Χοιροτροφία: Ανέκαμψε η ζήτηση, όχι και οι τιμές

ΧΟΙΡΟΤΡΟΦΙΑ Ανέκαμψε η ζήτηση, όχι και οι τιμές
-Διαφήμιση-

Ζεστάθηκε τις τελευταίες μέρες η αγορά για το χοιρινό κρέας, με τη ζήτηση να ανακάμπτει, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η τιμή παραγωγού, η οποία φαίνεται για τις ημέρες των γιορτών να σταθεροποιείται γύρω από το 1,3 ευρώ το κιλό ζων βάρος, με κάποιες διακυμάνσεις της τάξης των 5 λεπτών πάνω ή κάτω.

«Διακρίνουμε μια ικανοποιητική ζήτηση από την αγορά λόγω εποχής, την οποία φαίνεται ότι ενίσχυσαν και τα οικονομικά βοηθήματα αυτών των ημερών. Έτσι, βλέπουμε να αναθερμαίνεται κάπως και η αγοραστική ικανότητα των καταναλωτών, πράγμα το οποίο αποτυπώνεται και στις παραγγελίες μας», παρατηρεί ο Γιώργος Κελαϊδίτης, χοιροτρόφος με καθετοποιημένη μονάδα στη Χαλκίδα. Σημειώνει, όμως, ότι αυτή η ζήτηση δεν αποτυπώνεται και σε ανοδική πορεία της τιμής παραγωγού, η οποία φαίνεται να κρατιέται στα επίπεδα που ήταν και πριν από έναν μήνα περίπου, στο 1,25-1,3 ευρώ ζων βάρος, σύμφωνα με τον ίδιο. Όπως εξηγεί ο κ. Κελαϊδίτης, «στον κλάδο της χοιροτροφίας επικρατεί μια αβεβαιότητα, η οποία συνδέεται με την πληροφόρηση που έρχεται από την ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την οποία η τιμή είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πιεστεί τους επόμενους μήνες. Συνεπώς, όλοι επιδιώκουν αυτή την περίοδο να διώξουν τα αποθέματά τους, ώστε να μπορέσουν να αντισταθούν όταν έρθει η πολύ πιο δύσκολη διάθεση και η πίεση τιμών της σαρακοστής».

Οι τελευταίες τάσεις δίνουν τον τόνο

«Ενώ υπήρχαν φόβοι ότι θα είχαμε πολύ πιο συγκρατημένη ζήτηση, η τάση των τελευταίων εβδομάδων δείχνει ότι μπορούμε να φτάσουμε στα περσινά επίπεδα», εκτιμά από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΚ, υπεύθυνος για θέματα χοιροτροφίας, Γιώργος Διδάγγελος. Επιβεβαιώνει, παράλληλα, το γεγονός ότι το επίπεδο τιμών δεν φαίνεται να έχει διαφοροποιηθεί σε σύγκριση με του προηγούμενου διαστήματος. «Η τιμή κινείται γύρω στο 1,3-1,35 ευρώ το κιλό ζων βάρος, έναντι του 1,4 πέρσι, αλλά ενώ πριν από τρεις εβδομάδες είχε πτωτική τάση, τώρα φαίνεται να σταθεροποιείται, τουλάχιστον για την κατανάλωση των γιορτών».

Αποκλιμάκωση των τιμών σε σύγκριση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο στα ελληνικά χοιρινά σε σχέση με πέρσι αποτυπώνεται και στα  δελτία τιμών του ΟΚΑΑ η χονδρική. Ενδεικτικά, στις 18 Δεκεμβρίου τα εγχώρια μαδητά μισάδια πωλούνταν από 2,2-2,4 ευρώ έναντι 2,35-2,5 ευρώ το κιλό πέρσι και τα εγχώρια τύπου καρρέ μισάδια στα 2,7-2,9 ευρώ έναντι 2,8-3 ευρώ το κιλό πέρσι.

-Διαφήμιση-