Χιλιάδες στρέμματα στη Βοιωτία χτύπησε η πρόσφατη χαλαζόπτωση

Σε αναμονή του πορίσματος για τον καύσωνα οι Κρητικοί

Και νέες ζημιές προκάλεσε η κακοκαιρία της 31ης Μαΐου και της 1ης Ιουνίου, που πέρασε από διάφορες περιοχές της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά την έντονη βροχόπτωση και το χαλάζι.

Περίπου 10.000 στρέμματα με διάφορες καλλιέργειες, κυρίως κρεμμύδια και βαμβάκι, έπληξε η χαλαζόπτωση της προηγούμενης Δευτέρας σε έξι χωριά της Βοιωτίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αυτοψία κλιμακίου της αρμόδιας ΔΑΟΚ, πρόκειται για το Καπαρέλλι, τα Λεύκτρα, το Μελισσοχώρι, τις Πλαταιές και τις Θεσπιές. Οι ζημιές, με βάση την πρώτη καταγραφή, αφορούν περισσότερα από 2.500 στρ. κρεμμύδια, 2.300 στρ. βαμβάκι, 1.000 στρ. πατάτες, 1.000 στρ. πεπόνια, 600 στρ. αμπέλια, 250 στρ. βιομηχανική ντομάτα, από 200 στρ. ντομάτες, καρπούζια και κηπευτικά και 50 στρ. καλαμπόκι. Στην περιοχή, την επομένη του φαινομένου, μια πρώτη επισκόπηση των ζημιών πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ και ακολούθησε η υποβολή δηλώσεων από τους παραγωγούς.

Στην Ξάνθη, ακόμη 3.000-4.000 στρέμματα καλλιεργειών, όπως βαμβάκι, πατάτες και καλαμπόκι, προστέθηκαν στις ζημιές από το χαλάζι της 26ης Μαΐου και από τα μεγάλα ύψη βροχής της 31ης Μαΐου, σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ Ξάνθης, Ανδρέα Καμαριανάκη. Συνολικά, μέσα σε ένα πενθήμερο, επλήγησαν περίπου 10.000 στρέμματα.

Στο μεταξύ, δηλώσεις ζημιάς συντάσσουν αυτές τις μέρες οι καλλιεργητές της Μαγνησίας μετά τη χαλαζόπτωση της 26ης Μαΐου που έπληξε σημαντικά, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες. Τέλος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο διοικητής του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα σταλεί η έκθεση της ζημιάς στα αμπέλια του Ηρακλείου από τον καύσωνα που σημειώθηκε στα μέσα Μαΐου.