Χρήστος Γκότσικας: Εκσυγχρονισμός των μεγάλων καλλιεργειών στο Σταυροχώρι Κιλκίς

"Μπήκα στα σχέδια βελτίωσης και μέσω αυτών εκσυγχρόνισα τα αγροτικά μηχανήματα, ενώ με πολλή δουλειά κατάφερα να αυξήσω τις καλλιεργούμενες εκτάσεις."

gkotsikas-agrotis-stavroxori-kilkis (1)

Έ χει αποφασίσει να δώσει σύγχρονη πνοή και να εξελίξει τις μεγάλες καλλιέργειες που διαθέτει στο Σταυροχώρι Κιλκίς. Για τον Χρήστο Γκότσικα, εκσυγχρονισμός δεν σημαίνει μόνο νέες τεχνολογίες και σύγχρονα μηχανήματα. Σημαίνει, επίσης, γεωργικές συμβουλές, ολοκληρωμένη διαχείριση της καλλιέργειας και συνεργασία για την πώληση των προϊόντων του. Ο 38χρονος αγρότης έχει ως κύριο επάγγελμά του το αγροτικό τα τελευταία 20 χρόνια, ξεκινώντας με τη γη που διέθετε ο πατέρας του. «Ξεκίνησα ως νέος αγρότης το 2002, έχοντας 100 στρέμματα από τον πατέρα μου. Μπήκα στα σχέδια βελτίωσης και μέσω αυτών εκσυγχρόνισα τα αγροτικά μηχανήματα, ενώ με πολλή δουλειά κατάφερα να αυξήσω τις καλλιεργούμενες εκτάσεις. Σήμερα, καλλιεργώ σε 1.150 στρέμματα ηλίανθο, κριθάρι και τριφύλλι και το επόμενο διάστημα ετοιμάζομαι να βάλω και βαμβάκι», αναφέρει στην «ΥΧ» ο Χρήστος, ο οποίος μας εξηγεί ότι, αν και έχει σπουδές ηλεκτρολόγου εκείνος εντάχθηκε στο αγροτικό επάγγελμα χάρη στην αγάπη του για αυτό, αλλά και στις εμπειρίες που είχε αποκτήσει από την οικογένειά του.

Λίπανση με δορυφορική πλοήγηση

Εδώ και τρία χρόνια, ο Χρήστος λιπαίνει και ραντίζει τα χωράφια του με τη βοήθεια της δορυφορικής πλοήγησης: «Έχουμε τοποθετήσει στο τρακτέρ μας ένα μηχάνημα GPS, το οποίο πραγματοποιεί χαρτογράφηση του χωραφιού, ώστε να έχουμε ενημέρωση για τις κατάλληλες ποσότητες εφοδίων που έχουν ανάγκη οι καλλιέργειές μας. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε το κόστος, καθώς η εφαρμογή γίνεται πλέον στοχευμένα», τονίζει ο 38χρονος αγρότης. Ο ίδιος αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει η διάδοση αυτών των πρακτικών στο χωριό του, εκείνος παρακολουθεί και μαθαίνει για τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις στα αγροτικά μηχανήματα.

Ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιεργειών

Η στοχευμένη λίπανση και φυτοπροστασία, που επιτυγχάνει ο Χρήστος μέσω της δορυφορικής πλοήγησης, συμπληρώνεται από την ολοκληρωμένη διαχείριση που εφαρμόζει στα χωράφια του. Ο ίδιος αναφέρει ότι «κρατάμε ημερολόγιο με τη σπορά μας και καταγράφουμε τις ποσότητες λιπάσματος και φυτοφαρμάκων που ρίχνουμε στο χωράφι. Όλα τα στοιχεία εισάγονται στον υπολογιστή για να μειωθεί κάθε πιθανή σπατάλη». Ο 38χρονος αγρότης διαθέτει πιστοποιητικό στην ορθολογική χρήση φυτοφαρμάκων και το ψεκαστικό του μηχάνημα ήταν από τα πρώτα που πέρασαν τον τεχνικό έλεγχο, προκειμένου να κριθεί η καταλληλότητά του. Επίσης, ο Χρήστος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα απονιτροποίησης, με στόχο να ενισχύσει τις δράσεις που πραγματοποιεί για τη μείωση της ρύπανσης του νερού από τη γεωργική δραστηριότητα, ενώ ποτίζει τα χωράφια του με σταγόνες για να μειώσει τις απώλειες νερού και θρεπτικών συστατικών.

gkotsikas-agrotis-stavroxori-kilkis (2)Τόσο, όμως, στην ολοκληρωμένη διαχείριση των καλλιεργειών του, όσο και σε άλλα ζητήματα που αφορούν τις καλλιεργητικές του πρακτικές, ο Χρήστος έχει τη βοήθεια του γεωργικού συμβούλου με τον οποίο συνεργάζεται. «Η συμβουλευτική έχει ορατά αποτελέσματα στις καλλιέργειές μας, καθώς ο γεωργικός σύμβουλος μας ενημερώνει για τα πάντα, ελέγχει τις καλλιέργειες και μας συμβουλεύει για τις ανάγκες του φυτού, αλλά και τι αλλάζει ανάλογα με τον καιρό. Η εφαρμογή της συμβουλευτικής μάς έχει βοηθήσει, δηλαδή, να κάνουμε τα σωστά βήματα για την εξέλιξη των καλλιεργειών μας.

«Φορολογία και κόστος παραγωγής δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το αγροτικό επάγγελμα»

Ο Χρήστος προωθεί τα προϊόντα του μέσω της συμβολαιακής γεωργίας την οποία πραγματοποιεί εδώ και χρόνια με εταιρείες. Παρ’ όλα αυτά, δεν διαπραγματεύεται μόνος του την τιμή, καθώς συγκεντρώνει την παραγωγή του μαζί με άλλους δέκα παραγωγούς. «Έχω συνεργασία με άλλους παραγωγούς για να πουλήσουμε τα προϊόντα μας με συμβολαιακή γεωργία, γιατί είναι αλλιώς όταν διαπραγματεύεσαι ομαδικά. Η ποσότητα της παραγωγής είναι μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να μας δίνουν άλλη τιμή».

Ο Χρήστος καταλήγει, λέγοντας ότι «η γραφειοκρατία και η φορολογία μαζί με το κόστος παραγωγής είναι παράγοντες που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο το αγροτικό επάγγελμα και περιορίζουν την ένταξη νέων ανθρώπων σε αυτό. Επίσης, ο φόβος των αγροτών να επενδύσουν σε πιο εξελιγμένα τεχνολογικά μηχανήματα κρατά πίσω την εξέλιξη της αγροτικής παραγωγής».