Στα χαρακώματα Παναιγιάλειος – εξαγωγείς για την Κορινθιακή σταφίδα

Τι δηλώνουν στην «ΥΧ» οι δύο πλευρές μετά τον πόλεμο ανακοινώσεων

Πεδίο έντονης αντιπαράθεσης αποτέλεσε η προ ημερών επιστολή της Παναιγιαλείου Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία ζητούσε την εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης πλεονασμάτων Κορινθιακής σταφίδας, λόγω της μειωμένης ζήτησης του προϊόντος που επέφερε η πανδημία.

Το αίτημα της ΠΕΣ, για προστασία της τιμής παραγωγού από τη μεγάλη κρίση, που εκτιμάται ότι έρχεται σε τέσσερις μήνες, πυροδότησε την αντίδραση έξι εξαγωγέων και τυποποιητών Κορινθιακής σταφίδας από το Αίγιο, την Αμαλιάδα, την Κορινθία και τη Νεμέα, καθώς και του Αγροτικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Ζακύνθου.

Με κοινή επιστολή τους προς τον υπουργό, τοπικούς βουλευτές και τον πρόεδρο της ΠΕΣ θέτουν ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού και αλλοίωσης της αγοράς από την πλευρά της Παναιγιαλείου Ένωσης, η οποία, αξιοποιώντας τη δεσπόζουσα θέση της, αποθαρρύνει τους αγρότες να διαθέσουν την παραγωγή τους σε άλλους μεταποιητές-εξαγωγείς, δημιουργώντας τους υπερβολικές προσδοκίες σχετικά με την τιμή.

«Πέρα από τα παιχνίδια που γίνονται με την τιμή διάθεσης της σταφίδας, συμβαίνει και το εξής οξύμωρο. Από τη μια, οι ποσότητες που διαθέτουν οι παραγωγοί δεν φτάνουν μέχρι τα τέλη Αυγούστου για να καλύψουν τη ζήτηση των δικών μας πελατών, καθώς και άλλων εξαγωγέων και τυποποιητών και, από την άλλη, η ΠΕΣ έχει στις αποθήκες της αδιάθετα αποθέματα που μάζεψε από όλες τις σταφιδικές περιοχές της Πελοποννήσου, για τα οποία μάλιστα ζητά τη βοήθεια του κράτους», τονίζει στην «ΥΧ» ο Ηλίας Ηλιόπουλος, ένας εκ των εξαγωγέων και τυποποιητών που υπέγραψε την επιστολή διαμαρτυρίας, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η ΠΕΣ με την πολιτική υπερσυγκέντρωσης της αγοράς της Κορινθιακής σταφίδας τα τελευταία χρόνια οδήγησε ένα χρυσό προϊόν σε φθίνουσα πορεία, μειώνοντας την παραγωγή και την αγοραστική της αξία.

Προστασία του παραγωγού

Με νέα επιστολή επανήλθε η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, κάνοντας λόγο για παρέμβαση μιας μικρής ομάδας εμπόρων, με μικρή έως ανύπαρκτη εξαγωγική δραστηριότητα για μερικούς εξ αυτών και στο σύνολό τους με μικρή αντιπροσωπευτικότητα στη διαχείριση της Κορινθιακής σταφίδας, με προφανή σκοπιμότητα συντεχνιακής συνέργειας.

Όπως διευκρινίζει με δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο γενικός διευθυντής της ΠΕΣ, Μίλτος Σταυρόπουλος, οι επιπτώσεις λόγω της πανδημίας στην τιμή της σταφίδας θα είναι καταστροφικές για την καλλιέργειά της και θα πρέπει η πολιτεία να αναλάβει δράση, γιατί οι παραγωγοί δεν μπορούν να αντέξουν άλλη μείωση στην τιμή. «Για εμάς, το βασικό είναι η προστασία του παραγωγού. Δυστυχώς, και στην περίπτωσή μας, ισχύουν οι κανόνες της αγοράς.

Όταν υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα, τότε οι τιμές του παραγωγού καταρρέουν. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τον παραγωγό να συνεχίσει την ενασχόλησή του και να μην εγκαταλείψει την καλλιέργεια», επισημαίνει ο κ. Σταυρόπουλος και προσθέτει: «Την ίδια άποψη με εμάς έχουν και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις και οι συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες Παραγωγών που εκπροσωπούν τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών και αντιπροσωπεύουν την εξαγωγή του προϊόντος, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%».

Ο κ. Σταυρόπουλος υπογραμμίζει πως η εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων, ανάλογου με το πρόγραμμα για τον οινοποιητικό τομέα με την «απόσταξη κρίσης» για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τον «πράσινο τρύγο» για τον παραγωγό, είναι μονόδρομος, κάτι που φαίνεται να αντιλαμβάνεται και η πολιτεία, ώστε να προστατεύσει την τιμή του παραγωγού.