«Χαρίζουν» 2,4 δισ. από ελαφρύνσεις φόρων λόγω πανδημίας τα βρετανικά σούπερ μάρκετ

Έσοδα που αγγίζουν τα 1,8 δισ. λίρες ή 2,4 δισ. δολάρια αναμένεται να βάλει στα ταμεία της η βρετανική κυβέρνηση μετά την απόφαση μεγάλων αλυσίδων της χώρας να μην κάνουν χρήση φοροελαφρύνσεων που τους χορήγησε την περασμένη άνοιξη.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση Τζόνσον αποφάσισε να απαλλάξει τα σούπερ μάρκετ από τον φόρο ακινήτων που αντιστοιχούσε στα καταστήματά τους για το οικονομικό έτος 2020/2021, ως ένα βοήθημα εν μέσω της πανδημίας. Τους μήνες που ακολούθησαν, ωστόσο, και ιδίως κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν, γεγονός που έκανε ακόμα και βουλευτές να σχολιάζουν ότι το βοήθημα όχι μόνο δεν ήταν απαραίτητο, αλλά τελικά θα κατέληγε στις… τσέπες των μετόχων, ως «φουσκωμένο» μέρισμα.

Την αρχή έκαναν οι Τesco και Morrison, που ανακοίνωσαν ότι θα «επιστρέψουν» 585 και 274 εκατ. λίρες αντίστοιχα, ενώ τη σκυτάλη πήραν οι Sainsbury’s, Asda, Aldi και B&M, με τα δικά τους «μερίδια» να αθροίζονται σε 960 εκατ. λίρες. Σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ στη Βρετανία αυξήθηκαν 10,1% σε ετήσια βάση τις τέσσερις εβδομάδες που ολοκληρώθηκαν στις 28 Νοεμβρίου.