Αυτό το άρθρο είναι 8 μηνών

Χωρίς μεταβολές η τιμή της αραχίδας στην Καλαμάτα

03.11.2023
1' διάβασμα
choris-metavoles-i-timi-tis-arachidas-stin-kalamata-305523

Αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ήταν φέτος η καλλιέργεια της αραχίδας, δηλαδή του αράπικου φιστικιού, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, με τις τιμές να κινούνται σε καλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τον εξαγωγέα και καλλιεργητή Γιώργο Γκούμα, «οι προοπτικές που υπήρχαν ήταν πολύ καλύτερες, ωστόσο κυκλοφόρησε ένας σπόρος που δεν αποδεικνυόταν ότι ήταν πιστοποιημένος και διακινούνταν από άτομα που δεν έχουν την άδεια να κινούν πολλαπλασιαστικό υλικό». Όπως εξηγεί, «οι υποσχέσεις για αυξημένη παραγωγή έπεσαν στο κενό και ο μέσος όρος κινήθηκε στα 350-400 κιλά. Το γεγονός αυτό δεν βοήθησε τους στόχους του παραγωγού, αν και η τιμή δεν ήταν κακή, καθώς κινήθηκε στα 1,25-1,35 ευρώ. Πάντως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι παραγωγοί πρέπει να έχουν στα χέρια τους πιστοποιημένους σπόρους και όχι αμφίβολης ποιότητας». Όσο για την απόδοση, αυτή ήταν μειωμένη κατά 30%.

Ο κ. Γκούμας ασχολείται με την τυποποίηση και την εμπορία των σύκων στο εξωτερικό, και δη στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

Φέτος, όπως σημειώνει ο ίδιος, «έχουμε ιστορικό ρεκόρ μείωσης της παραγωγής και αυτό αντιστοιχεί σε πτώση κατά 65%. Βλέπουμε μια παραγωγή να συρρικνώνεται, αλλά δεν έχει γίνει τίποτα για την αναδιάρθρωσή της, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να έχουν μία καλύτερη προοπτική και να μην εγκαταλείψουν την καλλιέργεια. Είναι ώρα για αποφάσεις από την πλευρά των αρμοδίων».