Χαριστική βολή στο ελληνικό Κρίμσον η χρεοκοπία αγγλικής εταιρείας

Με τη συγκομιδή όψιμων ποικιλιών, όπως η Κρίμσον, συνεχίζεται η καλλιεργητική περίοδος του επιτραπέζιου σταφυλιού, αλλά η εικόνα που μεταφέρεται μέσω του ρεπορτάζ της «ΥΧ» δεν είναι αισιόδοξη.

της Ελένης Ριζάκη

Αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση στο Κιλκίς

Προβλήματα στη ζήτηση της επιτραπέζιας ποικιλίας σταφυλιών Κρίμσον αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί στο Κιλκίς. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, σύμφωνα με τον Γιώργο Τερζή, παραγωγό της περιοχής. Όπως αναφέρει, «δεν έχουμε αντιμετωπίσει ξανά κάτι τέτοιο, ώστε να υπάρχει σχετική εμπειρία. Υφίσταται πρόβλημα με τη διάθεση, γιατί δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε πιο φθηνά σταφύλια από άλλες χώρες. Το δικό μας είναι ακριβό: Έχει μεγάλη καλλιεργητική διάρκεια και είναι όψιμο, που σημαίνει ότι επιβαρύνεται με παραπάνω από 30%-40% φυτοπροστασία και καλλιεργητικές φροντίδες».

Επίσης, φέτος, ο τρύγος του Κρίμσον ήταν πρώιμος κατά 20 μέρες συγκριτικά με άλλα χρόνια, που ξεκινούσε στις 5-10 Οκτωβρίου περίπου. Αυτό συνέβη διότι «οι καύσωνες συντόμευσαν την ωρίμανση του σταφυλιού». Ως εκ τούτου, πολλά σταφύλια «είναι στα αμπέλια τους» και ταυτόχρονα «οι τιμές είναι εξευτελιστικές. Πέρυσι, η τιμή στην ευρύτερη περιοχή για το επιτραπέζιο σταφύλι ξεπερνούσε τα 90 λεπτά. Οι έμποροι τα ζητούν 60 λεπτά, που δεν καλύπτουν το κόστος».

Ακόμα, τα μηνύματα από το εξωτερικό λένε ότι «φέτος ο Ευρωπαίος το φρούτο το έχει σε τελευταία μοίρα» και η κατάσταση επιβαρύνεται περισσότερο, καθώς «έχει φαλιρίσει μεγάλη αγγλική εταιρεία που έπαιρνε μεγάλο ελληνικό τονάζ». Να αναφερθεί, πάντως, πως φέτος υπήρχε παραγωγή και μάλιστα χωρίς αναποδιές από τις καιρικές συνθήκες, μέχρι και προσφάτως, με τις τελευταίες βροχές: «Εδώ στο Κιλκίς ευτυχώς ο Βαρδάρης καθάριζε το περιβάλλον και τα σταφύλια είναι εμπορεύσιμα. Αλλά, αν δεν υπάρξει ζήτηση, θα καταρρεύσουν. Σε μία εβδομάδα πιστεύω θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση», καταλήγει ο κ. Τερζής.

Οι ανταγωνίστριες χώρες, Ιταλία και Ισπανία, έχουν διεισδύσει με πολύ φθηνές τιμές και έχουν κατακλείσει την ευρωπαϊκή αγορά με πολλά σταφύλια. Το ίδιο έχει συμβεί και με τρίτες χώρες

«Αρνητική χρονιά» για την Καβάλα

Συνεχίζεται η συγκομιδή στην Καβάλα, με ποικιλίες όπως Σίντλερ, Τόμσον, Ιτάλια και «Κρίμσον που για πρώτη φορά είναι στα αζήτητα», σύμφωνα με τον Γιώργο Κατσαγκιώτη, παραγωγό που διαθέτει και συσκευαστήριο επιτραπέζιων σταφυλιών.

Όπως λέει, «αρνητική χρονιά είναι το γενικό συμπέρασμα» που εξάγεται. «Οι ανταγωνίστριες χώρες, Ιταλία και Ισπανία, έχουν διεισδύσει με πολύ φθηνές τιμές και έχουν κατακλείσει την ευρωπαϊκή αγορά με πολλά σταφύλια. Το ίδιο έχει συμβεί και με τρίτες χώρες. Ήδη, τα ευρωπαϊκά σταφύλια είναι πολλά, οπότε το γεγονός ότι μπαίνουν και από τρίτες χώρες, δημιουργεί υπερπροσφορά», εξηγεί ο κ. Κατσαγκιώτης.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι πολύ χαμηλές τιμές: «Έχουν ανέβει τα κόστη για τις μεταφορές, την ενέργεια και τα υλικά συσκευασίας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 50-60 λεπτά. Πολύ χαμηλές για το κόστος του σταφυλιού, το οποίο είναι μεγάλο λόγω μεταφορών, ενεργειακού και των υλικών συσκευασίας. Φέτος, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 30%-40% και μέσα σε όλα υπάρχει και η έλλειψη εργατών. Δηλαδή, και να ζητούσαν τώρα οι αγορές σταφύλια, δεν έχουμε εργατικά χέρια».

Ειδικότερα για τις ευρωπαϊκές αγορές, ο κ. Κατσαγκιώτης αναφέρει ότι φέτος «αγοράζουν σταφύλια πιο φθηνά και από πέρυσι και έχουν μειώσει τις ποσότητες», κάτι που αναδεικνύει και πάλι την πτωτική καταναλωτική τάση στα φρούτα.