Ξάνθη: Κλιματική κρίση και κακές υποδομές απειλούν τη βιωσιμότητα του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας

Σε απόγνωση οι ψαράδες για την κατάρρευση των ιχθυαποθεμάτων
26/12/2024
3' διάβασμα
xanthi-klimatiki-krisi-kai-kakes-ypodomes-apeiloun-ti-viosimotita-tou-alieftikou-synetairismou-vistonidas-342462

Απελπισμένοι είναι οι αλιείς-μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας στην Ξάνθη, εξαιτίας της τραγικής μείωσης των ψαριών, αλλά και των προβληματικών υποδομών. «Η λιμνοθάλασσα δεν έχει ψάρια. Κάθε χρόνο, βγάζαμε κατά μέσο όρο 100 τόνους αθερίνα τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη και φέτος βγάλαμε 5! Η τιμή ήταν περίπου στο 1,70 ευρώ το κιλό και μοιραζόμασταν τα έσοδα», μεταφέρει με πικρία ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, Γιώργος Γκίλης.

Ένας λόγος είναι η κλιματική κρίση, που προκάλεσε έλλειψη βροχών, με συνέπεια να μην κρατήσει γλυκό νερό η λίμνη. Οι αλιείς των λιμνοθαλασσών ψαρεύουν ψάρια σε αλμυρό νερό, γιατί δεν έβρεξε και τα ποτάμια δεν κατέβασαν γλυκό νερό.

«Τέλη Φεβρουαρίου, που σηκώνουμε τις πόρτες, δεν είχε αθερίνα η θάλασσα. Επίσης, είναι παντού “σπασμένα”, άρα έφυγε μια ποσότητα αθερίνας. Επιπλέον, οι κορμοράνοι και οι πελεκάνοι, που είναι ψαροφάγα πουλιά, πολλαπλασιάστηκαν. Η άνοδος στην αλατότητα της λίμνης αύξησε το λαβράκι, που δεν είναι εμπορεύσιμο, αντίθετα είναι μεγάλος κυνηγός και τρώει την αθερίνα», εξηγεί. Ο κ. Γκίλης στέκεται στο κλίμα και φέρνει ως παράδειγμα ότι έπιαναν με δίχτυ γοφάρι και μυλοκόπι που είναι ανοιχτής θάλασσας.

Στις απώλειές τους καταγράφει 30 τόνους μπλε καβούρι, που αλιεύεται δέκα μήνες ετησίως. «Χέλι δεν υπήρχε κανένα. Συνέπεια όλων αυτών είναι η οικονομική μας καταστροφή».

Έργα και ελπίδες

Οι υποδομές που μισθώνουν οι αλιείς της λιμνοθάλασσας είναι σε πολύ κακή κατάσταση και ζητούν επανειλημμένα έργα, πριν βάλει λουκέτο ο συνεταιρισμός. Για παράδειγμα, εάν είχαν την «μπούκα (στόμιο) του Λαγού» ανοιχτή για να γίνεται εισόδευση ψαριών, από τη θάλασσα στη λίμνη, θα μπορούσαν να έχουν τσιπούρες.

Ο κ. Γκίλης σημειώνει πως δεν αξιοποιήθηκε από την περιφέρεια παλαιότερο πρόγραμμα αλιείας και ελπίζουν να αξιοποιηθεί το νέο Πρόγραμμα «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ), στο οποίο μετέχει ως μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και ως πρόεδρος στον Σύνδεσμο Συνεταιρισμών Μισθωτών Ελληνικών Λιμνοθαλασσών (ΣΑΣΕΛ) «Στέλιος Μπαλάσης».

Επιπλέον, ο ίδιος χτυπάει το «καμπανάκι» για να μη χαθεί κι άλλο πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι έχουν αιτηθεί μια σειρά έργων, μαζί με τον «Λαγό», και κυρίως «να γίνει ο εκχυλιστήρας στην Παντάνασσα, γιατί είναι ερείπια και χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για έργο της περιφέρειας, καθώς είναι το φράγμα της θάλασσας με τη λίμνη. Επίσης, στο λιμανάκι έκλεισε ένα φράγμα που απαιτεί τεχνικό έργο με πόρτες».

Δωρεάν ψάρια

Τα εναπομείναντα 32 μέλη του συνεταιρισμού συνεχίζουν παρά την ανέχεια να προσφέρουν δωρεάν ψάρια σε γηροκομεία και κοινωνικούς φορείς, αποδεικνύοντας ότι οι δωρεές ενίοτε γίνονται από τους μη έχοντες. «Το να μοιραστούμε με ανθρώπους που έχουν ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι, είναι αυτονόητο», σχολιάζει.

Βέβαια, οι ίδιοι δεν λαμβάνουν από τους έχοντες, παρά τους επισήμους που υποδέχονται, όπως πρόσφατα που παρέθεσαν γεύμα στον συνεταιρισμό στην Ευρωπαία επίτροπο. «Πέρασε η πανδημία και δεν πήραμε ένα ευρώ. Ήρθε ο πόλεμος στην Ουκρανία, αυξήθηκαν οι τιμές στην ενέργεια, δεν πήραμε τίποτα. Για τους κορμοράνους, που είναι ‘‘συνέταιροί’’ μας στα ψάρια, δεν αποζημιωνόμαστε. Δεν υπάρχουμε πουθενά», λέει, επαναλαμβάνοντας ότι θέλουν έργα τώρα.

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΑΠΟ: