Χρήστος Νικολαΐδης – Sipcam Ελλάς: «Βοηθάμε τους παραγωγούς να πάρουν το μέγιστο από τη βαμβακοκαλλιέργεια»

Διεύρυνση της παρουσίας της στα φυτοπροστατευτικά για οπωροκηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες σχεδιάζει η Sipcam Ελλάς, η οποία, μέσω της συνεργασίας με την Greenco, εισήλθε με επιτυχία στην αγορά των σπόρων βάμβακος.
Ο Χρήστος Νικολαΐδης, διευθυντής Μάρκετινγκ και Ανάπτυξης Προϊόντων της εταιρείας, δηλώνει στην «ΥΧ» αισιόδοξος για το μέλλον του ελληνικού βάμβακος, τονίζοντας τα πολύ σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα που έχει στην καλλιέργεια η χώρα μας.
Πόσο έχει επηρεαστεί ο κλάδος σας από την πανδημία;

Εργαζόμαστε λίγο μετ’ εμποδίων, αλλά ας μην είμαστε αχάριστοι, ο δικός μας κλάδος δουλεύει σχεδόν κανονικά. Μειώθηκαν λίγο οι πωλήσεις που αφορούν νωπά λαχανικά, οπωροκηπευτικά και κυρίως πατάτες. Το κλείσιμο της εστίασης και η μεγάλη πτώση του τουρισμού έφεραν μείωση στη ζήτηση αυτών των προϊόντων. Επίσης, έπεσε η παγκόσμια ζήτηση βαμβακιού, οπότε υπήρχε μεγάλος ανταγωνισμός στις τιμές.

Με ποιον τρόπο ενημερώνετε τους πελάτες σας αυτή την εποχή που δεν πραγματοποιούνται εκθέσεις και έχει περιοριστεί η διά ζώσης επικοινωνία;

Όλο και περισσότεροι έχουν πλέον επαφή με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αναγκαστικά πολλές επαφές γίνονται και μέσω τηλεφώνου. Πραγματοποιούμε όμως και επαφές από κοντά στο χωράφι, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας με πολύ μεγάλη τυπικότητα.

Πώς αξιολογείτε τη συνεργασία με την Greenco; Το ενδιαφέρον από την πλευρά των αγροτών είναι αυτό που αναμένατε;

Η εταιρεία πολλαπλασιαστικού υλικού Greenco έχει μεγάλη εμπειρία σε αυτόν τον τομέα, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη και παραγωγή ποικιλιών βάμβακος. Το ενδιαφέρον τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από τους συναδέλφους γεωπόνους, ήταν μεγαλύτερο από τις προσδοκίες μας. Αυτό συμβαίνει γιατί οι ποικιλίες της εταιρείας είναι φτιαγμένες για τον ελληνικό χώρο, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ελληνικής υπαίθρου με δυναμικό παραγωγής και πολύ καλά αγρονομικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τι σημαίνει ακριβώς ότι μία ποικιλία βάμβακος είναι προσαρμοσμένη στις ελληνικές συνθήκες;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία το βαμβάκι ευδοκιμεί, ταυτόχρονα όμως είναι και από τις «βορειότερες» χώρες στις οποίες καλλιεργείται. Οπότε, οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι πρώιμες, για να μπορέσουν να αναπτυχθούν στο χρονικό διάστημα που έχουμε και, παράλληλα, να δώσουν ικανοποιητική παραγωγή με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά, επιθυμητά από τους παραγωγούς και τη βιομηχανία. Θέλουμε ποικιλίες οι οποίες να είναι προσαρμοσμένες στη βαμβακοπαραγωγική ζώνη, από τη Στερεά Ελλάδα μέχρι και τη Θράκη.

Ποια είναι τα οφέλη της τεχνολογίας Optimax;

Η τεχνολογία αυτή βασίζεται στην επένδυση του σπόρου με κάποια υλικά κατόπιν δοκιμών και μελετών που έχει κάνει η εταιρεία στο χωράφι και στο εργαστήριο, αξιολογώντας διάφορες συνθέσεις για την επένδυση του σπόρου. Αυτή η τεχνολογία στην Ελλάδα αφορά τον βαμβακόσπορο και δίνει στην ουσία φυτά που ξεκινούν πολύ γρήγορα την ανάπτυξή τους στα πρώτα στάδια, στα οποία κανονικά το βαμβάκι αναπτύσσεται πολύ αργά.

