Χοιροτροφία: Μικρή η παραγωγή, στα ίδια επίπεδα οι τιμές

Σε αναμονή βρίσκονται έναν μήνα πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων οι χοιροτρόφοι, που προετοιμάζονται για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. Το εγχώριο παραγόμενο ποσοστό του χοιρινού κρέατος μόλις ξεπερνά το 30%, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο να εισάγεται από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπορεί τα στοιχεία να παρουσιάζουν αρνητικό ισοζύγιο, όμως έχουμε και εξαγωγές, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Αλβανίας, όπου εισαγωγείς της γείτονος χώρας δείχνουν ενδιαφέρον για το ελληνικό χοιρινό κρέας. Παράλληλα, βλέπουμε διεθνώς και μία τάση μείωσης από την κατανάλωση, χωρίς να δημιουργεί σημαντικά ζητήματα στην αλυσίδα παραγωγής.

Ο έντονος ανταγωνισμός και οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική παραγωγή από άλλες χώρες, δείχνει ότι, ακόμη και το ποσοστό που κρατάει είναι σημαντικό. Αρνητικός και ουσιαστικός παράγοντας παραμένει το κόστος παραγωγής, έτσι όπως αυτό διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αράπη, χοιροτρόφο και γεωπόνο ζωοτέχνη, το κόστος παραγωγής την τελευταία χρονιά δείχνει να είναι αυξημένο από 70 έως 90 λεπτά ανά κιλό χοιρινού κρέατος, σε σύνολο 1,90 ευρώ ανά κιλό, όταν η τιμή πώλησης σε ζων βάρος κυμαίνεται στα 2,10 ευρώ το κιλό. Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, η ελληνική παραγωγή κρέατος βρίσκεται σε μία δυσκολότερη θέση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

«Οι τροφές που χρησιμοποιούμε στα ζώα έχουν ανέβει σε υπέρμετρο βαθμό και δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις απαιτήσεις. Παράλληλα, ο έντονος ανταγωνισμός δυσκολεύει το ποιόν μας, με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να βρίσκεται σχεδόν καθηλωμένη στα ίδια επίπεδα».

Αναφερόμενος στο θέμα του ανταγωνισμού και ειδικότερα στις χώρες που παρουσιάζουν μεγάλο αριθμό χοιρομητέρων, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία, δηλώνει ότι «τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν είναι σημαντικά και στο μέλλον θα υπάρξουν εξελίξεις».

Μονόδρομος η οικονομική στήριξη

Λόγω αυτής της οικονομικής στενότητας, ο κ. Αράπης βλέπει ότι για να μπορεί να υπάρχει μέλλον στην επιχειρηματική χοιροτροφία, θα πρέπει να στηριχθεί οικονομικά από την Πολιτεία. «Το χοιρινό κρέας, όπως και το κοτόπουλο, αποτελούν τα ζωικά προϊόντα με τη μεγαλύτερη ζήτηση από τους καταναλωτές και θα πρέπει να στηριχθούν μέσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται», τονίζει ο κ. Αράπης.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα έφερε την οικονομική στήριξη των 240 ευρώ ανά χοιρομητέρα, το οποίο για τον ίδιο δεν ήταν δίκαιο και ξεκάθαρο. «Θα έπρεπε θα γίνει με βάση τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ και τον αριθμό των ζώων που έφτασαν στο σφαγείο μεσοσταθμικά κατά την τελευταία πενταετία, όχι από τις ετήσιες δηλώσεις του καθενός», αναφέρει.

Μικρότερες ποσότητες θέλει η αγορά

«Το χοιρινό κρέας, όπως και το κοτόπουλο, θα καλύψουν το μεγαλύτερο ποσοστό ζήτησης των καταναλωτών στις γιορτές των Χριστουγέννων σε σύγκριση με τα άλλα είδη, όπως το βόειο και το αίγειο κρέας», ισχυρίζεται ο Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος των Κρεοπωλών Ελλάδας. Ο ίδιος επιμένει ότι το οικογενειακό καλάθι θα είναι όπως όλα τα χρόνια και υποστηρίζει ότι «το food pass θα μπορούσε να καλύψει καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών με χαμηλό εισόδημα και όχι το Καλάθι του Νοικοκυριού, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης».

Κλείνοντας, κ. Κεσίδης έκανε μία αναφορά στη Διεπαγγελματική Κρέατος. Όπως επισήμανε, η Οργάνωση έχασε την αντιπροσωπευτικότητά της σύμφωνα με τον νόμο και δεν μπορεί να ονομάζεται Εθνική. «Είναι αναγκαιότητα όμως η δημιουργία ενός φορέα, όπου θα καλύπτει το σύνολο όλων των εμπλεκομένων κλάδων της παραγωγικής αλυσίδας, για να μπορέσει να στηριχθεί η ελληνική ζωική παραγωγή», κατέληξε ο ίδιος.

Σταθερός ο Ελληνικός Χοίρος

Με σημείο αναφοράς την ελληνική ταυτότητα και τον γενετικό προσδιορισμό του είδους, πολλοί χοιροτρόφοι έχουν στραφεί στην εκτροφή της φυλής Ελληνικός Χοίρος. Ο Γιάννης Βούλγαρης, από τα Χρυσοχώραφα Σερρών, αναφέρει ότι πρόκειται για φυλή με σαφή παραδοσιακή και ιστορική αναφορά, η οποία μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο, μέσα από μία ολοκληρωμένη διαχείριση των εμπλεκομένων χοιροτρόφων.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «διαφοροποιούμαστε με τη χοιροτροφία από εισαγόμενες φυλές και θέλουμε να αναδείξουμε αυτήν τη φυλή, δίνοντας προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν και εμπορευόμαστε οι ίδιοι το κρέας που παράγουμε. Για την τρέχουσα περίοδο, αυτή κυμαίνεται στα 8 με 9 ευρώ το κιλό χονδρικής με τα κρεοπωλεία που συνεργαζόμαστε. Σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις σε εμπόρους, αυτή κυμαίνεται από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό».

Κλείνοντας, ο κ. Βούλγαρης κάνει και μία αναφορά στον Συνεταιρισμό Μυρτάλη, όπου μαζί με άλλους 20 χοιροτρόφους προσπαθούν να αναδείξουν τη δική τους ταυτότητα μέσα από μία συλλογική δράση. «Αυτό που θέλουμε είναι μία ομοιογενή σύνθεση, ώστε το προϊόν που διαθέτουμε στην αγορά να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουμε προστιθέμενη αξία και μέλλον στο προϊόν που παράγουμε, γιατί στοχεύουμε σε μία αγορά για όλον τον χρόνο».