Χίος: Τριαντάφυλλα βιολογικής καλλιέργειας στον Άγιο Γεώργιο Συκούση (βίντεο)

Η Χίος φημίζεται εκτός από τη μαστίχα, τα λικέρ, το ούζο και για τα γλυκά του κουταλιού. Μοναδικό στο άρωμά του και τη βελούδινη υφή του είναι το γλυκό κουταλιού τριαντάφυλλο που παρασκευάζεται από βιολογικές καλλιέργειες στον Άγιο Γεώργιο Συκούση της Χίου.

Ροδώνες και μάλιστα βιολογικής καλλιέργειας έχει αναπτύξει η οικογένεια Κύλη στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Συκούση. Ο πατέρας κ. Νίκος μαζί με τον γιο του Δημήτρη, έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε νέες μορφές τυποποίησης και εμπορίας του μοναδικού αυτού προϊόντος.

Σε υψόμετρο 400 μέτρων, το κλίμα είναι ιδανικό για την ανάπτυξη διαφόρων ειδών τριαντάφυλλου (απριλιάτικο, μαγιάτικο, εκατόφυλλο) που πέρα από το παραδοσιακό γλυκό τριαντάφυλλο, αποξηραίνεται για αφέψημα, γίνεται λικέρ και ροδόνερο.

Ο Νίκος Κύλης μίλησε στην εκπομπή «Κάτι τρέχει με τη Μάριον», για την καλλιέργεια τριαντάφυλλων και τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ1 ο κ. Κύλης τα αποξηραμένα πέταλα μπορούν να καταναλωθούν ως αφέψημα. Πρόσθεσε δε, ότι το τριαντάφυλλο του Απριλίου σύμφωνα με τις αναλύσεις που έγιναν από την “ΕΛΓΟ Δήμητρα” είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φαινόλες και φλαβονοειδή .

Πηγή: ertnews.gr