Σε χειμέριο ύπνο οι αρκούδες του Αρκτούρου

Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η δυνατή χιονόπτωση στην περιοχή της Φλώρινας έφεραν, εκτός από δυσμενείς συνέπειες, και μία αναπάντεχα θετική εξέλιξη. Οι καιρικές συνθήκες «έριξαν» τις αρκούδες της περιοχής σε χειμέρια νάρκη.

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος επικοινωνίας του Περιβαλλοντικού Κέντρου «Αρκτούρος», Πάνος Στεφάνου, οι αρκούδες στο καταφύγιο του Κέντρου στο Νυμφαίο της Φλώρινας άρχισαν πριν από ημέρες σταδιακά να αποσύρονται στις φωλιές τους για τον χειμέριο ύπνο, ακολουθώντας τη φάση του βιολογικού κύκλου της ζωής τους. Είναι σημαντικό και συνάμα θετικό ότι ζώα που βρίσκονται στο καταφύγιο έχουν προσαρμοστεί και ότι ο φυσιολογικός κύκλος ζωής μιας αρκούδας μπορεί να εξελιχθεί κανονικά.

«Παρόλο που δεν μιλάμε για αρκούδες ελεύθερες στη φύση αλλά σε ένα καταφύγιο, είναι χαρμόσυνο νέο ότι το ένστικτό τους λειτουργεί αλάνθαστα κάθε χρόνο, ακόμη και για αρκούδες που μπορεί να το βιώνουν πρώτη φορά στη ζωή τους σε ένα καταφύγιο», σημειώνει ο κ. Στεφάνου.

Στο καταφύγιο υπάρχουν τεχνητές φωλιές για κάθε αρκούδα, αλλά και φυσικές φωλιές που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν από άλλες αρκούδες, ενώ φέτος κάποιες νεαρότερες έφτιαξαν τη δική τους φωλιά.

Οι αρκούδες αναμένεται να ξυπνήσουν από τον χειμέριο λήθαργο στα τέλη Φεβρουαρίου.