Mια χρονιά καλού μέσου όρου στον τρύγο, με λαμπρές εξαιρέσεις

Πρώτη ύλη χωρίς προβλήματα, με κατά τόπους εξαιρετικά ποιοτικά στοιχεία, και άρα προοπτικές για καλά κρασιά, εκτιμούν οινολόγοι και εκπρόσωποι του κλάδου ότι έδωσε ο τρύγος του 2019

Aπό πολύ καλή έως εξαιρετική ποιοτικά μπορεί να χαρακτηριστεί η χρονιά για τα λευκά κρασιά σε πολλές περιοχές της χώρας, αλλά και εξαιρετικά χαμηλή παραγωγικά. Αυτά τα δύο αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά της φετινής παραγωγή των οινοστάφυλων. Όσον αφορά τις τιμές, παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, με εξαίρεση τη Σαντορίνη, ενώ στον Ροδίτη, λόγω της μεγάλης παραγωγής, σημειώθηκε και μικρή πτώση.

Από την άλλη, για τα κόκκινα κρασιά, όπως φαίνεται, το 2019 θα είναι μια χρονιά «μέσου όρου» για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι λαμπρές εξαιρέσεις. Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν είχαν καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες για τη δυνατότητα παραγωγής μεγάλων κόκκινων κρασιών, όμως πιθανότατα δεν θα επιβεβαιωθούν, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις.

Για ασφαλή δεδομένα, όσον αφορά την ποιότητα των οίνων που θα προκύψουν, απαιτείται ακόμα χρόνος.

«Τα κόκκινα δεν έφτασαν στους επιθυμητούς βαθμούς»

Ως μία από τις καλύτερες χρονιές της τελευταίας 20ετίας για τους λευκούς και ροζέ οίνους χαρακτηρίζει τη φετινή ο οινολόγος – οινοποιός και πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου, Γιάννης Βογιατζής.

Για τα κόκκινα, όμως, αναφέρεται σε μια συγκρατημένα «καλή χρονιά». Διευκρινίζει ότι η κρίση αυτή αφορά τον μέσον όρο και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη δημιουργία μεγάλων κόκκινων κρασιών, δεν χαρακτηρίζει το σύνολο της παραγωγής. «Ασφαλώς και υπάρχουν αμπέλια που έδωσαν εξαιρετική πρώτη ύλη, επειδή οι αμπελουργοί ήταν πολύ προσεκτικοί ή επειδή οι καιρικές συνθήκες στο συγκεκριμένο αμπελοτόπι ήταν ευνοϊκές. Δεν μπορούμε να γενικεύουμε, ούτε να ισοπεδώνουμε», τονίζει.

«Φέτος, τα οινοστάφυλα για τα κόκκινα κρασιά, κυρίως το Ξινόμαυρο και το Αγιωργίτικο σε Νάουσα και Νεμέα, είχαν ελλειμματική ωριμότητα και δυσκολεύτηκαν να φτάσουν στους βαθμούς που θα θέλαμε. Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, δεν μπορούμε να λέμε κάθε χρονιά ότι όλα ήταν τέλεια. Για εμάς τους οινολόγους, είναι μια πρόκληση να δούμε πώς θα αντιδράσουμε οινοποιητικά σε ό,τι προκύψει», αναφέρει.

Στην ερώτηση ποιες ακριβώς συνθήκες οδήγησαν στο να μη δώσουν τα αμπέλια τον καλύτερό τους εαυτό –θεωρητικά η φετινή χρονιά θα μπορούσε να αφήσει εποχή– όσον αφορά την ποιότητα των οινοστάφυλων, ο οινολόγος εκφράζεται συγκρατημένα: «Είναι ένα σύνολο παραγόντων. Πιστεύω, πάντως, ότι αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πολλά δεδομένα έχουν διαφοροποιηθεί». Εξηγεί ότι οι αλλαγές που παρατηρεί προκύπτουν από τη μακροχρόνια εμπειρία, ενώ προς το παρόν δεν έχουν μετρηθεί, ώστε να εξαχθούν τεκμηριωμένα επιστημονικά συμπεράσματα.

Από την άλλη, τα ροζέ κρασιά της Νάουσας αναμένονται πολύ δυνατά αρωματικά, τονίζει.

Όσον αφορά πάντως τα φετινά λευκά κρασιά, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής εμφανίζεται αισιόδοξος. «Η γενική εικόνα είναι πολύ καλή, εξαιρετική θα έλεγα. Έχουν ωραία αρώματα, πολύ καλές οξύτητες, τα ευνόησαν οι καιρικές συνθήκες», καταλήγει.

Οι ποσότητες φέτος είναι χαμηλότερες από τις περσινές σχεδόν στο σύνολο των ποικιλιών οινοστάφυλων. «Ας μην ξεχνάμε, όμως, ότι η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετικά παραγωγική», λέει ο κ. Βογιατζής.

«Η περσινή χρονιά έθεσε ψηλά τον πήχη»

Ο Νίκος Μηλιαράκης, πρόεδρος του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου, χαρακτηρίζει τον τρύγο στο νησί «καλό σε γενικές γραμμές», τονίζοντας ότι «η περυσινή χρονιά ήταν πολύ καλή και έτσι ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά».

Φέτος ο τρύγος στην Κρήτη ήταν κανονικός, με την έννοια ότι πραγματοποιήθηκε την κανονική εποχή, σε αντίθεση με πέρυσι, που ήταν πρώιμος. «Ο χειμώνας που περάσαμε έφερε βροχές στο νησί, κάτι που ήταν πολύ καλό, γιατί είχαμε φτάσει πλέον σε επίπεδα πλήρους ξηρασίας», λέει ο κ. Μηλιαράκης.

