Χρήστος Καλτσουνάς: Οι προσδοκίες και οι ανησυχίες ενός νέου αγρότη που επενδύει στην οινοποίηση

Με προίκα τα 25 στρέμματα βιολογικών αμπελώνων που του μεταβίβασε ο πατέρας του, Γιώργος, με εφόδια τις σπουδές του που πραγματοποίησε στα logistics και με όραμα να λειτουργήσει ένα μικρό σύγχρονο οινοποιείο, ο 24χρονος Χρήστος Καλτσουνάς, από το Μεγάλο Μοναστήρι Λάρισας (στα σύνορα με Βόλο), ξεκινά τη δική του επαγγελματική πορεία στον πρωτογενή τομέα.

Πρόκειται για μία συνειδητή απόφαση, καθώς η ενασχόλησή του από μικρή ηλικία με τους αμπελώνες της οικογένειας εξελίχθηκε σε μεράκι και αγαπημένη συνήθεια.

Ο Χρήστος μίλησε στην «ΥΧ» για τις προσδοκίες που έχει ως νέος παραγωγός, αλλά και τις ανησυχίες του για τα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίσει. Ήδη, έχει προετοιμαστεί, προκειμένου να καταθέσει τον φάκελό του στην επικείμενη νέα πρόσκληση των Νέων Αγροτών. «Ελπίζω να ενταχθώ στο πρόγραμμα για να με βοηθήσει στα πρώτα μου βήματα και να επενδύσω στην οινοποιήσιμη αμπελοκαλλιέργεια, που με κόπο και μεράκι διαθέτει η οικογένειά μου.

Η παραγωγή είναι βιολογική και έτσι θα συνεχίσει και ας μην πληρώνει η αγορά την ποιοτική διαφορά σε σχέση με τη συμβατική και ας είναι τα έξοδα περισσότερα. Εξάλλου, η κλιματική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια, πόσω μάλλον σε κάποιον που ξεκινά τώρα να επενδύει στη γη του. Ακόμη, επειδή τα κρασιά και το τσίπουρο που παράγουμε, στην παρούσα φάση, τα διαθέτουμε σε φίλους και γνωστούς, μας ενδιαφέρει η ποιότητα, η γεύση, να χτίσουμε μία διαχρονική σχέση εμπιστοσύνης μαζί τους», αναφέρει.

Ο νεαρός αμπελουργός προσδιορίζει τους επόμενους στόχους του, λέγοντας ότι «δεν είναι μεγάλοι, αλλά νομίζω ότι είναι ρεαλιστικοί. Προτεραιότητά μου είναι η περαιτέρω κατάρτισή μου σε θέματα οινολογίας.

Οι σπουδές μου στα logistics θα βοηθήσουν στο διοικητικό κομμάτι της επιχείρησης και στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά σίγουρα απαιτείται εξειδίκευση-κατάρτιση σε μια σχολή οινολογίας», σημειώνει και προσθέτει: «Η αρχική μου έρευνα δείχνει ότι υπάρχει μια έλλειψη ενημέρωσης στο κομμάτι αυτό στη χώρα, αν και η οικογένειά μου συνεργάζεται χρόνια τώρα με οινολόγο και χημικό.

Δεν ξέρω αν θα έχω τη δυνατότητα να σπουδάσω στην Ελλάδα ή αν θα πρέπει να πάω στο εξωτερικό». Επόμενος στόχος για τον νεαρό παραγωγό είναι να αποκτήσει ένα μικρό διαχειρίσιμο οινοποιείο, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στην οικογένειά του να εμφιαλώσει με ετικέτα τα κρασιά που παράγει και να εκμεταλλευτεί την προστιθέμενη αξία του προϊόντος.

Να σημειωθεί ότι η οικογένεια Καλτσουνά διαθέτει το δικό της αποστακτήριο για την απόσταξη τσίπουρου, ενώ τη σχετική διαδικασία απαθανάτισε η «ΥΧ», απολαμβάνοντας φυσικά και το παλαιωμένο τσίπουρο που παρήχθη.

Στο ερώτημά μας σχετικά με το τι θα ζητούσε ο ίδιος από την πολιτεία, ο Χρήστος ήταν λακωνικός, λέγοντας ότι «σαφώς η αγορά είναι άναρχη, υπάρχει αδικία ως προς τη διανομή των επιδοτήσεων, ενώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα αυξανόμενα προβλήματα που σχετίζονται με το κόστος παραγωγής και την κλιματική κρίση. Εάν, όμως, η πολιτεία θέσει ως προτεραιότητα την ενίσχυση των παραγωγών που επενδύουν στη γη, επιμορφώνονται διαρκώς και δείχνουν φιλοπεριβαλλοντική διάθεση, νομίζω ότι το μέλλον θα είναι ευοίωνο».