Έτσι, το φυτό έχει τη δυνατότητα να «ξεφύγει» από κάποιες αντιξοότητες που επικρατούν την περίοδο Απριλίου-Μαΐου, όπως οι ασθένειες εδάφους και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Με λίγα λόγια, η τεχνολογία αυτή βοηθά να έχουμε γερά φυτά, που θα ξεκινήσουν γρήγορα την ανάπτυξή τους στο χωράφι, σε συνδυασμό με πολύ καλές ποικιλίες, κυρίως την ποικιλία βάμβακος Fidel, η οποία είναι και η αιχμή του δόρατος της εταιρείας.

Η καλή παραγωγή εξαρτάται τελικά περισσότερο από τον σπόρο ή από τη σωστή εφαρμογή προϊόντων φυτοπροστασίας;

Είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων. Η βάση είναι, θα λέγαμε, το πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο καθορίζει τις δυνατότητες που έχει ο παραγωγός. Από εκεί και πέρα, όμως, οι απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες, η σωστή θρέψη και η φυτοπροστασία είναι πολύ σημαντικές. Όσον αφορά το βαμβάκι, είμαστε σε θέση να κατευθύνουμε τους παραγωγούς ώστε να πάρουν το μέγιστο από την καλλιέργειά τους.

Έχουν οι μεγάλες καλλιέργειες μέλλον στην Ελλάδα;

Καλύπτουν σημαντική έκταση και πολλοί παραγωγοί ασχολούνται με αυτές, ζουν δηλαδή πολλές οικογένειες. Το βαμβάκι κατέχει σημαντική θέση ανάμεσά τους. Σε αυτή την καλλιέργεια υπάρχει υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας και στους γεωπόνους και στους παραγωγούς, γι’ αυτό και έχουμε αποδόσεις-ρεκόρ, που είναι αντικείμενο θαυμασμού σε όλο τον κόσμο. Έχουμε, λοιπόν, ένα πλεονέκτημα. Επίσης, το δικό μας βαμβάκι είναι μη γενετικά τροποποιημένο, οπότε και αυτό μας διαφοροποιεί στον παγκόσμιο χάρτη.

Και όσον αφορά την ποιότητα του ελληνικού βάμβακος;

Το θέμα της ποιότητας εξαρτάται από τη σωστή καθοδήγηση των παραγωγών, ώστε να υπάρχει σωστή κατηγοριοποίηση του προϊόντος και να μην έχουμε αναμείξεις προϊόντων με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όλες οι ποιότητες έχουν θέση στην παγκόσμια αγορά. Το πρόβλημα είναι όταν το προϊόν είναι ανομοιογενές.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδια της εταιρείας σας;

Το portfolio μας εμπλουτίζεται συνεχώς. Εστιάζουμε στη ζιζανιοκτονία του βαμβακιού, όμως σύντομα αναμένουμε μυκητοκτόνα και εντομοκτόνα για τα λαχανικά και τα οπωροκηπευτικά, καθώς και ζιζανιοκτόνα μεταφυτρωτικά για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Θέλουμε να διευρύνουμε την παρουσία μας και όπου έως τώρα δεν ήταν τόσο έντονη.

«Ναι» στην πράσινη στροφή, αλλά με βιώσιμες εκμεταλλεύσεις

Ανησυχείτε από τη στροφή της ΕΕ στην «πράσινη» ανάπτυξη; Πιστεύετε ότι τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν στο χωράφι θα φέρουν μείωση στις αποδόσεις;

Η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική κατά τη χρήση των φυτοπροστατευτικών, όπως βέβαια και η προστασία του χρήστη και του καταναλωτή. Όμως, θα πρέπει οι αποφάσεις για απόσυρση δραστικών ουσιών ή για περιορισμό της χρήσης τους, καθώς και η εφαρμογή διάφορων αγρονομικών πρακτικών και προτύπων να γίνονται με επιστημονικά δεδομένα.

Θέλουμε να υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία, βάσει των οποίων θα προσδιορίζεται το σωστό πλαίσιο χρήσης των φυτοπροστατευτικών ουσιών, έτσι ώστε να μην τίθενται στόχοι που δεν είναι ρεαλιστικοί. Ειδάλλως, κινδυνεύουμε να κλονίσουμε τη βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων και να διαταραχθεί ο αγροδιατροφικός κλάδος.