«Είχαμε καλές οξύτητες, ίσως όχι όμως τόσο έντονες. Επίσης, τα σταφύλια ήταν καθαρά από ασθένειες, ειδικά στα αμπέλια που οι καλλιεργητές είχαν κάνει τις σωστές καλλιεργητικές φροντίδες», εξηγεί.

Στα κόκκινα σταφύλια «έχουμε καλές χρωστικές. Όμως, επειδή πέρυσι είχαμε εξαιρετική χρονιά, φέτος σε κάποιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα μας απογοήτευσαν λίγο. Ίσως κακομάθαμε», αναφέρει γελώντας.

Η παραγωγή οινοστάφυλων στο νησί –μεσοσταθμικά– φέτος ήταν μειωμένη κατά 15%-20%, ανάλογα με την περιοχή και την ποικιλία.

«Τα φυτά φέτος ήταν ζωηρά»

«Ηπιος χειμώνας, υψηλά ποσοστά βροχοπτώσεων την άνοιξη έως την άνθιση και απουσία βροχοπτώσεων μετά τον Ιούλιο στις περισσότερες περιοχές, συνέβαλαν στην ανάπτυξη ζωηρών φυτών», τονίζει ο Παρασκευάς Κορδοπάτης, διευθυντής της Κεντρικής Συνεταιριστικής Ένωσης Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ).

Παράλληλα, οι ασθένειες που παρουσιάστηκαν σε διάφορες αμπελουργικές περιοχές «ήταν αντιμετωπίσιμες, πλην εξαιρέσεων και δεν επηρέασαν την παραγωγή». Όσον αφορά την ποσότητα της παραγωγής, εκτιμάται ότι υπάρχει συνολικά μια μικρή κάμψη σε σχέση με πέρυσι, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές η μείωση ήταν μεγάλη. Όπως εξηγεί, «τοπικά, δεν έλειψαν τα προβλήματα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, με προεξάρχουσες τις περιοχές του Ηρακλείου Κρήτης, όπου η μείωση της παραγωγής είναι έντονη, της Σαντορίνης, όπου οι σφοδροί άνεμοι επέδρασαν ώστε το νησί να παρουσιάσει φέτος ιστορικό χαμηλό παραγωγής, και της ευρύτερης περιοχής του Τυρνάβου, όπου οι χαλαζοπτώσεις και οι ανεμοθύελλες επηρέασαν τον όγκο παραγωγής της περιοχής».

Οι τιμές παρέμειναν σταθερές στα περσινά επίπεδα ή σημείωσαν ελαφρά αύξηση, με εξαίρεση την Αχαΐα, όπου φέτος ο Ροδίτης «έπεσε» και κάτω από τα 0,20 ευρώ το κιλό.

«Υγιή οινοστάφυλα σημαίνει καλό κρασί»

«Πρόκειται για εξαιρετική χρονιά, τόσο για τα λευκά, όσο και για τα κόκκινα κρασιά, κυρίως λόγω της καλής υγιεινής της πρώτης ύλης», επισημαίνει ο Θάνος Ντούγκος, πρόεδρος του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ).

Φέτος, τονίζει, επικράτησαν φυσιολογικές θερμοκρασίες και τον χειμώνα, αλλά κυρίως το καλοκαίρι, που δεν σημειώθηκαν καύσωνες, με αποτέλεσμα να εξελιχθούν καλά τα σταφύλια. Ειδικά για το Ξινόμαυρο, ο πρόεδρος του ΣΜΟΕ τονίζει ότι φέτος παρατηρήθηκε ένα φαινόμενο σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα: «Η φαινολική ωρίμανση προηγήθηκε της σακχαρικής, κάτι σπάνιο για την Ελλάδα».

Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να έχουμε πιο φίνα και εκλεπτυσμένα κόκκινα κρασιά, χωρίς να έχουν αυξημένη ποσότητα αλκοόλ. Οι υψηλοί αλκοολικοί βαθμοί συνήθως χαρακτηρίζουν τα κόκκινα ελληνικά κρασιά, καθιστώντας τα πιο «δύσκολα» για τον μέσο καταναλωτή.

«Η Νεμέα φέτος μας υποσχέθηκε πολλά, αλλά μας έδωσε λίγα»

Φωτογραφία: Σπύρος Τσακίρης

«Οι προδιαγραφές στο Αγιωργίτικο έδειχναν μια χρονιά που θα ήταν πολύ καλή, αλλά στο τέλος έπιασαν οι βροχές και δεν επιβεβαιώθηκαν οι προσδοκίες μας», αναφέρει ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, οινολόγος, οινοποιός και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Γαία Οινοποιητική. Μπορεί να μην ήρθαν όλα τέλεια, η σοδειά όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και κακή, όσον αφορά την ποιότητα των οινοστάφυλων.

Τουλάχιστον ήταν καλύτερη από την περσινή, για την εμβληματική ποικιλία της περιοχής: «Το 2018 ήταν μια πολύ κακή χρονιά για το Αγιωργίτικο, πολλά ζάχαρα και όχι καλή ωρίμανση», λέει ο οινολόγος. Αντιθέτως, οι δύο προηγούμενες χρονιές, και ιδιαίτερα το 2016, ήταν πολύ καλές. «Φέτος έχουμε ασυνήθιστα υψηλές οξύτητες για τη συγκεκριμένη ποικιλία και αυτό είναι ένας θετικός δείκτης. Από την άλλη, ενώ ο τρύγος βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, περίπου στις 20 Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν βροχές και το Αγιωργίτικο είναι πολύ ευαίσθητο στη βροχή», τονίζει.

Περισσότερα δεδομένα αναμένεται να προκύψουν από τις δεξαμενές, όπου ήδη βρίσκονται τα σταφύλια.