Χρ. Τριαντόπουλος: «Ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας θα ορθοποδήσει και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται»

Συνεχίζεται η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής

Συνεχίζεται κι αυτή την εβδομάδα με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του πλαισίου της κρατικής αρωγής, σε κάθε του διάσταση, όπως επισήμανε ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Τριαντόπουλος σε ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Ειδικότερα, όπως είπε, μέχρι σήμερα, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής, arogi.gov.gr, έχουν πραγματοποιηθεί 40.721 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 4.247 προσωρινές αιτήσεις και προσέθεσε ότι μέχρι και εχθές έχουν καταβληθεί, 49,1 εκατ. ευρώ σε 9.667 δικαιούχους.

Όπως τόνισε ο κ. Τριαντόπουλος οι καταβολές θα συνεχιστούν και αύριο, αλλά και την Παρασκευή, καθώς συνεχίζονται οι έλεγχοι, οι διασταυρώσεις και οι υποβολές στοιχείων από την Περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ.

«Αυτό που έχει αλλάξει από τη Δευτέρα, είναι πως πλέον, στην πλατφόρμα της πρώτης αρωγής έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης και οι αγρότες. Συγκεκριμένα, στο σχήμα της πρώτης αρωγής εντάσσονται και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις, των οποίων το πάγιο κεφάλαιο και ο εξοπλισμός επλήγη από το πρωτόγνωρο πλημμυρικό φαινόμενο. Σύμφωνα με τη νέα απόφαση, στην πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης εντάσσονται και όσοι πληγέντες έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα που προέρχεται αποκλειστικά από αγροτική δραστηριότητα και κατεγράφησαν ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο, στον εξοπλισμό τους, και σε λοιπά μέσα και στοιχεία παραγωγής. Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται στο ποσό των 2.000 ευρώ ανά αγροτική εκμετάλλευση. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις από τους αγρότες, άλλωστε φαίνεται και στις αυξήσεις που σας ανέφερα πριν», σημείωσε ο κ. Τριαντόπουλος.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις είναι ήδη ενταγμένες στο σχήμα στήριξης της πρώτης αρωγής και συμπλήρωσε ότι από τις προηγούμενες ημέρες έχουν αρχίσει οι καταβολές της πρώτης αρωγής 2.000 ευρώ και 4.000 ευρώ.

«Και οι καταβολές προς κτηνοτρόφους, αλλά και γεωργούς, θα συνεχιστούν ανάλογα με την υποβολή των σχετικών στοιχείων από τον ΕΛΓΑ προς τη διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Καταβολές πρώτης αρωγής που αποτελούν μια πληρωμή έναντι της τελικής επιχορήγησης που θα λάβουν και οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί για τις ζημιές τους στον πάγιο εξοπλισμό και κεφάλαιο. Μία επιχορήγηση κρατικής αρωγής, που – όπως και στις επιχειρήσεις – θα ανέλθει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς και υλοποιείται σε πλαίσιο στενής συνεργασίας με τον ΕΛΓΑ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας», επισήμανε.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής, πέραν από το πάγιο κεφάλαιο θα καλύψει και τις απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο στις περιπτώσεις δεντροκαλλιεργειών, όπως έχει κάνει και με τις πυρκαγιές.

«Έτσι, με την ενεργοποίηση και επέκταση της κρατικής αρωγής και στον πρωτογενή τομέα, ερχόμαστε και ξεπερνούμε το παρωχημένο πλαίσιο των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, των ΚΟΕ, τα παλαιά ΠΣΕΑ. Και στηρίζουμε τους αγρότες με ενισχύσεις υπερπολλαπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και σε χρόνους καταβολής υποπολλαπλάσιου σε σύγκριση με το παλαιό καθεστώς. Και, μάλιστα, τους στηρίζουμε και με άλλους τρόπους στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής. Ένας είναι η παροχή έκτακτης χρηματοδότησης προς τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και κυρίως την Περιφέρεια, για την απόκτηση ζωοτροφών. Έτσι μέχρι τώρα έχουν διατεθεί 3,7 εκατ. ευρώ προς τη Θεσσαλία. Και αυτό θα συνεχιστεί ανάλογα με τις ανάγκες για ζωοτροφές αλλά και μελισσοτροφές – σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Περιφέρεια Θεσσαλίας» υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος. Μέσα από αυτή τη συνεργασία δίνουν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκύψει, πρόσθεσε.

«Μέσα από αυτή τη συνεργασία απαντάμε στις μεγάλες ανάγκες που έχει ο πρωτογενής τομέας. Και αυτό δεν σταματά, δεν είναι στατικό. Είναι δυναμικό, όπως και δυναμικός και με μεγάλες προοπτικές είναι ο πρωτογενής τομέας της Θεσσαλίας μας. Πρωτογενής τομέας που θα ορθοποδήσει και θα επιστρέψει στην πορεία ανάπτυξης των τελευταίων χρόνων, με στήριξη, με αποκαταστάσεις, αλλά και με νέα εργαλεία και μέσα. Και θα το πετύχουμε», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