Χρήστος Γενίτσαρης: Τα βήματα για έναν επιτυχημένο καρυδεώνα

Η φύτευση 20 στρεμμάτων με δενδρύλλια καρυδιάς πριν από 12 χρόνια στον Νομό Πέλλας έμελλε να γίνει η σημερινή επαγγελματική ενασχόληση ενός νέου που αποφάσισε ότι η παραγωγή είναι το επάγγελμα του μέλλοντος για τον ίδιο.

Με συντονισμένα και προνοητικά βήματα επέκτεινε την καλλιέργεια των 20 στρεμμάτων σε 110, έχοντας ως σκοπό να μην αφήσει ανεκμετάλλευτη τη γη του. Ο 32χρονος Χρήστος Γενίτσαρης ξεκίνησε το 2016 την επαγγελματική του ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα και συγκεκριμένα με την παραγωγή καρυδιών. Η επαφή του με τη γη, όμως, δεν ξεκίνησε τότε. Καθώς μεγάλωνε, ο πατέρας του καλλιεργούσε αμπέλια σε ένα μικρό κομμάτι γης. Η ενασχόληση του Χρήστου με το αμπέλι έφτανε για να περάσει μέσα του το «μικρόβιο» της παραγωγής.

Καρυδεώνας

Η προνοητικότητα του πατέρα του, Ερμή Γενίτσαρη, που οδήγησε στη φύτευση των πρώτων δενδρυλλίων καρυδιάς, έγινε η αφετηρία ώστε ο Χρήστος να αξιοποιήσει την παραγωγή τους, για να διατηρήσει και να επεκτείνει την εκμετάλλευσή του.

«Ο πατέρας μου φύτεψε αυτά τα δέντρα για να μη μένει άκαρπο το χωράφι. Στην πορεία είδαμε ότι μπορούσαμε να επεκτείνουμε τη γη και να την αξιοποιήσουμε παραγωγικά. Ήθελα, δηλαδή, να αξιοποιήσω τη γη που υπάρχει, ώστε να μη μένει ανεκμετάλλευτη. Οι παράγοντες που με οδήγησαν ουσιαστικά να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο επάγγελμα είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων.

Πρώτον υπήρχε η γη, δεύτερον το επάγγελμα που είχα επιλέξει να ασχοληθώ, η πληροφορική, ναι μεν ακούγεται ότι είναι το επάγγελμα του μέλλοντος, αλλά για μένα η έρευνα που έκανα με οδήγησε στο ότι η αξιοποίηση της γης μπορεί να έχει μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές, σε συνδυασμό με το ότι μπορούσα να ασχοληθώ με κάτι το οποίο θα είναι δικό μου. Οι μειωμένες, δηλαδή, ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά, γίνονται έναυσμα για την αναζήτηση μιας καλύτερης διεξόδου», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Χρήστος.

Το 2014 ήταν η χρονιά που ο Χρήστος φύτεψε τα υπόλοιπα δενδρύλλια για να συμπληρώσει την εκμετάλλευσή του. «Πριν ξεκινήσω, έκανα μια σωστή μελέτη για το προϊόν και τη ζήτηση της αγοράς, όπως θα έπρεπε να κάνει ο κάθε ένας σε οποιοδήποτε επάγγελμα που θέλει να πετύχει. Η βάση για οποιοδήποτε επάγγελμα είναι η αναζήτηση.

Αν γίνει μια σωστή αναζήτηση, αν ερωτηθούν οι σωστοί άνθρωποι, μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τα κατάλληλα βήματα. Έτσι λοιπόν και στην αγροτική παραγωγή, μια καλλιέργεια δεν είναι καλή γιατί δίνει ένα προϊόν υψηλής αξίας, αλλά σχετίζεται και με τη γη στην οποία παράγεται. Αν είναι αποδοτική για το συγκεκριμένο προϊόν, θα έχουμε και εμείς ως αγρότες καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό που έκανα, λοιπόν, ήταν να έρθω σε επαφή με τους κατάλληλους γεωπόνους, που μπορούσαν να με καθοδηγήσουν, κάτι που γίνεται μέχρι και σήμερα. Ακολουθώ τις συμβουλές τους και πραγματοποιώ κάθε χρόνο ανάλυση εδάφους για να αντιμετωπίσω τις ελλείψεις που ενδέχεται να έχει η καλλιέργειά μου».

Συγκομιδή

Ο Χρήστος αυτήν τη στιγμή πορεύεται με την παραγωγή που δίνουν τα μεγαλύτερα δέντρα, αξιοποιώντας την εμπορικά. Όπως αναφέρει, «υπάρχει δείγμα και από τα μικρότερα, τα οποία μπήκαν στον έκτο χρόνο, ωστόσο οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες. Από τον επόμενο κιόλας χρόνο θα έχουμε μεγαλύτερο δείγμα παραγωγής». Ο 32χρονος για να συλλέξει το προϊόν του χρησιμοποιεί δονητική μηχανή. «Το δέντρο με αυτόν τον τρόπο ρίχνει τον καρπό του σε μεγαλύτερο ποσοστό από ό,τι αν ραβδίζαμε τα κλαδιά και πληγιάζεται πολύ λιγότερο, έως και καθόλου, αν προσέξει αυτός που χρησιμοποιεί το μηχάνημα. Επίσης, γλυτώνουμε χρόνο για τη συλλογή του προϊόντος, ενώ βοηθάμε την παραγωγικότητα του δέντρου».

Το πιο δύσκολο για τον Χρήστο, τα χρόνια που ασχολείται με την αγροτική παραγωγή, ήταν να μάθει να δουλεύει τη γη και τα εργαλεία. «Δεν είχα από μικρός την προστριβή που έχουν άλλα παιδιά, που μεγαλώνουν σε αγροτικές οικογένειες. Διαβάζω, όμως, πολύ, και εφαρμόζω διαφορετικές τεχνικές, τις οποίες και φιλοξενώ στην ιστοσελίδα που έχω δημιουργήσει για την προβολή του καρυδεώνα μας. Μαθαίνω, επίσης από τον πατέρα μου, ενώ η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με έχει βοηθήσει να συμμετέχω σε ομάδες με άλλους αγρότες, ανταλλάσσοντας απόψεις. Επικοινωνώ με ανθρώπους που έχουν επισκεφτεί την ιστοσελίδα μας και αναζητούν πληροφορίες για για την καλλιέργεια καρυδιών».

Ο Χρήστος καταλήγει λέγοντας ότι η ενασχόληση με τον αγροτικό τομέα για όποιον επιθυμεί να ασχοληθεί χρειάζεται σχέδιο και προγραμματισμό. Ο ίδιος έχει ως σκέψη την ενασχόληση και με τη μεταποίηση, ωστόσο τη συγκεκριμένη στιγμή θέλει να επικεντρωθεί στην καλλιέργεια του καρυδεώνα του.