόεδρος είχε αποσπάσει περίπου το 70% της στήριξης των αγροτών. Ακόμα μικρότερο είναι το ποσοστό των αγροτών που παραμένουν ευνοϊκά διακείμενοι προς τον Αμερικανό πρόεδρο -μόλις το 52%.

Το πόρισμα της ανωτέρω έρευνας έρχεται να διαψεύσει την επικρατούσα αντίληψη ότι οι αγρότες παραμένουν «για την ώρα» στο πλευρό του Τραμπ. Παρότι ορισμένοι υποστηρίζουν την επιθετική στάση του Τραμπ απέναντι στην Κίνα, την ίδια στιγμή ανησυχούν για τις πιθανές συνέπειες.

Σε δείγμα 2.300 αγροτών, το 43% έχει πλέον αρνητική άποψη για τον Τραμπ, ενώ το 35% –είτε τον κρίνει ευνοϊκά είτε με δυσμένεια– τον αντιμετωπίζει «λιγότερο ευνοϊκά» από ό,τι πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η απήχηση του Τραμπ είναι μεγαλύτερη στους νέους αγρότες, ηλικίας κάτω των 45 ετών, με τα δύο τρίτα αυτών να θεωρούν ότι ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να έχει και δεύτερη θητεία. Στον αντίποδα, το 57% των αγροτών ηλικίας 65 ετών και άνω δήλωσαν ότι δεν θα επανεξέλεγαν τον Τραμπ.

Οι εμπορικές διαμάχες έχουν πλήξει τους αγρότες, οι οποίοι, μη διακρίνοντας κανένα φως στο τούνελ της οικονομικής δυσχέρειας, αρχίζουν να χάνουν την υπομονή τους. Στο χρηματιστήριο του Σικάγο, η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης της σόγιας έχει μειωθεί κατά περίπου 15% από τις αρχές Απριλίου, όταν η Κίνα ανακοίνωσε ότι θα επέβαλλε δασμούς 25% σε 106 προϊόντα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής σόγιας. Το φετινό εισόδημα των αγροτών ενδέχεται να βρεθεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006, σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις. Ακόμα και το πακέτο έκτακτης βοήθειας, ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που ανακοίνωσε τον προηγούμενο μήνα η αμερικανική κυβέρνηση, φαίνεται ότι δεν είναι ικανό να τους καθησυχάσει τους αγρότες.

-Διαφήμιση-