Χωρίς πλήρωμα θα σαλπάρει το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο

Το παρθενικό του ταξίδι θα πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του έτους το πρώτο πλοίο cargo με μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα. Η εταιρεία Yara International ανακοίνωσε στο τέλος του Αυγούστου ότι το πλοίο θα φέρει λίγα μέλη πληρώματος στο πρώτο ταξίδι μεταξύ δύο νορβηγικών πόλεων, αλλά από το 2022 όλες οι κινήσεις του θα ελέγχονται αποκλειστικά μέσω κέντρων ελέγχου στη στεριά.

Η καινοτομία του συγκεκριμένου δεν έγκειται στο γεγονός ότι είναι πλήρως αυτόνομο, καθώς μία φινλανδική εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο πλήρως αυτόνομο πλοίο το 2018. Αντιθέτως, η καινοτομία της Yara International είναι ότι συστήνει στον κόσμο το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό πλοίο για μεταφορά φορτίων (7 μεγαβατόρες την ώρα). Το εν λόγω πλοίο, με όνομα Yara Birkenland, κατασκευάστηκε με σκοπό τη δημιουργία τεχνολογίας για μειωμένες εκπομπές αέριων ρύπων και για ενίσχυση της μεταφοράς φορτίων μέσω θαλάσσης.

Ο κλάδος της βιομηχανίας συνεισφέρει κατά περίπου 2,5% έως 3% στις συνολικές εκπομπές αέριων ρύπων παγκοσμίως. Όσον αφορά τη Νορβηγία, η ηλεκτροδότηση παράγεται σχεδόν εξ ολοκλήρου μέσω υδροηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για είδος καθαρής ενέργειας σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα, αλλά εξακολουθεί να παράγει ρύπους σε χαμηλά επίπεδα.

Η ιδέα για το σχεδιασμό του πλοίου ξεκίνησε το 2017 και κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας Kongsberg Maritime και την εταιρεία κατασκευής πλοίων Vard. Μπορεί να μεταφέρει 103 κοντέινερ με μέγιστη ταχύτητα 13 κόμβων. Το πλοίο θα φορτίζεται προτού σαλπάρει και θα αντικαθιστά 40.000 μεταφορές με φορτηγά ετησίως.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από electrek και CNN