Υδροπονία, κάθετη γεωργία και φωτοβολταϊκά το μέλλον του αγροτικού τομέα

Η γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος και τα αγροφωτοβολταϊκά μπορεί να είναι το μέλλον του αγροτικού τομέα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια (Virginia Tech). Πιο αναλυτικά, τα συστήματα γεωργίας ελεγχόμενου περιβάλλοντος είναι συνήθως κλειστά ή εσωτερικά.

Περιλαμβάνουν τα θερμοκήπια, τις κάθετες εκμεταλλεύσεις και την υδροπονία, τεχνική που δεν βασίζεται στη χρήση του εδάφους. Τα αγροφωβολταϊκά περιλαμβάνουν τη χρήση γης τόσο για τη γεωργία όσο και για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας. Σύμφωνα με την έρευνα, αυτές οι καινοτομίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις αποδόσεις και να βελτιώσουν τη διατροφή, προσφέροντας πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι, παρόλο που αυτά τα συστήματα αντιμετωπίζουν τεχνικές και οικονομικές προκλήσεις, αποτελούν μέρος μιας μακράς ιστορίας τεχνολογικής προόδου για τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ. Αν και αυτές οι νέες τεχνολογίες ενδέχεται να μην αντικαταστήσουν τις συμβατικές μεθόδους παραγωγής σύντομα, έχουν μεγάλες δυνατότητες να αποφέρουν οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της ανανεώσιμης ενέργειας από αγροφωβολταϊκά συστήματα και τη μείωση του κινδύνου απώλειας της παραγωγής σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η έρευνα προσφέρει μια επισκόπηση των αναδυόμενων τεχνολογιών ιδιαίτερα της υδροπονίας και της κάθετης γεωργίας. «Αυτές οι καινοτομίες γνώρισαν τεράστια ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με τα στοιχεία να αποδεικνύουν ότι η ποσότητα της φυτικής παραγωγής ελεγχόμενου περιβάλλοντος αυξήθηκε κατά 56% από το 2009 μέχρι το 2019, από 502 εκατ. λίρες σε 786 εκατ. λίρες στις ΗΠΑ.

Επίσης, χρησιμοποιήθηκαν νέες τεχνολογίες για την παραγωγή μεγάλου μεριδίου της συνολικής γεωργικής παραγωγής ελεγχόμενου περιβάλλοντος με περισσότερο από το 60% της καλλιέργειας της ντομάτας, των αγγουριών και των μαρουλιών να καλλιεργούνται με τη χρήση της υδροπονίας το 2019.