Ξεκίνησε πρώιμα το ακτινίδιο από το νότιο ημισφαίριο

aktinidio
Αυτή την περίοδο, η αγορά ακτινιδίων στρέφει το βλέμμα προς την παραγωγή του νότιου ημισφαιρίου, ενώ κατά βάση θετικός είναι ο απολογισμός για το βόρειο ημισφαίριο, όπως αναφέρεται στην επισκόπηση της παγκόσμιας αγοράς ακτινιδίου, που δημοσίευσε το FreshPlaza.

Στη Ν. Ζηλανδία, η σεζόν είναι πρώιμη. Τα πρώτα φορτία έφυγαν για Κίνα και Ιαπωνία πριν από 15 ημέρες. Όπως όλα δείχνουν, θα είναι μια χρονιά με μεγάλη παραγωγή. Η Zespri περιμένει να εξάγει περισσότερες από 600.000 παλέτες σε υπερπόντιους προορισμούς φέτος. Σύμφωνα με τους νεότερους υπολογισμούς της εταιρείας, θα ξεπεράσει τα 75 εκατ. «τελάρα» κιτρινόσαρκων, που ήταν οι περσινές της εξαγωγές. Για τα πράσινα, υπολογίζει πως οι εξαγωγές θα κινηθούν κάτω από 75 εκατ. «τελάρα», με τις περσινές ποσότητες στα 65 εκατ.

Στην Κίνα, η παραγωγή της χώρας θα είναι διαθέσιμη από τους ψυκτικούς θαλάμους μέχρι τον Αύγουστο. Σε κάποιες περιοχές υπήρξαν μικρότερες αποδόσεις πέρσι, αλλά φέτος η ανθοφορία εξελίσσεται ικανοποιητικά. Στις αρχές του προηγούμενου Ιανουαρίου, εισήχθησαν στην κινεζική αγορά ακτινίδια κυρίως από Ελλάδα, Χιλή, Ιταλία, Αυστραλία και Ν. Ζηλανδία. Τα τελευταία χρόνια στην Κίνα κερδίζει έδαφος η Zespri, ιδιαίτερα με το κιτρινόσαρκο.

Στο τέλος του Μαρτίου, η γαλλική αγορά δέχθηκε πλήγμα από την αποκάλυψη ότι το 12% των ακτινιδίων που πωλήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια στη χώρα, δηλαδή 15.000 τόνοι, ήταν στην πραγματικότητα ιταλικά. Υπολογίζεται ότι για τους εμπλεκομένους τα κέρδη από τη διαφορά τιμής γαλλικού και ιταλικού ακτινιδίου ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ. Κατά τα άλλα, ο κλάδος είχε μια καλή σεζόν.

Στην Ιταλία, ο Μάρτιος ήταν ένας κακός μήνας. Τότε, κανονικά οι τιμές στο εμπόριο ανεβαίνουν, κάτι που δεν συνέβη φέτος και οι παραγωγοί που διατηρούν αποθέματα ελπίζουν ότι θα ανέβουν μέσα στον Απρίλιο. Η ποιότητα και η διάρκεια ζωής στο ράφι είναι εξαιρετική, αναφέρεται. Από τους παράγοντες που δυσκόλεψαν τα πράγματα για την ιταλική σεζόν ήταν η πίεση που ασκήθηκε από την ελληνική παραγωγή που συμπίπτει χρονικά, ενώ, επιπλέον, στην Ελλάδα εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια καλύτερες τεχνικές αύξησης της διάρκειας ζωής στο ράφι. Επιπλέον, υπάρχει πίεση από άλλα φθηνά ευρωπαϊκά φρούτα, όπως μήλα και αχλάδια, ενώ και η οικονομική κατάσταση δεν ευνοεί την κατανάλωση. Στις 31 Μαρτίου, τα στοκ στα ιταλικά Hayward ήταν 16%-17% υψηλότερα από πέρσι, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή ήταν κατά 20% αυξημένη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι τιμές, γύρω στα 50-60 λεπτά για τα μεγάλα, είναι χαμηλότερες και από τις δύο προηγούμενες χρονιές.