Χιλιάδες τα άστεγα ζώα στην περιοχή του Τυρνάβου

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, θα έχουν το απόγευμα οι κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας για να ενημερωθούν για τα εξειδικευμένα μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη και αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα.

Με αφορμή την σημερινή συνάντηση των κτηνοτρόφων με την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, στο κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο αντιπρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αντώνης Τσίτσιας, μιλώντας στο “Θεσσαλικό Περισκόπιο” του Δικτύου Θεσσαλίας της ΕΡΤ περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Θεσσαλία.

Αυτή τη στιγμή οι συνάδελφοι μας που έχουν πληγεί δεν έχουν πάρει κάποια ενίσχυση είναι σε αναμονή. Μόνο στην περιοχή του πρώην Δήμου Αμπελώνα και νυν Τυρνάβου υπάρχουν περίπου 34.000 ζώα που είχαν μεταφερθεί σε κοντινές περιοχές, όπως, το Αργυροπούλι, η Ροδιά και τα Δελέρια. Κάποιοι συνάδελφοι μας έχασαν ζώα και κάποιοι άλλοι είχαν καταφέρει να σώσουν τα ζώα τους, όχι όμως τις εγκαταστάσεις και τις ζωοτροφές. Σε λίγες ημέρες πολλά ζώα είναι ετοιμογέννητα και χρειάζονται χώρος για να σταβλιστούν, αρμεκτήρια και ζωοτροφές. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις έχουν υποστεί ολική καταστροφή, όπως και οι εξοπλισμοί. Οπότε χρειάζονται γενναία ενίσχυση για να μπορέσουν να ξαναφτιάξουν τις εγκαταστάσεις και συνεχίσουν να ασχολούνται με την κτηνοτροφία, διαφορετικά θα μιλάμε για νέα μείωση του ζωϊκού κεφαλαίου και των κτηνοτρόφων“.

Χιλιάδες ζώα άστεγα στην περιοχή του Τυρνάβου

Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις που είναι να πάρουν οι κτηνοτρόφοι για τα ζώα που έχασαν από τις πλημμύρες, ο κ. Τσίτσιας επεσήμανε ότι,” στη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, ζητήσαμε η αποζημίωση των πληγέντων κτηνοτρόφων να μην γίνει από τον ΕΛΓΑ αλλά από το ταμείο αρωγής. Τα χρήματα που δίνονται ως αποζημίωση για τα χαμένα ζώα δεν επιτρέπουν την αναπλήρωση του χαμένου ζωϊκού κεφαλαίου. Μια προβατίνα γαλακτοπαραγωγής στοιχίζει από 300 και πάνω στην αγορά. Με 85 ευρώ που δίνει ο ΕΛΓΑ ως αποζημίωση δεν αγοράζεις τίποτα. Το ξαναλέω, εάν η πολιτεία θέλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να δοθούν γενναίες ενισχύσεις”.

Τέλος, ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου, ευχαρίστησε τους συνεταιρισμούς κτηνοτρόφων από Ελασσόνα, Καστοριά, Κοζάνη, Κιλκίς και άλλες περιοχές της χώρας που έστειλαν ζωοτροφές για τους πληγέντες κτηνοτρόφους, οι οποίες μοιράστηκαν σε όλους τους κτηνοτρόφους ανάλογα με τον αριθμό των ζώων που έχουν στην εκτροφή τους.

Πηγή: ertnews.gr