Ξεκινά ο Στρατηγικός Σχεδιασμός για την αμπελουργία

ampeli

Στην τελική ευθεία μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, ο στρατηγικός σχεδιασμός για την αμπελουργία, εφόσον παραδόθηκε μέσα στην εβδομάδα στην Εθνική Διεπαγγελματική Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) από τον ΕΛΓΟ – «Δήμητρα» η τελική πρόταση για το τι πρέπει να περιλαμβάνει ο εν λόγω σχεδιασμός. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, σε ομιλία του πριν από τη Γενική Συνέλευση της ΕΔΟΑΟ την προηγούμενη Τρίτη, τόνισε ότι προκειμένου να εκπονηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός, «θα βρεθούν τα χρήματα». Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής, Βαγγέλης Αργύρης, επεσήμανε την ανάγκη κάλυψης του σχετικού κόστους από την πολιτεία, ως ανταπόδοση των δεινών που έφερε στον κλάδο η επιβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί. Μάλιστα, ο κ. Αργύρης επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο θέμα για τον κλάδο δεν ήταν η καταβολή του, αλλά τα προβλήματα στην αγορά που δημιούργησε. Από την πλευρά του, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι ο κύκλος αυτός έκλεισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι την επίσημη κατάργηση του φόρου θα την ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Ο κ. Αραχωβίτης εξήρε επίσης το έργο της Διεπαγγελματικής Οίνου, τονίζοντας ότι είναι «μια διεπαγγελματική που λειτουργεί και παράγει έργο. Όπως φαίνεται, η συνεννόηση φέρνει αποτελέσματα».

Ψηφιακά οι δηλώσεις παραγωγής

Στην ίδια συνάντηση, οι κ. κ. Λάζαρος Κιωκάκης και Διονύσης Γραμματικός, στελέχη του ΥΠΑΑΤ, ενημέρωσαν τους ανθρώπους του οινικού κλάδου για την ψηφιακή υποβολή δηλώσεων παραγωγής και τις επενδύσεις στο πλαίσιο της ΚΟΑ Οίνου. Συγκεκριμένα, ο κ. Κιωκάκης τόνισε ότι είναι απαραίτητο φέτος οι δηλώσεις παραγωγής, οι οποίες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιανουαρίου, να γίνουν ηλεκτρονικά, όπως καθορίζεται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Από την πλευρά του, ο κ. Γραμματικός ανέφερε ότι έχουν κατατεθεί 45 αιτήσεις για την προμήθεια εξοπλισμού στα οινοποιεία, λιγότερες από την προηγούμενη χρονιά, οι οποίες μάλιστα έχουν προβλήματα και ελλείψεις, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μην εγκριθούν.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη συνάντηση δεν παραβρέθηκε στέλεχος του τμήματος Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου, τμήμα υπεύθυνο για την έγκριση των προγραμμάτων προώθησης σε Τρίτες χώρες, προκειμένου να παρέχει πληροφορίες και διευκρινίσεις στα μέλη της ΕΔΟΑΟ.

Όπως επισήμανε ο κ. Δημήτρης Τάσκος στέλεχος του ΕΛΓΟ παρουσιάζοντας το πλάνο δράσης για τον στρατηγικό σχεδιασμό για την αμπελουργία εξήγησε ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί δεδομένου ότι τα βήματα στον τομέα του οίνου καθορίστηκαν έως τώρα από τον εμπορικό σχεδιασμό ο οποίος έχει προηγηθεί (στρατηγική marketing 2010) και έχει αποδώσει καρπούς όσον αφορά στην ανάπτυξη και εξωστρέφεια του ελληνικού κρασιού.

krasi mpoukalia
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, τόνισε ότι προκειμένου να εκπονηθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός, «θα βρεθούν τα χρήματα».

Συνολικά, φέτος κατατέθηκαν 49 φάκελοι, με ύψος επενδύσεων 6.608.300 ευρώ, εκ των οποίων τα 3.296.952 ευρώ είναι κοινοτικοί πόροι. Ο πίνακας των εν δυνάμει επιλέξιμων αιτήσεων μαζί με το επιλέξιμο ύψος επένδυσης θα ανακοινωθούν στις 12 Δεκεμβρίου, ενώ οι ενστάσεις θα κατατεθούν ηλεκτρονικά έως τις 22 Δεκεμβρίου. Ο τελικός πίνακας των επιλέξιμων αιτήσεων προβλέπεται να ανακοινωθεί στις 16 Ιανουαρίου.

Τις δράσεις της Ελληνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού παρουσίασε η πρόεδρος της Επιτροπής, Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, επισημαίνοντας δύο πολύ καίρια στοιχεία: «Διαθέτουμε 1.300 οινοποιεία, από τα οποία θα μπορούσαν να είναι επισκέψιμα τα 230. Ωστόσο, μόνο τα 30 εξ αυτών έχουν λάβει το συγκεκριμένο σήμα. Επίσης, στην Ιταλία, το 70% των αγροτικών προϊόντων που παράγει η χώρα πηγαίνει στον τουρισμό. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μόνο στο 22%. Αυτός ο συσχετισμός από τη μία δείχνει πόσο πίσω είναι η χώρα, αλλά και πόσες δυνατότητες ανάπτυξης υπάρχουν».