«Χαριστική βολή» οι βροχές για την Κλημεντίνη, από καλύτερη αφετηρία τα Νόβα

με τα Νόβα πλέον να έχουν παραλάβει τη σκυτάλη στην αγορά από την Κλημεντίνη, η πρώιμη ποικιλία, η οποία κυριαρχεί στην εγχώρια καλλιέργεια μανταρινιού, δεν επιβεβαίωσε τις αρχικές προσδοκίες για μια καλή σεζόν εμπορικά και παραγωγικά.

Καταλυτικά επέδρασαν παράγοντες, όπως η εκτεταμένη μικροκαρπία, η επιθετική εμπορική πολιτική της Ισπανίας, η οποία, επίσης, είχε μεγάλη μικροκαρπία φέτος, οι ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας με κλειστά σημαντικά κανάλια διάθεσης και οι πολυήμερες βροχοπτώσεις μέσα στον Δεκέμβριο, που κατέστρεψαν ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής στο στάδιο που εντατικοποιούνταν οι κοπές.

Όπως μας είπε η παραγωγός Άννα Λαμπάδα από το Βρούστι Αργολίδας, «μετά από τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις επί δέκα ημέρες μέσα στον Δεκέμβρη, η Κλημεντίνη “τελείωσε”. Από τα δέκα περιβόλια είναι ζήτημα να έχει σωθεί το ένα. Εγώ έχω περίπου 60 τόνους, οι 30 τόνοι είναι στρώμα κάτω στο έδαφος. Χάθηκε η μισή παραγωγή. Από την υπόλοιπη παραγωγή, υπάρχει ακόμα πάνω στα δέντρα, γιατί μόλις είχε ξεκινήσει η απορροφητικότητα άρχισαν οι βροχές. Τότε ήταν στα 32 λεπτά μεικτά. Τα Νόβα είναι στα περσινά επίπεδα, στα 40-42 λεπτά, όμως, η Κλημεντίνη καθορίζει το εισόδημα των παραγωγών, είναι η μεγαλύτερη καλλιέργεια με τις μεγάλες αποδόσεις».

Τουλάχιστον το 30% της Κλημεντίνης έπαθε ζημιές από τις βροχές, όταν πληρώνονταν στα 32 λεπτά μεικτά με εντατικοποίηση των κοπών, ανέφερε ο Γιώργος Ορφανός, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ασίνης, που είναι «μανταρινοχώρι».

Πλέον η Κλημεντίνη βρίσκεται προς το τέλος της και οι λίγες καλές πληρώνονται με 33-34 λεπτά το κιλό. Και τα Νόβα τελειώνουν, με το μεγαλύτερο ποσοστό να έχει φύγει προς 36-40 λεπτά το κιλό. Όπως εξήγησε, πήγαν πολύ καλύτερα εμπορικά, έφυγαν σε μικρότερο χρονικό διάστημα, γιατί μετά τις ζημιές στην Κλημεντίνη οι έμποροι έριξαν το βάρος στα Νόβα.

Στην Ηλεία, οι Κλημεντίνες «έφυγαν» σε ποσοστό 25%-30% μέσα στον Νοέμβριο μέχρι 50 λεπτά, σύμφωνα με τον παραγωγό Κώστα Κυπριώτη από τον Κάμπο, ενώ ένα ακόμη 35%-40% τον Δεκέμβριο μέχρι τις 17-18 του μήνα με 25-28 λεπτά στον παραγωγό. «Δεν υπήρχε μεγάλη ζήτηση και όσα έμειναν μετά τα μέσα Δεκέμβρη, με το πολύ νερό που έπεσε για τρεις μέρες, χάλασαν. Αυτό είναι περίπου το 20%-30%. Αυτά είναι πλέον μη εμπορεύσιμα», σημείωσε.

Έμεινε στα δέντρα το 50% της παραγωγής στην Άρτα

Με μελανά χρώματα περιγράφει την εικόνα ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας, Νίκος Γκίζας: «Η κατάσταση με τις Κλημεντίνες είναι τραγική. Πάνω από τη μισή παραγωγή έμεινε πάνω στα δέντρα και τη βρήκαν και οι βροχές και μετά οι υψηλές θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα να αναπτύξει ασθένειες.

Από τη μια, οι τιμές ήταν κακές, από την άλλη ήρθε αυτό, τελείωσε η σεζόν για την πρώιμη ποικιλία που είναι πάνω από το 85% της καλλιέργειας στην περιοχή μας. Η μέση τιμή ήταν 23-25 λεπτά, 10-12 λεπτά κάτω από πέρσι και με χαμηλές ροές».

Πολύ καλύτερα είναι τα πράγματα όσον αφορά τα Νόβα, τα οποία πληρώνονται στον παραγωγό στα 28-30 λεπτά παραδοτέα. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν κοπεί αρκετά Νόβα γιατί είναι πιο ανθεκτικά στις βροχές και έχουν αντιμετωπίσει καλύτερη ζήτηση.