Χύμα παραδοσιακό τσίπουρο των «καζανάδων»

Αντιδράσεις με τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων

φώτο: Dana Tentis

Η στέρηση στους διήμερους αποσταγματοποιούς αμπελουργούς να διαθέτουν το παραδοσιακό χύμα τσίπουρο στην κατανάλωση, καθώς η νέα νομοθεσία προβλέπει τσουχτερά και μεγάλα πρόστιμα, έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στη Θεσσαλία και, κυρίως, στην επαρχία Τυρνάβου, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί μικροί αμβυκούχοι.

Το θέμα θα απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, μετά από πρόταση για την έκδοση ψηφίσματος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία εκφράζει την αντίθεσή της «στην απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ, που πήρε τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας την πολιτική της ΕΕ, ενισχύοντας τους μεγάλους ποτοβιομήχανους».

Οι διήμεροι αποσταγματοποιοί ζητούν από την κυβέρνηση «να πάρει πίσω τις αυθαίρετες απαγορεύσεις και να τροποποιήσει τον τεχνικό φάκελο των γεωγραφικών ενδείξεων τσίπουρου – τσικουδιάς με βάση τις γενικές κατευθύνσεις, για να συμπεριληφθεί και το χύμα παραδοσιακό τσίπουρο των “καζανάδων”, ώστε να μπορούν να αποστάξουν και να διαθέσουν ανεμπόδιστα το παραδοσιακό προϊόν τους».

Τονίζουν, δε, με νόημα πως «το χύμα παραδοσιακό τσίπουρο και η διαδικασία απόσταξής του σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας (Τύρναβος, Βόλος, Τσαριτσάνη, Καρδίτσα, κ.ά.) αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για εκατοντάδες αμπελουργούς και στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς εδώ και δεκάδες χρόνια. Αν χαθεί αυτή η παραγωγική διαδικασία από τα χέρια των αμπελουργών, χιλιάδες στρέμματα αμπελώνων κινδυνεύουν με εγκατάλειψη και στην περιοχή μας, που κατέχει το μεγαλύτερο ποσοστό οινοποιήσιμων αμπελιών από οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας και θα οδηγήσει στον αφανισμό τους αμπελουργούς, συρρικνώνοντας και άλλο το πενιχρό αγροτικό τους εισόδημα».